Genel

Bayram Oteli Davası yeniden

Van’da, meydana gelen depremde yıkılan Bayram Oteli’nin sahibi Tevfik Bayram hakkında verilen 11 yıl 1 ay 10 günlük hapis cezasını, "eylemin ağırlığı ve ölen kişi sayısının fazlalığı" nedeniyle Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından bozulmasının ardından Te

Bayram Oteli Davası yeniden
19-02-2015 18:08

Van’da, meydana gelen depremde yıkılan Bayram Oteli’nin sahibi Tevfik Bayram hakkında verilen 11 yıl 1 ay 10 günlük hapis cezasını, "eylemin ağırlığı ve ölen kişi sayısının fazlalığı" nedeniyle Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından bozulmasının ardından Tevfik Bayram hakim karşısına çıktı.
Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanık Tevfik Bayram, yakınları, sanık ve müştekilerin avukatları katıldı. Duruşmada Bayram’ın avukatı Mehmet Denizoğlu tarafından 23 Ekim 2011’de yaşanan depremin ardından AFAD yetkilileri tarafından Bayram Oteli’nde ön hasar incelemesinin yapıldığına dair tutulan tespit formu mahkemeye sunuldu.
Raporun okunarak dosyaya konulması sonrasında söz alan müşteki ailelerinin avukatı Övgü Erdoğan, 3 yıldan bu yana devam eden yargılama süresince kurum tarafından böyle bir belgenin gönderilmediğini vurguladı. Bundan önceki duruşmalarda da AFAD yetkililerinin mahkeme heyeti tarafından dinlendiğini ifade eden Erdoğan, söz konusu kişilerin Bayram Oteli için hasar tespit incelemesi yapmadıklarını dile getirdiklerini hatırlattı.
Sanık avukatlarından Tahsin Saydan ise, belgenin baştan beri var olduğunu, ancak AFAD’ın sorumlu tutulmaktan korktuğu için bilerek ve isteyerek vermediğini öne sürdü. AFAD’ın depremin ardından hasarlı yerlere girmek gibi bir zorunluluğunun bulunduğunu dile getiren Saydan, "Heyet depremden sonra oteli incelemiştir. Müvekkilim başvurusunda ‘benim için ön hasar raporu verin’ dememiştir. Deprem nedeniyle binasının hasar durumunun tespitini istemiştir ve bu yöndeki talebiyle ilgili dilekçesini AFAD’a sunmuştur. Verilen ön raporda da ’oturulabilir-hasarlı’ olduğu yönünde rapor düzenlenmiştir. Başvurudan sonra gelen belge nedeniyle dosyanın önceki safahatları çökmüştür. Çünkü Yargıtay daha önce ön inceleme yapılmasını dahi istemediğini belirtmiştir. Burada müvekkilimin kusuru kalmamıştır. Depremden sonra müvekkilimin otelinde herhangi bir yıkıntı olmamasına rağmen incelenmesi için dilekçesini sunmuştur. Müvekkilimin sağlık durumu kötüdür, YYÜ’den gelen raporda, ’cezaevinde kalmaya engel bir durum bulunmamaktadır’ denilememiştir. Bu nedenle tahliyesini talep ediyorum" dedi.
Mahkeme heyeti, AFAD tarafından inceleme yapılmadığı şeklindeki beyanlar ve sunulan form nedeniyle yaşanan çelişkinin sorulması için müzekkere yazılmasına karar vererek, sanık avukatlarının tahliye talebini reddederek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER