Genel

Bingöl Rusya’ya bir kez daha meydan okudu

Kurtuluş Savaşı öncesi Rus askerleri geri püskürten Bingöl’ün Şeref Meydanı köylüleri, Rusya’ya meydan okudu. Köylüler, “Yine gelseler yine geçit vermeyiz” dedi. Türkiye’nin sınırını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülen...

Bingöl Rusya’ya bir kez daha meydan okudu
17-12-2015 15:52
Kurtuluş Savaşı öncesi Rus askerleri geri püskürten Bingöl’ün Şeref Meydanı köylüleri, Rusya’ya meydan okudu. Köylüler, “Yine gelseler yine geçit vermeyiz” dedi.
Türkiye’nin sınırını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülen Rus uçağıyla birlikte Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler gerilirken, 1. Dünya Savaşı öncesi Rusların geri püskürtülmesiyle Şeref Meydanı unvanı alan köyde yaşayan vatandaşlar, 1914-1916 yılları arasında yaşanan işgali anlattı. Bingöl-Muş karayolu 38. kilometresinde bulunan Şeref Meydanı köyü girişindeki Şehitlik Anıtı, şimdilerde herkesin ilgisini çekiyor. Girişinde, “Ruslar bu bölgeyi aşamadı, Atatürk’ün muharebeyi idare ettiği yer” yazan anıtın içerisinde “1916 yılının Temmuz’undan Eylül ayına kadar büyük kuvvetler kıyasıya savaştılar. Bu Muharebeler sırasında 16’ıncı Kolordu Komutanı olan Atatürk de şimdi Şeref Meydanı olarak adlandırılan bu bölgede ağaçların arasına çadır kurarak muharebeyi idare etti. Bu abide, bu topraklar altında yatan yüz bine yakın isimsiz şehidimizin, muharebelere katılan yüce önderimizin, askerlerimizle birlikte çarpışan fedakâr halkımızın anısını yaşatmak üzere dikilmiştir” tabelası ve 28-31 Ağustos 1916 Muharebeleri krokisi bulunuyor.
Birinci Dünya Savaşı’nda Doğu Anadolu Bölgesi’ne giren işgalci Rus askerlerinin 1916’da Şeref Meydanı’ndan Erzincan’a kadar bütün cephelerde saldırıya geçtiğini belirten köylüler, Rus askerlerine karşı, Türk Ordusu ile birlikte mücadele veren dedelerinin hikâyelerini övünerek anlatıyor.

“DİMDİK AYAKTA DURARAK RUSLARI GERİ PÜSKÜRTTÜLER”
Kahraman askerlerin ve dedelerinin dimdik ayakta durarak Rusların geri püskürtüldüğünü söyleyen köylülerden Abidin Demir (55), “Burası 1914 ve 1916 yılları arasında Rusların işgali altındaydı. Ruslar Masalla Deresi’ne kadar gelince bizim dedelerimiz 300 kişi toplanıp ormanlık alanda onlara karşı cephe aldılar ve buraya gelmelerine engel oldular. Burası 2 yıl Rusların işgali altındaydı yine de dedelerimiz onlara taviz vermedi. Bizim kahraman askerlerimiz Çanakkale’den yaya olarak yola çıkıp 3 ay sonra Şeref Meydanı’na gelmişler. Burada üç dinlendiler ve dedelerimize geri çekilmelerini söylediler. Mustafa Kemal Paşa buraya gelip, dedelerimize teşekkür etti. O zaman buranın adı hırç meydanıyla, Mustafa Kemal Paşa bundan sonra buranın adı Şeref Meydanı olsun dedi” dedi.

“SÜREKLİ SICAK UN ÇORBASI GÖTÜRÜYORLARMIŞ”
Büyüklerinin anlattığı rivayetlerden edindiği bilgileri anlatan Birgül Demir ise Atatürk önderliğindeki orduya sürekli olarak sıcak un çorbasının gönderildiğini söyledi. Demir, “Büyüklerimizin anlattıklarına göre Ruslarla savaşıldığı zaman Atatürk bile buralara kadar gelmiş. Burada ağaçların arasında çadır kurmuş ve bir hafta orada kalmış. Bizim büyüklerimiz sürekli ona un çorbası ve sıcak çorba götürüp vermiş. Buradaki savaşta, çok şehit düşmüş, kimi açlıktan, kimi yoksulluktan şehit olmuş. O zamanlar köylüler, şehit düşenleri alıp uygun yerlere defnetmişler. Biz de şimdi o şehitlere gidip dua ediyoruz. Buranın adı da Şeref Meydanı olmuş, bu yüzden de çok mutlu ve gururluyuz” ifadelerini kullandı.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER