CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Türkiye Sözleşmesi”yle ilgili ortak bir metin hazırlama yönündeki çağrısına olumsuz yanıt verdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin büyükelçileri ile buluştu. Letonya Büyükelçiliği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmanın ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Parlamentonun seçimden sonra güçlü bir muhalefetle tanışacağını ama tek başına bir iktidar gözüktüğü” yönündeki değerlendirmelerine ilişkin, “Sayın Gül önemli bir politikacı. Cumhurbaşkanlığı sürecisince Türkiye’deki gelişmeleri yakından izleyen birisi. Görevi gereği de zaten izlemek durumundaydı. Türkiye’de politik olarak yaşanan açmazları birinci elden görme imkanına sahip bir kişi. Seçimden sonraki süreçte önemli bir tespit ama ben Sayın Gül kadar gelecek açısından umutsuz değilim. Muhalefetin parlamentoda güçlü olması demokrasi açısından bir kazanımdır. Şunu herkesin çok iyi bilmesini isterim. Türkiye’de en önemli değişiklikler, anayasa değişiklikleri dahil koalisyonlar döneminde gerçekleşmiştir. Demokrasiye inanıyorsak, halkın iradesine saygı göstereceksek seçimden sonraki süreyi kayıp olarak değerlendirmeyi doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı.
“AVRUPA PARLAMENTOSU’NUN SON ALDIĞI KARAR DOLAYISIYLA ORTAK BİR METİN HAZIRLAYABİLİRİZ”
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun muhalefete “Türkiye Sözleşmesi”yle ilgili ortak bir metin hazırlama yönündeki çağrısına ilişkin Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
“Seçim bildirgesinin ortak metin olması benim siyasette karşılaştığım ilk teklif oluyor. Kendisi öyle anlaşılıyor ki uluslararası perspektif açısından da oldukça yetersiz. Her siyasal partinin dünyaya bakış açısı vardır. Biz sosyal demokrat bir partiyiz. AK Parti gibi bakmıyoruz. Biz ezilenlerin partisiyiz. Fakir fukaranın, garip gurebanın partisiyiz. Biz yoksulluğu silmek isteyen bir partiyiz. Onlar yoksulluğu idare etmek istiyorlar. Yoksulları siyasal esir olarak, siyasal tutsak olarak kendi arka bahçelerinde tutmak istiyorlar. Nasıl ortak bir metin hazırlanabilir ama Avrupa Parlamentosu’nun son aldığı karar dolayısıyla ortak bir metin hazırlayabiliriz, ortak metni imzalayabiliriz. Bu konuda görüşlerimiz ortak. Dolayısıyla herhangi bir sorun bu alanda yok. Onun dışındaki alanlarda var.”
(İHA)