İslam-Hayat - Receb 1446

Berlin’de çocuklar iftarda Nasreddin Hoca ve geleneksel gölge oyunlarıyla eğleniyor

Almanya'nın başkenti Berlin'de çocuklar camilerde düzenlenen iftar programında Nasreddin Hoca gösterisi ve geleneksel Hacivat ve Karagöz gölge oyunlarıyla eğleniyor

Berlin’de çocuklar iftarda Nasreddin Hoca ve geleneksel gölge oyunlarıyla eğleniyor
18-04-2022 12:29
Berlin

İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı (IGMG) Berlin Bölgesi'nin düzenlediği program çerçevesinde her gün farklı bir camide Nasreddin Hoca ile Hacivat ve Karagöz gösterisi yapılıyor.

Çocukların büyük ilgi gösterdiği program kapsamında iftardan önce Nasreddin Hoca gösterisi düzenleniyor. Hep birlikte oruç açılıp, dualar edildikten sonra Hacivat-Karagöz gösterisi sunuluyor, ardından çocuklar birlikte ilahiler söylüyor. Çoğunluğu 10 yaşın altında olan çocukların bir kısmı daha sonra yetişkinlerle teravih namazı kılıyor.

Programı organize edenler arasında yer alan Ahmet Basri, IGMG Berlin Bölgesi'nde ramazanda düzenlenecek programları koordine eden ekiple istişarede bulunduklarını belirterek, "(Salgından dolayı) İki seneden beri neredeyse ne toplu olarak iftar yapabiliyoruz ne de camilerimizde teravih namazı kılabiliyoruz. Bu ramazan ayında Paskalya tatiline denk gelmesinden dolayı çocuklarımıza yönelik bir program yapmayı düşündük ve Nasreddin Hocamız ile Hacivat ve Karagöz'ü getirme kararı aldık." dedi.

Basri, Berlin'de IGMG'ye bağlı bütün camilerle görüştüklerini belirterek her gün farklı bir camide Nasreddin Hoca ile bu programı yaptıklarını dile getirdi.

"Kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz"

Koordinasyon ekibinde bulunan Mahmut Basri de çocukların bu programı beğendiklerini kaydederek "Gördüğümüz kadarıyla ve aldığımız tepkilere göre çocuklarımız Nasreddin Hoca'yı bilmiyor. Nasreddin Hoca'yı bilseler bile Hacivat-Karagöz'ü bilmiyorlar. Oradaki esprileri bilmiyorlar. Bu bizim kültürümüz. Bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Bilmeyen çocuklarımıza öğretmeye çalışıyoruz. Sadece Berlin'den değil, Berlin dışından çok güzel tepkiler alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Mahmut Basri, bu programı ramazandan sonra da devam ettirmeyi hedeflediklerini belirterek "(Nasreddin Hoca'yı canlandıran Mehmet Pugar) Hocamın Almanca bilmesi bir avantaj. Hem Almanca hem Türkçe çocuklara elinden geldiği kadar anlatmaya, öğretmeye çalışıyor. Çocukların hepsi bir şeyler alıyor buradan." değerlendirmesinde bulundu.

"Kültürümüzü öğretmenin mutluluğu içindeyim"

Berlin'de yaklaşık 30 yıldan beri tiyatro yapan Mehmet Pugar da bu projeye memnuniyetle katıldığını ifade ederek "Çok güzel şeyler yaşıyorum. Anlatılmaz şekilde bir güzelliği var. Şöyle diyorum daima, 'Çocukları sevindirmek her kula nasip olmaz.' Benim yaptığım gibi nasip olmaz. Bu bana nasip oldu. Çocukları sevindirmek, onları güldürmek, eğlendirmek, eğlendirirken de onların akıllarına bir şeyler koymak, eğitici bir şekilde koymak, beni çok mutlu ediyor." diye konuştu.

Pugar, "Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza bu kültürümüzü öğretmenin sevinci, mutluluğu içindeyim." dedi.

"İlk zamanlar Noel babaya benzettiler"

Pugar, geçmişte de Nasreddin Hoca'yı oynadığını anlatarak, "İlk zamanlar, yeni başladığımda, maalesef Noel Baba'ya benzettiler. Yıllar sonra yavaş yavaş çocukların zihninde Nasreddin Hoca olarak oturdum. Çok güzel oldu. Bu sevindirici bir olay." ifadelerini kullandı.

Almanya'da Türk çocuklarının Türkçeyi konuşma konusunda zorluk çektiğini aktaran Pugar, şöyle konuştu.

"Nasreddin Hoca'nın işi burada zor. Çünkü çocuklarımız Almanya'da büyümüş, Almanca biliyor Türkçeleri maalesef çok zayıf. Bu yüzden buradaki çocukların anlayacağı dilden konuşuyorum. O da beni çok zorluyor.

Çocuklara özellikle Türkçe hitap ediyorum ki onlarla diyalog kurayım. Bazen hiç Türkçe bilmedikleri için kırık Almanca ile Nasreddin Hoca Almanca bilmiyormuş gibi işin içinden çıkmaya çalışıyorum. Bilhassa Türkçe konuşmaya, anlatmaya çalışıyorum."

Programın sonunda çocuklar gölge oyununun perde arkasına geçerek figürleri deneme imkanı buldu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER