Ekonomi

BDDK ve SPK binaları temel atma töreni... Uluslararası yeni güven merkezi!

- Başbakan Yardımcısı Canikli: - "Gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ekonomilere giden yatırım amaçlı paralar güvencede değil. Uluslararası sermaye yeni güvenebileceği finans merkezleri arıyor. Bu sisteme alternatif alabilecek tek bir yer var. Orası da Türkiye ve İstanbul Finans Merkezidir" - "Türkiye cazibe merkezi. Orta Doğu'dan, Balkanlar'dan, Güney Afrika'dan hatta Doğu Avrupa ülkelerinden her yıl kalıcı olmak üzere on milyarca dolar para geliyor" - "Milletimizin kahramanlığını sermaye piyasalarında da gördük. Döviz fazla yükselmesin diye dövizini bozdurup Türk lirasına geçti. Bir taraftan da Merkez Bankası kahramanlığını gösterdi"

BDDK ve SPK binaları temel atma töreni... Uluslararası yeni güven merkezi!
15-10-2016 18:11

İSTANBUL

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ekonomilere giden yatırım amaçlı paraların güvencede olmadığını belirterek, "Uluslararası sermaye yeni güvenebileceği finans merkezeri arıyor. Bu sisteme alternatif alabilecek tek bir yer var. Orası da Türkiye ve İstanbul Finans Merkezidir." dedi.

Canikli, İstanbul Uluslararası Finans Merkezinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) hizmet binalarının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, geçmiş yıllarda Türkiye dahil, Orta Doğu ve gelişmekte olan ülkelerin kalkınmaya katkı sağlayacak, yatırımı finanse edecek kaynaklarının önemli bir kısmının gelişmiş ülkelere aktığını söyledi.

Son yıllarda bu ülkelerde ciddi sıkıntılar çıktığını ifade eden Canikli, buralara park edilen, yatırılan sermayenin riskle ve tehlike ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Canikli, bu sermayenin gelişmiş ekonomilerde kendini güvende hissetmediğini ve güvende hissetmemeleri için de somut nedenlerin bulunduğunu vurguladı.

Bazı ülkelerde bu paralara şu ya da bu sebeple el koyulabildiğini dile getiren Canikli, şunları kaydetti:

"Gelişmiş ekonomilerden bahsediyorum. Örnek vereyim; Orta Doğu'dan bu ülkelere 100 milyar dolarlar gidiyor ve uzun süre oralarda yatırımlara finansman sağlıyor. Son yıllarda bu ülkelerden giden paraların istenildiği zaman geriye dönüşünde sıkıntılar başladı. En son ABD bir kanun çıktı. Kanun diyor ki, '11 Eylül hadiselerinde yakınlarını kaybedenlere Suudi Arabistan Hükümeti aleyhine ABD mahkemelerinde dava açma hakkı tanınıyor. Davalar açılacak ve büyük ihtimalle Suudi Arabistan Hükümeti milyar dolarlarca tazminata mahkum edilecek.

Suudi Arabistan'ın o ülkedeki paraları ve yatırımları da muhtemelen bu tazminatlar için kullanılacak. O nedenle bu gibi başka örnekler de var. Özetle gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ekonomilere giden yatırım amaçlı paralar güvencede değil. Uluslararası sermaye yeni güvenebileceği finans merkezleri arıyor. Bu sisteme alternatif alabilecek tek bir yer var. Orası da Türkiye ve İstanbul Finans Merkezidir. Bunu hamasi bir olarak ifade etmiyorum."

- "Türkiye'ye on milyarca dolar giriş oldu"

Başbakan Yardımcısı Canikli, Türkiye'nin cazibe merkezi olduğunu, Orta Doğu'dan, Balkanlar'dan, Güney Afrika'dan hatta Doğu Avrupa ülkelerinden her yıl kalıcı olmak üzere on milyarca dolar para geldiğini vurguladı.

İçeriden ve dışarıdan tüm hain saldırılara rağmen Türkiye ekonomisine güvenildiğine dikkati çeken Canikli, "En ufak bir risk görülse, bu paranın geri dönüşünde risk olsa bu parayı buraya getirmezler. Komşu ülkeler başta olmak üzere yıllar itibarıyla artarak devam eden on milyarca dolar para girişi oldu. Hemen hemen her ülkeden para geliyor." diye konuştu.

Canikli, kendilerine düşen görevin bunu daha muhkem hale getirmek olduğunu söyledi.

Ülke ekonomisinin o kadar çok testten geçtiğini ifade eden Canikli, 2002 öncesinde en ufak bir hadisesinin, rüzgar estiğinde, yağmur, dolu yağdığında kriz ortaya çıktığını anımsattı.

Canikli, bir anayasa kitapçığının fırlatılmasından ülkenin ekonomisinin altüst olduğunu anlatarak, içeriden ve dışarıdan saldırılara rağmen hiçbir tanesinde en ufak bir sıkıntı içine girmediğini kaydetti

- "Merkez Bankası kahramanlık gösterdi"

Nurettin Canikli, son aylarda yeni saldırının Türkiye ekonomisinin üzerine yapılacağı şeklinde tezviratlar olduğunu ifade etti.

Bunun zaten yıllarca yapıldığını ifade eden Canikli, "Amacınıza ulaşamazsınız. Bu ülkenin temelleri her açıdan çok sağlam. 15 Temmuz en canlı örneklerinden birisiydi. Milletimiz sadece meydanlara inerek göstermedi kahramanlığını. Kahramanlığı sermaye piyasalarında da gördük. Döviz fazla yükselmesin diye dövizini bozdurup Türk lirasına geçti. Bir taraftan da Merkez Bankası kahramanlığını gösterdi. Böyle bir ortamda faiz oranlarını düşürerek gösterdi. Ne diyorlardı; 'Faiz oranları düşerse şöyle olur, böyle olur'. Merkez Bankası doğrusunu yaptı yapmaya devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Canikli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın feraseti ile yollarına devam ettiklerini söyledi.

Bu projenin temellerinin 2008 öncesinde Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından talimatlandırıldığını anımsatan Canikli, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Dünya piyasalarında oluşan açığı Cumhurbaşkanımızın görme imkanı oldu. Önceden tedbir aldı ve talimat verdi. O projenin bir unsuru olarak bugün temelleri atıyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanlığımızın liderliği altında, Başbakanımızın yönetimi ile çok güçlü konumlara gelecektir. Bu yürüyüşü ve doğru duruşu hiç kimse engelleyemeyecek. Türkiye ekonomisi güçlü büyüme refleksi ve güçlü yönleriyle ayakta kalmaya devam edecektir. Dünyanın hiçbir ekonomisi bu kadar saldırıya rağmen ayakta kalamazdı. Kendimize güveniyoruz."

Açılış törenine BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, TOKİ Başkanı Ergün Turan, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan başta olmak üzere iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER