Genel

Bini aşkın fanatik Yahudi Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

1167 fanatik Yahudi'nin, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskına İsrail polisi eşlik etti.

Bini aşkın fanatik Yahudi Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi
17-10-2019 19:14

KUDÜS (AA) - Ä°srail polisinin eÅŸlik ettiÄŸi bini aÅŸkın fanatik Yahudi, iÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs'ün Eski Åžehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdi.

Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresinden yapılan yazılı açıklamada, Ä°srail polisi korumasındaki 1167 fanatik Yahudi'nin sabah ve öÄŸleden sonraki seanslarda Mescid-i Aksa'nın güneybatısında bulunan El-MeÄŸaribe (Fas) Kapısı'ndan girerek Harem-i Åžerif'e baskın düzenlediÄŸi belirtildi.

Bu arada görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Ä°srail polisinin Mescid-i Aksa'nın El-Esbat (Aslanlı) Kapısından Filistinli bir genci de gözaltına aldığı kaydedildi.

Ä°brani takvimine göre geçen pazar baÅŸlayan ve hala devam eden Sukot (Çardaklar) Bayramı münasebetiyle fanatik Yahudiler, "Tapınak Tepesi" olarak isimlendirdikleri Mescid-i Aksa'ya yönelik baskın çaÄŸrıları yapıyor.

Fanatik Yahudiler, Ä°srail polisi eÅŸliÄŸinde zaman zaman sabah ve öÄŸleden sonra Mescid-i Aksa'nın avlusuna giriyor. Bu durum sık sık bölgede gerginliÄŸin tırmanmasına ve Filistinliler ile Ä°srail polisi arasında arbede yaÅŸanmasına neden oluyor.

Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresinin egemenliÄŸi ihlal ediliyor

Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıflar; Ä°srail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaÅŸmasına göre Ürdün Vakıflar, Ä°slami Ä°ÅŸler ve Mukaddesat Bakanlığına baÄŸlı Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresinin himayesinde bulunuyor.

Daha önce Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresinin izni dahilinde Mescid-i Aksa'yı ziyaret eden Yahudiler, 2003'ten bu yana Vakıflar Ä°daresinin egemenliÄŸini ihlal eden Ä°srail'in tek taraflı kararı çerçevesinde polis eÅŸliÄŸinde Müslümanların kutsal mabedine giriyor.

Ä°srail makamlarının bu tek taraflı kararını tanımayan Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresi, Müslümanların egemenliÄŸini ihlal edici bu tür giriÅŸleri baskın olarak tanımlıyor.

Ä°ÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliÄŸini taşıyor.

Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, sözde "Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduÄŸu" iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor, Mescid-i Aksa'da kendilerinin de ibadet etme hakları olduÄŸunu savunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER