Özel Haber

Başkurdistan başkentindeki 'Ufa Güreş Sarayı' komple Türk mermerinden yapıldı

Rusya Federasyonuna bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti başkentindeki “Ufa Güreş Sarayı”nın komple Türk mermerinden yapıldığı ifade edildi

Başkurdistan başkentindeki 'Ufa Güreş Sarayı' komple Türk mermerinden yapıldı
10-10-2024 19:29

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya Federasyonu'na bağlı Başkortostan Cumhuriyeti ve Türkiye arasında ekonomik ilişkiler giderek artıyor. 

Başkent’teki Ufa Güreş Sarayı'nın komple Türk mermerinden yapıldığı da ortaya çıktı.

Konuyla ilgili açıklama yapan RF Başkortostan Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi Marat Tansıkkujin, "Örneğin, Ufa Yıldönümü vesilesiyle açılışı yapılan Ufa Güreş Sarayı komple Türk mermerinden yapılmış" diyerek ikili ticari ilişkilerin giderek arttığını vurguladı.

Bu arada Başkortostan Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret altı ayda yüzde 23,5 arttı.

Rus medyasına göre, konuyla ilgili açıklama, Başkortostan Cumhuriyeti Dış Ekonomik İlişkiler ve Kongre Faaliyetleri Bakanı Margarita Bolıçeva tarafından yapıldı.

Bakan Bolıçeva, "Başkortostan ürünlerinin Türkiye'ye ihracatı, bu ülkeyle karşılıklı ticaret cirosunun %90'ından fazlasını oluşturdu. 2024 yılının ilk altı ayında Türkiye'ye yapılan ihracatın Ocak-Haziran 2023'e göre yüzde 26,7 oranında arttığını belirtmek isterim. Bu ülkenin temsilcileri, devletin sürekli olarak Başkortostan'ın en büyük 10 ortağı arasında yer alması sayesinde girişimcilerimizle karşılıklı tedarik ve projeler konusunda etkileşimde bulunmaya aktif ilgi gösteriyor" dedi.

İHRACAT İTHALAT

Bakan Margarita Bolıçeva'nın açıklamasına göre, Ocak-Mart 2024'te bölgeden Türkiye'ye ağırlıklı olarak mineral ürünler ve kimyasal ürünler tedarik edildi. Ülke ayrıca sebze, ağaç ve ağaç ürünleri, odun kömürü, mobilya, yatak takımları, şilteler, koltuk yastıkları, lambalar ve aydınlatma ekipmanları, ışıklı tabelalar ve ışıklı tabelalar ithal etti.

Bu bağlamda, "Bölgenin Türkiye Cumhuriyeti ile karşılıklı ticaret cirosu 2023 yılında 2022 yılına göre yüzde 111,7, ihracat ise yüzde 123,2 arttı. Bu ülkeye ihracatın yüzde 71,5'ini maden ürünleri, yüzde 18,6'sını ise kimyasal ürünler oluşturdu. Ayrıca diğer malların, gıda ürünleri ve hammaddelerin, ağaç ve kağıt hamuru ve kağıt ürünlerinin, metallerin ve bunlardan yapılan ürünlerin ve mühendislik ürünlerinin teslimatları da vardı."

Bu arada, konuyla ilgili açıklama yapan RF Başkortostan Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi Marat Tansıkkujin de, "–Türk yatırımcılar makine mühendisliği, kimya endüstrisi, tarımsal sanayi kompleksi ve daha birçok alanda işbirliğinin geliştirilmesinde bir perspektif görüyor. Özellikle, toplam yatırımı 100 milyon rublenin üzerinde olan kaldırma ekipmanları üretimine yönelik ortak tesis şu anda son aşamadadır" diye bilgi verdi.

Açıklamaya göre, ayrıca RF Başkortostan Temsilciliği, bölgedeki ağır, özel, endüstriyel ve tarım ekipmanlarına yönelik Türk hava filtreleri üretimini yerlileştirmeye yönelik bir proje üzerinde çalışıyor. Türk yatırımcıyla bir dizi görüşme yapıldı.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER