Çevre-Hayat

'Beğendiği yerde çalan' keman sanatçısı Anadolu yollarında

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası keman sanatçısı Nevzat Kalender, "Beğendiğim Yerde Çalarım Projesi" kapsamında halka açık yerler ve tarihi mekanlarda ücretsiz konserler veriyor. - Anadolu Ajansı

'Beğendiği yerde çalan' keman sanatçısı Anadolu yollarında
22-09-2016 15:52

BALIKESİR - Hakan Firik

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) keman sanatçısı Nevzat Kalender, "Beğendiğim Yerde Çalarım Projesi" kapsamında halka açık yerler ve tarihi mekanlarda ücretsiz konserler veriyor.

Klasik müzik dinlemeyi halkın alışkanlıkları arasına dahil etmenin yanı sıra tarihi ve kültürel değerlere dikkat çekmeyi amaçlayan sanatçı, haziran ayından bu yana Anadolu'nun farklı kentlerinde belirlediği 13 noktada verdiği konserlerde yaklaşık 3 bin 500 kişiye ulaştı.

CSO keman sanatçısı Kalender, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitimci bir ailenin çocuğu olduğunu ve 8 yıldır senfoni orkestrasında görev yaptığını söyledi.

Kalender, CSO'daki konserlerin hep dolu olduğunu ancak 1993 yılından bu yana yeni konser salonunun yapımının hala tamamlanamadığını belirterek, "Toplumumuzun sanat kurumlarımızı, bu toprağın sanatçılarını merak ve takip etmesini, klasik müzik dinlemeyi günlük alışkanlıkları arasına dahil etmeyi hedefliyorum. Bu fikirlerle halka açık ücretsiz konserler veriyorum." ifadelerini kullandı.

"Toplumumuzda bu farkındalığı yaratmalıyız"

"Beğendiğim Yerde Çalarım" projesiyle yola çıktığını, bunun için bir de CD yaptığını anlatan Kalender, şöyle devam etti:

"Bu CD'leri dinleyicilerime hediye ediyorum. Ben aslında hep beğendiğim yerde kemanımı çıkartıp çalıyordum. Dinleyenlerime müziğin kendi içinde sınıflandırmalar olsa da ayrım yapılmaması gerektiğini, klasik müziğin ise aradıkları her duyguyu daha da özgürce bulabilecekleri bir pencere olduğunu söylerdim. 'Beğendiğim Yerde Çalarım' adı bireysel görünmekle beraber, aslen 'Haydi siz de beğendiğiniz her yerde çalın, söyleyin' davetini içinde barındırıyor. Amacımın olgunlaşmasına son dokunuş, büyük sanatçımız İdil Biret Hanımefendinin Boğaziçi Üniversitesinde yaptığı bir konuşmadaki 'Piyanisti ben yetiştiririm, siz bana konser dinleyicisi yetiştirebiliyor musunuz?' sözleri oldu. Toplumumuzda bu farkındalığı yaratmalıyız. Her mahallede çok sesli korolar kurmalı her şehirde amatör oda orkestraları kurmalıyız. Klasik müzik ve sanat, politikaya hizmet etmez karşı da değildir. Ülkemiz kültürel olarak çok zengin. Çok sesli müziği öğrenir daha da pekiştirirsek kültürümüzü de her birimizin katılabileceği şekilde beraberce ifade edebilir ve yaşatabiliriz."

"Tahminen 3 bin 500 kişiye canlı ulaşmışımdır"

Kalender, bu düşünceyle ilk konserini 22 Haziran'da Balıkesir'in Edremit ilçesindeki Akçay Sarıkız Meydanında belediyenin ses sistemi desteği ve izniyle verdiğini hatırlatan Kalender, şu bilgileri verdi:

"Sonra sırayla Güre Mahallesi İskele Meydanı, Altınoluk Cumhuriyet Meydanı, Assos Antik Tiyatro, Babakale Kalesi, İzmir Bostanlı Balıkçı Barınağı, Sığacık Teos Kaleiçi, Şirince St. Jean Baptist Kilisesi, Şirince Matematik Köyü, Şirince Tiyatro Medresesi, Eğirdir Belediyesi'nin düzenlediği "Klasik Müzik Festivali" kapanış konserinde Eğirdir Ayastefanos Kilisesi'nde konser verdim. Son olarak ise Kazdağları eteklerinde bulunan 3 bin yıllık Antandros Antik Kenti Nekropolü ve Altınoluk Mahallesi'ndeki 150 yıllık Abdullah Efendi konağında çaldım. Tahminen 3 bin 500 kişiye canlı ulaşmışımdır. Sosyal medyadaki videolarım ise yaklaşık 40 bin kişi tarafından izlendi."

Usul ve makam eğitimi olmamasına rağmen kulağa hoş gelecek kadar Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği'nden örnekler de çalabileceğini ifade eden Kalender, bunun ilgiyi ve popülaritesini artıracağını ancak sokakta kemanıyla klasik müzik çalıp, halkın kulağına evrensel sanat müziğini mayalamak istediğini dile getirdi.

"Türkiye'ye yayılacak konserler hayal ediyorum"

Kalender, yol ve diğer masraflarını kendisinin karşıladığını ancak Türk milletinin misafirperver olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Hep iyi karşılandım, güzel anılarım var. Her güzel anı güç veriyor ve daha yaratıcı fikirleri doğuruyor. İleride tüm Türkiye'ye yayılacak konserler hayal ediyorum. Bu hayalimi destekleyecek bir sponsora da sıcak bakarım. 'Beğendiğim Yerde Çalarım' projesinde Akçay'daki ilk konserden itibaren, önceden kaydedilmiş piyano eşliklerini elektronik hoparlörden yayınlayarak onunla beraber çalıyordum. Eğirdir'de programıma elektronik orkestra eşlikli eserler ekledim. Önümüzdeki konserlerde elektronik orkestra eşlikli yeni eserler ekleyeceğim. İmkan olması halinde canlı piyano eşliği ile çalmak istiyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER