Genel

'Belçika'da 15 Temmuz gecesi binlerce Türk vatandaşı toplandı'

Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi Olcay, 15 Temmuz gecesinde büyükelçilik sokağındaki manzaranın Türkiye’deki ile hemen hemen aynı olduğunu, sokağın "hınca hınç Türk vatandaşlarıyla dolduğunu" söyledi.

'Belçika'da 15 Temmuz gecesi binlerce Türk vatandaşı toplandı'
11-07-2017 17:01

BRÜKSEL-Åžerife Çetin

Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki baÅŸarısız darbe giriÅŸiminin yıl dönümü vesilesiyle AA muhabirine darbe gecesi Brüksel'de neler yaÅŸandığını anlattı.

Darbe giriÅŸiminde ÅŸehit olanlara rahmet dileyen Olcay, bundan sonra gazilerin de saÄŸlıklı bir ömür geçirmelerini temenni etti.

Olcay, 15 Temmuz gecesinin tüm Türkiye ve Brüksel’deki Türkler için çok kötü bir gece olduÄŸunu, yerel saatle 22.30 (TSÄ° 23.30) gibi Türk vatandaÅŸlarının büyükelçilik önünde toplandığı haberini aldıktan sonra müsteÅŸarla büyükelçiliÄŸe gittiÄŸini aktardı.

Büyükelçilik sokağına girdiÄŸinde inanılmaz bir manzarayla karşılaÅŸtığını dile getiren Olcay, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Türkiye’deki manzaranın hemen hemen aynısı ve hatta aynı ölçekte. Bizim Rue Monteyer sokağı, iÄŸne atsanız yere düÅŸmez tabirini haklı kılacak ÅŸekilde hınca hınç vatandaÅŸlarımızla doluydu. Bayrağını kapan gelmiÅŸti. YaÅŸlısı, genci, kadını, erkeÄŸi, çocuÄŸu, her kesimden her düÅŸünceden, her inançtan insanımız burada bekliyordu. Ben sokaÄŸa girer girmez büyük bir tezahüratla karşılandım. Yapabilecekleri bir ÅŸey olup olmadığını sordular. Beklemelerini, bizim de konuyu incelemekte olacağımızı söyledik. Sivil toplum kuruluÅŸlarının baÅŸkanları da buradaydı. Onlarla beraber büyükelçilik binasına girdik."

Olcay, bir yandan Türkiye’deki geliÅŸmeleri takip ederken bir yandan da Belçikalıların ne tepki vereceÄŸini ölçmeye çalıştıklarını, ilk açıklamalardan birini Twitter üzerinden yapan Belçika DışiÅŸleri Bakanı Didier Reynders'ın Türk halkıyla birlikte olduÄŸu ve darbeyi kınadığı mesajını verdiÄŸini kaydetti.

"Binlerce kişi Fatih Camisi'nde sabah namazını kıldı"

15 Temmuz gecesi sürecin yerel saatle 04.30’a (TSÄ° 05.30) kadar devam ettiÄŸini anlatan Olcay, Belçika polisinin izin vermesi üzerine Din Ä°ÅŸleri MüÅŸavirinin araçtan ezan okuduÄŸunu aktardı.

Olcay, ezanın ardından müÅŸavirin Türk vatandaÅŸlarını sabah namazı için Brüksel'deki Fatih Camisi’ne davet ettiÄŸini aktararak, "Buradan toplu halde vatandaÅŸlarımızla Fatih Camisi’ne geçtik. Binlerle ifade edeceÄŸim kitle Fatih Camisi’nde toplandı." dedi.

Daha sonra Türkiye’de iÅŸlerin aydınlanmasıyla gerekli yazışmaları yapmaya baÅŸladıklarını belirten Olcay, Belçika DışiÅŸleri Bakanlığını Türkiye’deki durum hakkında bilgilendirdiklerini söyledi.

Olcay, ÅŸöyle devam etti:

"Bu arada sürekli ÅŸehit haberleri gelmeye baÅŸladı. Yaralıların sayısının bin 600’lere, bin 800'lere yükseldiÄŸi bildirildi. Gelen bilgileri Belçika DışiÅŸleri Bakanlığına ilettik. Güvenlik güçleri gerekli önlemleri aldılar. O bakımdan Belçika makamlarına da teÅŸekkürü bir borç biliyorum. O akÅŸam hakikaten spontane geliÅŸen, aynı Türkiye’dekine benzer vatandaÅŸlarımızın saÄŸduyusu ve demokrasiye sahip çıkma arzusuna Belçika makamlarının da desteÄŸini gördük."

Belçika DışiÅŸleri Bakanlığından bir genel müdürün de 16 Temmuz'da kendisini aradığını ve verilen bilgiler için teÅŸekkür ettiÄŸini ifade eden Olcay, yetkilinin Belçika hükümetinin geliÅŸmeleri çok yakından takip ettiÄŸini, Türkiye’deki demokrasinin arkasında durduÄŸu mesajını ilettiÄŸini bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER