Kültür Sanat

Bilecik bezinden "Kayı" logolu şal üretiyorlar

Bilecik'te "Kayı'nın Kadınları Geçmişini Okuyor, Geleceğini Dokuyor" projesi kapsamında açılan kursa katılanlar, unutulmaya yüz tutan Bilecik bezinden "Kayı" logolu şal üretiyor. - Anadolu Ajansı

Bilecik bezinden
22-03-2017 17:37

BİLECİK

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR iş birliğinde hazırlanan proje çerçevesinde açılan dokuma kursundaki kadınlar, meslek sahibi olmanın yanı sıra yöreyle özdeşleşen Bilecik bezini yaşatmaya çalışıyor.

Bu kapsamda Bilecik bezinden üretilen "Kayı" logolu şal ve atkılar, patentinin alınmasından sonra kentin tanıtımında kullanılacak.

İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, AA muhabirine, Halk Eğitim Merkezi'nde 20 Şubat'ta açılan kursa katılan kadınların Bilecik bezi dokuduğunu söyledi.

Kursiyerlerin, dokudukları Bilecik bezinden "Kayı'' logosuyla kadınlara şal, erkeklere atkı üretimi yaptığını anlatan Durmuş, bu çalışmanın istihdama da katkı sağlayacağını ifade etti.

Durmuş, "Cumhurbaşkanımızın istihdam seferberliğine, teşkilat olarak 'Evet, biz de varız' dedik. 18-24 yaş aralığındaki kadınlarımızı bu şekilde üretime dahil etmek istedik. 50 kursiyer, 3 ay eğitim alacak."' dedi.

Kadınlar üretsin diye destek de sağlanacak

KOSGEB iş birliğiyle, sertifika almaya hak kazanan kursiyerler için ayrıca girişimcilik üzerine kurs açmayı planladıklarını belirten Durmuş, şunları kaydetti:

''Kadınlarımızın öğrendikleri evde kalmasın, üretim sahasına, istihdama yönelik devam etsin istiyoruz. KOSGEB ile yapacağımız çalışmayla kadınlarımızın hibe programlarından faydalanıp, kendi işlerini kurabilmelerini hedefliyoruz. Valimiz Süleyman Elban da bize çok katkı sağladı. Çünkü elde ettiğiniz ürünü bir pazar bulup satamazsanız, kadınlarımızın teşvikinde de sıkıntılar yaşayabilirdik, bu anlamda destek oldu. Şu anda ürettikleri ürünü satabilecekleri pazarımız da hazır.''

"Kayı" logolu şal ve atkıların patentini almak için çalışma başlattıklarını da bildiren Durmuş, patenti aldıktan sonra Bilecik'in ürünlerini ve tarihini uluslararası platforma taşıyabileceklerine inandığını dile getirdi.

''Duygular kumaşlara aktarılıyor''

Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Nagihan Güneş de Bilecik bezinin, teknolojinin ilerlemesiyle el dokuma tezgahlarının yerini sanayi makinelerinin almasıyla unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Ürettikleri "Kayı" şalının yapımında pamuk, keten, yün ve ipek gibi doğal ürünler kullandıklarını kaydeden Güneş, "Ürünler tamamen el yapımı. Genellikle yöresel desenler kullanmaya çalışıyoruz. Kursiyerlerimiz burada duygu ve düşüncelerini kumaşlara aktarıyorlar.'' diye konuştu.

''Cümbüş misali dokuyorum''

Kursiyerlerden Menzure Duru, rahatsızlığı nedeniyle dışarıya çıkamadığını, tavsiye üzerine kurslara katıldığını ifade etti.

Tezgahta renklerle "cümbüş misali" dokuma yaptığını anlatan Duru, ''Doğada bir salıncağın üstüne çıkmış, sallanıyormuş gibiyim. Bana büyük mutluluk veriyor.'' dedi.

Kayı boyu

Osmanlı hanedanının geldiği bilinen, Oğuzların Bozok kolundan bir boy olan Kayı'nın kelime anlamı, güç, kuvvet ve kudret sahibi.

Anadolu'ya gelen boylardan Kayılar, önce Ahlat bölgesinde yaşamaya başladı. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad, bu sırada göçebe hayatı yaşayan Kayıları, Viranşehir, Halep ve Karacadağ yöresine yerleştirdi. Ertuğrul Bey ile Dündar Bey ise Söğüt ve Domaniç yörelerine yerleşti.

Muhabir: Muhsin Arslan

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER