Dekanlık Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte böbrek rahatsızlıkları, nedenleri, belirtileri, tedavisi ve hastalığın yaşam kalitesi üzerine etkisi konunun uzmanları tarafından ele alındı. Sempozyumda açılış konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, “Böbrek hastalıklarına farkındalık yaratılması için bugün burada bulunmaktayız. Açıkçası toplum olarak hipertansiyon, şeker hastalığı, diyabet gibi hastalıklar konusunda bilinçli olmamamıza rağmen börek hastalıkları konusunda yeterli farkındalığa sahip değiliz. Hâlbuki böbrek hastalıklar da bu hastalıklar kadar toplumda sık görülüyor ve yaşamı tehdit ediyor” şeklinde konuştu.
Her 7 kişiden 1’i Böbrek Hastası
Türkiye'de böbrek hastalıklarının sıkça görüldüğünü, yapılan çalışmalarda her 7 kişiden birinde böbrek rahatsızlığı olduğunun ortaya çıktığını hatırlatan Rektör Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, “Son verilere göre dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığına sahip olduğunu görüyoruz. Böbrek hastalıklarının birçok sebebi var. Sağlıklı yaşam, egzersiz böbrekleri koruyor. Bol bol su içilmesi gerekiyor. Zaman zaman kan basıncının kontrol edilmesi ve tuzun kullanılmaması gerekiyor. Buradaki hedefimiz böbrek hastalıkları ile ilgili bir fikir, algı oluşturmak. Hedefimiz böbrekleri korumaya çalışmak. Eğer bir hastalık geliştiyse bunun erken dönemde tanısını koyup son döneme gitmeden hastalığı durdurmak ve tedavi etmektir. 11 yıl içerisinde her yıl başka bir konuya değinerek yolumuza devam ettik. Bu yıl da sağlıklı yaşamın böbrekler üzerine etkisini ele aldık" şeklinde ifade etti.
“Erken tanının ne kadar önemli olduğunu duyurmak istiyoruz”
Dünyada ve Türkiye’de böbrek rahatsızlıkları tedavisinde ve önlenmesinde erken tanıya dikkat çeken Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu; “. Dünya rakamlarına baktığınızda on kişiden birinde bir böbrek hastalığı var. Tabi ki de eskiden de bu hastalık vardı ama bunun bilinirliği yoktu. Bizim de hedefimiz zaten ‘Dünya Böbrek Günü’ etkinlikler ile bu hastalığın bilinirliğini arttırmak. Hem topluma hem de sağlık çalışanlarına, böbrek hastalığının ne kadar önemli olduğunu ve erken tanı ile birlikte ne kadar yol alabileceğimizi göstermeye çalışmak. Biz de Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi olarak her dünya böbrek gününde mutlaka bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Tüm fakültedeki hocalarımızla, öğrencilerimizle ve etkinliklerimize eşlik eden konuklarımızla bir araya geliyoruz ve böbrek sağlığının önemi ile ilgili bilgilendirmelerde bulunuyoruz” dedi.
Son yılların büyüyen tehlikesi Obezite
Aşırı kilonun obeziteye davet çıkardığını hatırlatan Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu; “ Bu seneki odağımız giderek artan bir sorun olan obezite. Dünyada ve Türkiye’de ne kadar arttı ve bunun paralelinde böbrek hastalığında bir artış var mı diye bakacağız. Tabi obezite sadece böbrek hastalığı değil yüksek tansiyon,şeker gibi beraberinde birçok hastalığı getiriyor. Ve bu hastalıklar da böbrek rahatsızlıklarına sebebiyet verebiliyor. Dolayısıyla obeziteden yola çıkarak tüm hastalıklara oluşabilecek birçok hastalığa dikkat çekmeye çalışıyoruz” dedi.
“Tuzunuzu azaltın suyunu arttırın”
Kazancıoğlu; rutin kontrollerin önemini vurgulayarak ,sağlıklı yaşam için Bezmialem Vakıf Üniversitesi olarak gerçekleştirdikleri projelere şu cümleler ile değindi; “Böbrek hastalıklarından korunmak mümkün. Bunu duyurmak adına bu etkinliklerin önemi büyük.Aile hekimlerimize burada çok büyük bir görev düşüyor. Onlar henüz hasta olmamış sağlıklı bir toplumla daha fazla bir aradalar. Aile hekimleri tarafından yapılan rutin idrar tahlili, kan sekeri ölçümü kontroller bile sizi böbrek sağlığı açısından bilgilendirmeye yeterli gelebiliyor. Bunun yanı sıra böbrekleri korumak için bir takım yapmamamız gerek işler var mesela başta sigara içmemek, kilo almamaya dikkat etmek, sıvı tüketimini arttırmak gibi konular oldukça önemli. Bizler ‘Böbrek Günü’ vesilesiyle birkaç yıldır çeşitli projeler yürütüyoruz. Bunlardan ilki bir yemekhanelerimizdeki tuzlukları azaltmak oldu. ‘Tuzunuzu azaltın suyunu arttırın’ sloganlı etiketler o günden bu yana hala yemekhanelerimizde yer alıyor. Kendi kronik hastalarımız için eğitim programlarımız rutin olarak devam ediyor. Hastalığı önlemek için yapılması gerekenler çok önemli ancak hastalığı yaşarken de ilerlemesini engellemek adına yapılacaklar da bir o kadar önemli.Biz böbreklere akıllı, kıymetli ve mucizevi organlar diyoruz. Böbrek sağlığı çok kıymetli bu nedenle sağlığınızı iyi koruyun ki böbreklerinizde iyi olsun”.
Kaynak: IHA
dikGAZETE.com