Çevre-Hayat

Bayraklı Baba Türbesi etkileyici hikayesiyle ilgi görüyor

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan ve Türkiye'nin dört bir yanından tarihi yarımadayı ziyarete gelenlerin uğrak yerlerinden olan "Bayraklı Baba Türbesi", ziyaretçilerin astığı yüzlerce Türk bayrağıyla ilgi çekiyor.

Bayraklı Baba Türbesi etkileyici hikayesiyle ilgi görüyor
15-03-2018 15:02

ÇANAKKALE

SİNAN BALCIKOCA

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan ve Türkiye'nin dört bir yanından tarihi yarımadayı ziyarete gelenlerin uğrak yerlerinden olan "Bayraklı Baba Türbesi", hem hikayesi hem de dua eden ziyaretçilerin astığı yüzlerce Türk bayrağıyla ilgi görüyor.

Tarihi Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı gezen ziyaretçiler, Gelibolu ilçesi Hamzakoy bölgesinde bulunan ''Bayraklı Baba Türbesi''ne uğrayıp dua ediyor.

Gelen her ziyaretçinin Türk bayrağı astığı türbe, özellikle hafta sonları Türkiye'nin değişik bölgelerinden çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Türbe, çevresi ve tavanındaki demirlere uç uca eklenerek asılan yüzlerce Türk bayrağıyla, kırmızı-beyaz görüntüsüyle dikkati çekiyor.

Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Gelibolu Yarımadası'nın geçmişten günümüze birçok tarihi olaya tanıklık ettiğini söyledi.

Özacar, bu topraklardaki tüm değerleri gelecek kuşaklara aktarmak için çalıştıklarını dile getirerek, "Bayraklı Baba"nın da bu toprakların bir değeri olduğunu vurguladı.

Bayrağı düşmana vermemek için yuttuğu rivayet ediliyor

Asıl adı Karacabey olan Bayraklı Baba ile ilgili iki rivayetin olduğunu dile getiren Özacar, şöyle konuştu:

"Osmanlı'nın ilk yıllarında orduda bayraktarlık yapan Karacabey, Bizans ile yapılan bir savaşta esir düşeceğini anlaşınca bayrağın düşman eline geçmemesi için 'namus' olarak gördüğü bayrağı küçük parçalara böler ve yutar. Ancak kısa bir süre sonra durum Türk askerlerinin lehine döner ve Karacabey arkadaşları tarafından kurtarılır. Karacabey'e arkadaşları ve komutanları sancağı ne yaptığını sorar. Karacabey, düşmana vermemek için parçalara ayırarak yuttuğunu söyler fakat kimseyi inandıramaz. Karacabey, yalan söylemediğini ispatlamak için midesini parçalar ve karnındaki bayrağın ortaya çıkmasını sağlar. Midesini kesmeden, yani ölmeden önce ise 'Benim yerim burasıdır. Beni buraya gömün ve üzerimi bayraksız bırakmayın.' diye vasiyet ettiğine inanılır."

Özacar, diğer rivayette ise Karacabey'in Bizans ile yapılan bir savaşta şehit düşmeden önce "Beni çok sevdiğim Gelibolu'ya gömün ve üzerimi bayraksız bırakmayın." vasiyeti üzerine burasının türbeye dönüştüğünü anlattı.

Bayraklı Baba Türbesi'ni ziyaret edenlerin dua ederek Türk bayrağı astığını dile getiren Özacar, şunları kaydetti:

"Her ziyaretçi bayrak asınca ortaya böyle yüzlerce Türk bayrağının olduğu bir manzara çıkıyor. Yaşadığımız her karış tarihi değerlerle dolu. Biz istiyoruz ki tüm ülke gelip bu değerleri yerinde görsün. Bu ülke kolay kurulmadı. Genellikle Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı alanları ziyaret edenler, Bayraklı Baba Türbesi'ne uğramadan geçmiyor. Tüm vatandaşlarımızı Gelibolu'ya bu yerleri görmeye davet ediyoruz. Gördüklerinden çok etkileneceklerdir."

"Ziyaretçiler dua edip bir bayrak asıyor"

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinden gelen ziyaretçilerden Cengiz Doğru, Bayraklı Baba'nın etkileyici bir hikayesinin olduğunu anlatarak, "Burasının Anadolu'nun dört bir yanından ziyaretçisinin olduğunu biliyorum. Ben de buraya gelip dua ettim. Bir dilek tutarak Türk bayrağını astım." dedi.

Gelibolu'da yaşayan Nur Tenkiye de türbeye özellikle hafta sonları binlerce ziyaretçinin geldiğini ifade ederek, "Bayraklı baba savaş zamanında bayrağı düşmana vermemek için yutarak şehit olmuş. Bundan dolayı gelen ziyaretçiler dua edip bir bayrak asıyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER