Ekonomi

'Beyaz yakasını' çıkartıp süt üretimine başladı

Türkiye ve ABD'de işletme, finans eğitimi alan ve alanında çeşitli kurumlarda çalıştıktan sonra memleketi Malatya'ya dönen girişimci Önder Bor, süt çiftliği kurdu.

'Beyaz yakasını' çıkartıp süt üretimine başladı
14-12-2017 15:10

MALATYA (AA) - Türkiye ve ABD'de iÅŸletme, finans eÄŸitimi alan ve alanında çeÅŸitli kurumlarda çalıştıktan sonra memleketi Malatya'ya dönen Önder Bor, çiftlik kurarak süt üretimine baÅŸladı.

Devlet desteÄŸiyle büyüttüÄŸü çiftliÄŸinde 600 sağımlık ineÄŸi bulunan Bor, günlük 10 bin ton süt üretiyor.

Bor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilkent Üniversitesi Ä°ÅŸletme Bölümü'nden mezun olduÄŸunu ve 1998'de ABD'ye giderek San Francisco'da uluslararası ticaret okuduÄŸunu söyledi.

Buradaki eÄŸitiminin ardından Türkiye'ye döndüÄŸünü ve 3 yıl çeÅŸitli firmalarda çalıştıktan sonra yeniden ABD'ye gittiÄŸini anlatan Bor, burada finans üzerine yüksek lisans yaptığını belirtti.

Daha sonra yeniden Türkiye'ye döndüÄŸünü söyleyen Bor, ÅŸöyle devam etti:

"Ailemde daha önce hayvancılık yapan yoktu. Beni biraz babam yönlendirdi, biraz da balıklama atladık. Ä°yi de yaptık diye düÅŸünüyorum. 'Bir daha yapar mısın?' diye sorsalar yine yaparım. Hiç bocalamadım, taktım çizmemi ve içeri girdim. Ä°ÄŸne yaptık, hayvan doÄŸumuna yardımcı olduk... EÅŸimin çok büyük desteÄŸi var, hiç sıkıntı yaratmadı. Çocuklarım da sıkıntı yaratmadı. Onlar da hep burada köpeklerle, buzağılarla oynuyorlar. Beyaz yakalı olmak çok da önemli deÄŸil. Herkesin böyle bir hayali vardır ama cesaret edip yapamaz. ArkadaÅŸlarımın hepsi 'Deli misin?' diyor. Bir daha olsa yine yaparım. Annem 'güzel maaşını bıraktın' diye hala bana küstür ama birilerinin bunu yapması lazım. Herkes yurt dışında kalamaz. Bir ÅŸekilde üretim yapılması gerekli."

TKDK tarafından büyümeye ikna edildi

Bor, süt üretimine 2012'de 146 hayvanla baÅŸladığını, ÅŸu an yaklaşık 20 çalışanla 600 hayvana baktıklarını belirtti.

Ä°lk zamanlarda tesisi büyütmek gibi bir niyetinin olmadığını ama Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Malatya Ä°l KoordinatörlüÄŸü personelinin kendisini cesaretlendirdiÄŸini anlatan Bor, "Biz pek sıcak bakmıyorduk ama TKDK'nin desteÄŸi sayesinde büyümeye karar verdik. Bu konuda hiç zorluk da yaÅŸamadık. Destekleri çok rahat aldık. Bu destek olmasaydı büyümeyi düÅŸünmüyorduk. Çünkü büyük bir yatırım gerekiyordu. Bunu TKDK'nin yönlendirmesi ve IPARD sayesinde yaptık." diye konuÅŸtu.

"IPARD yüzde 40-70 hibe veriyor"

TKDK Malatya Ä°l Koordinatörü Murat Tunç da IPARD programının amacının Türkiye'deki tarımsal faaliyetlerin Avrupa BirliÄŸi standartlarına ulaÅŸmasının saÄŸlanması olduÄŸunu söyledi.

Bu kapsamda örnek projeler oluÅŸturmayı hedeflediklerini dile getiren Tunç, "Bizim programımız hibe programı. Projelere yüzde 40-70 arasında hibe vermekteyiz. Bunların bedeli ise 5 bin ile 3 milyon avro arasında deÄŸiÅŸiyor. Bunların alanları farklı. Biz hayvancılığa da iÅŸleme tesislerine de destek veriyoruz. ÇaÄŸrı ilanına çıktığımız zaman, illerde tanıtım faaliyetinde bulunuyoruz. Bu konuda yardım masamız da mevcut." dedi.

Muhabir: Emrah Gökmen

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER