Genel

Başkentin üçüncü büyük camisinin resmi açılışı yarın yapılacak

Temeli 6 yıl önce atılan, İstanbul'daki dört tarihi camiden esinlenilerek tasarlanan ve 15 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği "Kuzey Ankara Merkez Camisi ve Külliyesi"nin resmi açılışı, yarın cuma namazının ardından törenle yapılacak.

Başkentin üçüncü büyük camisinin resmi açılışı yarın yapılacak
09-05-2019 19:13

ANKARA (AA) - Temeli 6 yıl önce atılan, Ä°stanbul'daki dört tarihi camiden esinlenilerek tasarlanan ve 15 bin kiÅŸinin aynı anda ibadet edebileceÄŸi "Kuzey Ankara Merkez Camisi ve Külliyesi"nin resmi açılışı yarın cuma namazının ardından yapılacak.

EsenboÄŸa Havalimanı yolu üzerindeki Kuzeykent'te 125 bin metrekarelik alanda inÅŸa edilen cami ve külliye, yaklaşık 110 bin metrekare kapalı alana sahip. Türk-Ä°slam mimarisinden esinlenilerek tasarlanan ve baÅŸkentin sembol mekanlarından biri olmaya aday cami ve külliye hem ibadet hem de yaÅŸam ve kültür alanı olarak hizmet verecek.

Kocatepe ve Melike Hatun'dan sonra, kapalı alan itibarıyla Ankara'daki üçüncü büyük ibadethane olma özelliÄŸi taşıyan, iki katlı inÅŸa edilip alt katı çinilerle kaplanan caminin açılış törenine CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın da katılması bekleniyor.

Kubbesinin yüksekliÄŸi 35 metre, çapı 16 metre olan caminin, ikisi 46 metrelik iki ÅŸerefeli, ikisi 64 metrelik üç ÅŸerefeli olmak üzere 4 minaresi bulunuyor. Külliye içindeki iki arastada yaklaşık bin 400 metrekare alana sahip 50 dükkan yer alıyor.

Ayrıca, kadın ve erkekler için hamamlar, hayırseverlerin bağışlarıyla yapılacak yemeklerin yoksullara dağıtılacağı imarethane (aÅŸevi), yaklaşık 60 dükkanın bulunduÄŸu iki katlı bedesten (kapalı çarşı) ile geleneksel el sanatlarının yapılacağı ve sergileneceÄŸi bölüm de külliye içindeki diÄŸer alanlar arasında bulunuyor.

Kütüphanede 7 bin dini eser yer alacak

Cami ve külliyenin açılmasının ardından yaklaşık 7 bin dini eserin bulunduÄŸu kütüphane de vatandaÅŸların kullanımına sunulacak.

Külliye alanında, Kuzeykent'in bulunduÄŸu vadiye bakan hasbahçe, çay-kahve köÅŸkü ve Osmanlı-Türk mutfağı bölümleri ile süs havuzu ve vatandaÅŸların dinlenebilmesi için çok sayıda bölüme yer veriliyor.

Projede katlar arası ulaşımın asansör ve yürüyen merdivenlerle saÄŸlandığı bin 200 araçlık 5 katlı kapalı otopark da bulunuyor.

5 bin kiÅŸilik kongre merkezi

Caminin kapalı, yarı açık ve açık alanlarının tamamı ibadete açıldığında 15 bin kiÅŸi aynı anda namaz kılabilecek.

Külliye alanında inÅŸa edilen, uluslararası seminerlere, konferanslara ve toplantılara ev sahipliÄŸi yapabilecek nitelikteki 5 bin kiÅŸilik kongre merkezi, Türkiye'de tek salonda en fazla katılımcının ağırlanabileceÄŸi mekan olma özelliÄŸini taşıyacak.

Ayrıca külliye alanında, Irak'ın Samarra kentindeki Samarra Camisi'nin minaresinden esinlenilerek yapılan "Seyir Kulesi" de bulunuyor.

"Ä°slam kültür ve bilim merkezi diyebiliriz"

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı Yatırım Emlak ve Teknik Hizmetler Daire BaÅŸkanı Özcan Gökçebay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cami ve külliyenin yapımının iki yıl önce tamamlandığını, ibadete geçen yıl açıldığını ve resmi açılışının yarın yapılacağını belirtti.

Caminin, Ä°stanbul'daki klasik Osmanlı camilerinin mimari özelliklerini taşıdığını hatırlatan Gökçebay, "Fil ayağı dediÄŸimiz ana kolonlar Süleymaniye, dört tarafında yüksek ışıklandırma pencereler konularak Nuruosmaniye, dış avlu ve dış saçak bölümündeki görünüm Üsküdar'daki Mihrimah Sultan ve iç mekanda Beyazıt camilerinden esinlenilmiÅŸtir. Dolayısıyla 4 klasik Osmanlı camimizden esinlenilerek güzel bir eser ortaya konuldu." diye konuÅŸtu.

Gökçebay caminin, Kocatepe ve Melike Hatun'dan sonra kapalı alan itibarıyla kentteki üçüncü büyük ibadethane olma özelliÄŸi taşıdığını bildirerek, ÅŸunları söyledi:

"Burası kongre merkezi, misafirhanesi, arasta ve bedesten dükkanları, hasbahçe, kabul salonu dediÄŸimiz bölümleriyle tamamen Ä°slam kültür ve bilim merkezi diyebiliriz. Bilim merkezi ismini ÅŸundan dolayı kullanıyoruz. Merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin, malumunuz geçtiÄŸimiz yıl Hakkın rahmetine kavuÅŸtu. Ä°stanbul'da onun eserlerinin bulunduÄŸu Ä°slam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi var. O müzede sergilenen eserlerin birebir kopyaları, bu alanın devamında yapılması düÅŸünülen Ä°slam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde sergilenmesi planlanmaktadır. Dolayısıyla o müze projesi hayata geçirilirse, burasının Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı Kuzey Ankara Bilim ve Kültür Merkezi olarak hizmet vereceÄŸini söyleyebiliriz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER