SÄ°VAS (AA) - Hastanenin yoÄŸun bakım ünitesinde görev yapan ve 11 Eylül'de "mavi kod" sorumlusu olan GündoÄŸdu (33), pandemi servisinde kalbi duran bir hastaya müdahale ederken Kovid-19'a yakalandı.
YoÄŸun geçen tedavi sürecinin ardından görevinin başına dönen GündoÄŸdu, Kovid-19 ile mücadelede yeniden ön saflarda yerini almaya devam ediyor.
GündoÄŸdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalbi duran bir hastaya siperliksiz ÅŸekilde müdahale edince anestezi teknikeri arkadaşıyla birlikte Kovid-19'a yakalandığını söyledi.
BoÄŸaz aÄŸrısıyla güne uyandığını ve sonrasında terleme ve kas aÄŸrısı ÅŸikayetleri yaÅŸadığını anlatan GündoÄŸdu, ilk verdiÄŸi testin negatif çıktığını belirtti.
Sonraki testinin pozitif olduÄŸunu dile getiren GündoÄŸdu, hastalığının dördüncü gününde tat ve koku kaybı yaÅŸamaya baÅŸladığını söyledi.
Hastalığı ÅŸiddetli geçirdiÄŸini ve vücut aÄŸrılarının çok olduÄŸunu belirten GündoÄŸdu, Kovid-19'u atlatmanın mutluluÄŸunu yaÅŸadığını ifade etti.
Vücudundaki yorgunluÄŸun devam ettiÄŸini anlatan GündoÄŸdu, "Hastalığın üzerinden 1 ay geçti. Kovid-19'dan önceki tempo beni yormuyordu ama ÅŸimdi yoruyor. YoÄŸun bakımlarda yoÄŸun ÅŸekilde çalışıyoruz. YoÄŸun bakımlarda Kovid-19 hastalarını görüyoruz ve onları yaÅŸatmaya çalışıyoruz." dedi.
GündoÄŸdu, mesai arkadaÅŸlarının desteÄŸiyle zorlu süreci atlatmaya çalıştığını dile getirdi.
"Bilinci açık hastamızı konuÅŸarak entübe etmek beni çok etkiledi"YoÄŸun bakımlık Kovid-19 hastalarının bilinçlerinin açık olduÄŸunu vurgulayan GündoÄŸdu, ÅŸunları kaydetti:
"Normalde kandaki oksijen seviyesi bu kadar düÅŸük seyrederken insanların bilinçleri bulanır, uykuya meyilli olur ve tamamen bilinci kapanır ama Kovid-19 yoÄŸun bakım hastalarında en önemli özellik bilinçlerinin açık olması. Tabii bu durum bizi bazen duygusal olarak da etkiliyor. Bilinci açık bir Kovid-19 hastasını entübe etmemek için her ÅŸeyi yapıyoruz. Buna raÄŸmen hastanın kanındaki oksijen seviyesi hala yükselmiyorsa hastaları entübe etmek zorunda kalıyoruz. Mayıs ayında 62 yaşında kalp hastalığı olan bir hastamızı resmen konuÅŸa konuÅŸa entübe ettik. Anestezi ilacını vermeden önce aramızda ÅŸöyle bir diyalog geçti. Hastaya kendisini birkaç gün uyutacağımızı, cihazla havalandıracağımızı ve akciÄŸerleri iyileÅŸince kendisini uyandıracağımızı söylemiÅŸtim. O amca bana ismimi sordu, konuÅŸuyordu ve her ÅŸeyin farkındaydı. 'VereceÄŸin emekler için ÅŸimdiden teÅŸekkür ederim doktor OÄŸuz.' Amcamızın son cümlesi oldu. Bu hastamızı maalesef kaybettik ve bu beni çok etkiledi. O amcamızın son cümlesini unutmadım ve bu tip diyaloglar bizi duygusal olarak etkiliyor."
Bilinci açık hastanın genellikle yoÄŸun bakımdan çıkabildiÄŸini söyleyen GündoÄŸdu, Kovid-19 hastalarında bu durumun tersi olduÄŸunu vurgulayarak, bunun üzüntüsünü yaÅŸadıklarını belirtti.
"YoÄŸun bakımlarda artık genç insanları da görmeye baÅŸladık"Maske takmayan ve hijyen kurallarına uymayan insanların kendilerini düÅŸünmüyorlarsa bile birlikte yaÅŸadıkları ailelerini düÅŸünmeleri gerektiÄŸine dikkati çeken GündoÄŸdu, ÅŸöyle devam etti:
"Bana bir ÅŸey olmaz, diyen insanlar daha çok genç insanlar. YoÄŸun bakımlarda artık ilk döneme göre daha genç insanları da görmeye baÅŸladık. Genellikle 70-80 yaÅŸ üstü yoÄŸun bakımlık olurken bugün 35 yaşında yoÄŸun bakımda yatan hastamız var. YaÅŸ ortalaması yoÄŸun bakımlarda açıkçası ilk baÅŸtaki gibi deÄŸil. Dolayısıyla gençlerin bu ÅŸekildeki yaklaşımını doÄŸru bulmuyorum. Ä°nsanlar maskelerini takmalılar, mesafeye dikkat etmeliler. Hayatını kaybeden doktorlarımız, hemÅŸirelerimiz ve personel arkadaÅŸlarımız var. Tedbirlere uymayarak bu insanları riske atarsak bu insanların görevini yapamaz hale gelmesi saÄŸlık sisteminde çöküntüye neden olacaktır. Kurallara uymayan insanlar bizi de riske sokuyor, yakınlarını da riske sokuyor ve saÄŸlık çalışanlarının görevini yapamaz hale gelmelerine neden oluyor."
"3 gün 3 gece baÅŸ aÄŸrısı yaÅŸadım"
Hematoloji uzmanı Dr. Ahmet Åžeyhanlı (35) ise diÄŸer meslektaÅŸları gibi pandemide en ön saflarda mücadele ettiklerini söyledi.
Åžeyhanlı, yoÄŸun çalışma temposu yaÅŸadıkları eylülün 14'ünde Kovid-19'a yakalandığını, özellikle eklem ve baÅŸ aÄŸrısı ÅŸikayeti yaÅŸadığını ifade etti.
Kovid-19'un her kiÅŸide farklı seyrettiÄŸini dile getiren Åžeyhanlı, "Çok ciddi eklem ve kas aÄŸrıları, 3 gün 3 gece uyutmayacak ÅŸekilde baÅŸ aÄŸrısıyla atlattım." dedi.
Hastalığı hamile doktor eÅŸi ile çocuÄŸuna da bulaÅŸtırdıHastalığın can sıkan tarafının sevdiklerine bulaÅŸtırmak olduÄŸunu belirten Åžeyhanlı, "Aynı zamanda bir hekim olan ve gebeliÄŸi nedeniyle izinli olan eÅŸime de 7 yaşındaki çocuÄŸuma da bulaÅŸtırmış oldum. Yani hastalıkta sorun bir iken bir anda yüz veya bin olabiliyor." diye konuÅŸtu.
Hastalığın genç-yaÅŸlı ayırt etmediÄŸini vurgulayan Åžeyhanlı, ÅŸöyle devam etti:
"Kimlerde hangi klinik tabloyu ortaya çıkartacağı belli olmayan bulaşıcı bir hastalıktan bahsediyoruz. Dolayısıyla bulaşıcı olması nedeniyle alınacak önlemlerin ne kadar önemli olabileceÄŸini herkesin anlamasını isterim. Bulaşıcı hastalık olması hasebiyle bütün insanlara hastalık yapabilme potansiyeline sahip bir durum olduÄŸu çok açık ve net. Biz genciyle orta yaÅŸlısıyla maalesef çok hekim kaybettik hatta hekim adayı intörn doktorumuzu kaybettik. Dolayısıyla bu örnekler dururken 'Ben gencim, bana bir ÅŸey olmaz.' gibi bir yaklaşımla hareket etmek son derece yanlış. Sende bir ÅŸey olmuyorsa sevdiklerine bir ÅŸey yapabilme potansiyeli olması nedeniyle çok çok önemli."
"Keyfi olarak düÄŸün salonuna gitmedim"SaÄŸlık çalışanlarının aldığı onlarca tedbire raÄŸmen hastalığın bulaÅŸma riski olduÄŸuna da dikkati çeken Åžeyhanlı, "Hastalandığımda ve hastalığı eÅŸimle çocuÄŸuma bulaÅŸtırdığımda vicdanen beni en çok rahatlatan ÅŸey, keyfi bir iÅŸ sonrası bana bulaÅŸtı ihtimalinin hiç olmaması. Yani keyfi olarak bir düÄŸün salonuna gitmedim, arkadaÅŸlarımla herhangi bir ortamda bulunmadım. Ä°ÅŸin doÄŸası olarak bize bulaÅŸtı, bu vicdan rahatlığı insanı pozitif yönde etkiliyor. DiÄŸer türlü keyif almak amaçlı yapmış olduÄŸum bir hatadan dolayı böyle bir hastalığa yakalansaydım ve sevdiklerime bulaÅŸtırsaydım olay çok daha farklı bir boyut kazanabiliyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu