Politika

Başbakan Yıldırım: Türkiye-Amerika ilişkileri kişilere bağlı değildir

Başbakan Yıldırım, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın görevden alınmasına ilişkin, "Türkiye-Amerika ilişkileri kişilere bağlı bir şey değildir" dedi.

Başbakan Yıldırım: Türkiye-Amerika ilişkileri kişilere bağlı değildir
14-03-2018 14:00

ANKARA

BaÅŸbakan Binali Yıldırım, resmi ziyarette bulunacağı Azerbaycan'a hareketinden önce EsenboÄŸa Havalimanı'nda düzenlediÄŸi basın toplantısında deÄŸerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin gündeme iliÅŸkin sorularını yanıtladı.

Sözlerine yurdun her köÅŸesinde fedakarca görev yapan hekimlerin 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlayarak baÅŸlayan Yıldırım, Türkiye'de son 15 yılda saÄŸlık alanında büyük deÄŸiÅŸim ve dönüÅŸüm yaÅŸandığını, bunun sonucu Türkiye'nin, dünya saÄŸlık sisteminde listenin başına oturduÄŸunu belirtti.

Yıldırım, geliÅŸmiÅŸ ülkeler de dahil çeÅŸitli ülkelerde saÄŸlıkla ilgili gelecek beklentileri sorulduÄŸunda karamsar bir beklenti varken, Türkiye'de vatandaÅŸların yüzde 97'sinin, saÄŸlık sistemine güvendiÄŸini beyan ettiÄŸini dile getirdi.

Bu durumun Türkiye'nin saÄŸlık alanında ne kadar büyük bir deÄŸiÅŸim ve geliÅŸimi ortaya koyduÄŸunu açıkça gösterdiÄŸini belirten Yıldırım, "Hekimlik kutsal bir görevdir. Hekimlerimizin zor ÅŸartlarda görev yaparken saldırıya uÄŸraması asla ve asla tasvip edeceÄŸimiz bir ÅŸey deÄŸildir. Ä°nsanlara saÄŸlık hizmeti verirken, onları iyileÅŸtirmeye çalışırken kendilerinin problem yaÅŸaması büyük bir çeliÅŸkidir. O bakımdan bütün vatandaÅŸlarımızın hekimlerimizle iliÅŸkilerde bu hususa azami gayret göstermesini bekliyoruz. Hekimlerimizin de vatandaÅŸlarımızın tedavisinin yanı sıra içinde bulundukları hali de çok iyi analiz etmeleri ve buna göre muamelede bulunmaları önem arz ediyor." diye konuÅŸtu.

6. Bakü Küresel Forumu

BaÅŸbakan Yıldırım, Nizami Gencevi Uluslararası Merkezince düzenlenecek 6. Bakü Küresel Forumu'na katılmak için kardeÅŸ ülke Azerbaycan'a ziyarette bulunacağını dile getirdi.

13'üncü yüzyılda yaÅŸamış Azeri bilim adamı Nizami Gencevi'nin, düÅŸünür ve büyük bir ÅŸair olduÄŸunu, hamsesi bulunan önemli ÅŸairler arasında yer aldığını anımsatan Yıldırım, Gencevi'nin, Mevlana Celaleddin-i Rumi ve Ali Åžir Nevai gibi birçok düÅŸünüre ilham kaynağı olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Küresel forum kapsamında Bakü'de Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Ä°lham Aliyev, Azerbaycan Milli Meclisi BaÅŸkanı Oktay Asadov ve Azerbaycan BaÅŸbakanı Artur Rasizade ile ikili görüÅŸmelerde bulunacağını açıklayan Yıldırım, ayrıca foruma katılacak devlet ve hükümet baÅŸkanlarıyla görüÅŸme fırsatı olacağını kaydetti.

Yıldırım, bu yıl "Katılımcı Toplumlar OluÅŸturmak Ä°çin Farkları Azaltmak" temasıyla düzenlenecek forumun açılışı ile "Güç: Büyük Güçler ve DiÄŸerleri" temalı panelde birer konuÅŸma yapacağını bildirdi.

"Türkiye ile Azerbaycan bir millet, iki devlettir"

Bölgede ve dünyanın birçok yerinde yaÅŸanan karışıklıkların nedenleri, bunlara iliÅŸkin küresel toplumun yapması gereken iÅŸler ve atılması gereken adımları ele alacaklarını, bölgede yaÅŸanan geliÅŸmeleri deÄŸerlendireceklerini belirten Yıldırım, "Türkiye ile Azerbaycan bir millet, iki devlettir. Özellikle son yıllarda bölgede gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz iÅŸ birlikleri Kafkasların, Orta Asya'nın güvenliÄŸi ve geleceÄŸi açısından hayati öneme sahip." dedi.

Yıldırım, forum kapsamında Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Ä°ran dışiÅŸleri bakanlarının Bakü'de bir araya geleceÄŸini, bölgesel konuları deÄŸerlendirme fırsatı bulacaklarını ifade ederek, "Özellikle Orta Asya'ya yönelik Kafkaslar'da gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz bölgesel iÅŸ birliÄŸini Orta Asya'ya da yaymak istiyoruz. Bu anlamda üçlü, dörtlü dışiÅŸleri bakanları düzeyinde mekanizmalar oluÅŸturarak, bu çalışmaları baÅŸlatmış bulunuyoruz." diye konuÅŸtu.

Terör ve güvenlik konularının, çağın önemli konular arasında bulunduÄŸuna dikkati çeken Yıldırım, "Bunları da gerek Türkiye'nin güneyinde, Suriye'de, Irak'ta yaÅŸanan güvenlik sorunları, terörle mücadele olmak üzere aynı ÅŸekilde Kafkaslar'ın, Orta Asya'nın güvenliÄŸine yönelik konuları da kapsamlıca ele alma imkanımız olacak. Ayrıca 'Bir Yol, Bir KuÅŸak Projesi' kapsamında Uzak DoÄŸu'dan Avrupa'ya uzanan orta koridor baÅŸta olmak üzere tarihi Ä°pek Yolu'nun yeniden hayata geçirilmesi konusunda da deÄŸerlendirmelerde bulunma fırsatı olacaktır." açıklamasını yaptı.

"Ä°cap ederse 7 gün çalışabilir"

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, dün TBMM Genel Kurulunda 26 maddelik ittifak teklifinin görüÅŸmelerinin, 20 saatlik mesainin ardından kabul edildiÄŸi hatırlatılarak, "Özellikle ana muhalefetin Genel Kurulun, Meclis TV'nin yayında olmadığı bir saatte çalışıp, bu teklifin kabul edilmesine iliÅŸkin tepkileri vardı. Neden pazartesi günü seçildi?" sorusuna cevap verdi.

Geçen hafta TBMM'deki partilerin, gruplarının kendi aralarında anlaÅŸtıklarını, hangi takvimde çalışacaklarına karar verdiklerini dile getiren Yıldırım, "O çerçevede pazartesi çalışıldı. Çünkü geçen hafta herhalde eksik çalışıldı, ara verildi. Neden ara verildi? Cumhuriyet Halk Partisinin tüzük kurultayı vardı. O sebepten onlara öyle bir imkan tanındı. Pazartesi çalışma günü deÄŸil mi? VatandaÅŸ çalışıyor, Meclis çalışınca yanlış mı? Vatandaşın gece gündüz çalıştığı yerde bırakalım Meclis pazartesi de salı da çalışsın. Ä°cap ederse 7 gün çalışabilir." dedi.

"Olmazsa olmaz bir düzenleme"

CHP Trabzon Milletvekili Haluk PekÅŸen'in seçim güvenliÄŸine atıfla "Bu seçimler boykot edilmelidir." sözlerine iliÅŸkin soru üzerine Yıldırım, ÅŸunları söyledi:

"Seçim güvenli olunca boykot mu edeceklermiÅŸ? Demek ki güvenli olmasından rahatsız mı oluyorlar? Seçim güvenliÄŸi ülkenin, vatandaÅŸların iradesinin sandığa yansıması için olmazsa olmaz bir düzenlemedir. Hatırlayın 7 Haziran seçimlerinde maalesef DoÄŸu ve GüneydoÄŸu'da terör örgütü bu yüzden vatandaÅŸlarımızın iradesinin özgürce sandığa yansımasına engel oldular ve bunun farkını da 1 Kasım seçimlerinde alınan tedbirler sayesinde gördük. VatandaÅŸ da tercihini yapacak, kime oy vereceÄŸine kendi karar verecek ama o iradenin özgürce gerçekleÅŸmesi, sandığa yansıması için hükümet olarak biz görevimizi hakkıyla yapmak zorundayız. O sorumluluÄŸu taşıyoruz. Bu bakımdan CHP'nin boykot, grev, bu tip söylemleri zaman zaman oluyor. Herhalde gençliklerinden okulda, üniversiteden kalma alışkanlıklarını siyasette de tekrar ediyorlar ama artık o günler geride kaldı. Ana muhalefet partisi eÄŸer iktidar alternatifi ise boÅŸ iÅŸleri bırakıp daha faydalı söylemlere yönelmesinde yarar var."

ABD BaÅŸkanı Trump'ın Tillerson'ı görevden alması

Dün ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın, DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden almasının ardından yerine daha önce Türkiye aleyhine mesajlarıyla tepki çeken Merkezi Haberalma TeÅŸkilatı (CIA) Direktörü Mike Pompeo'nun getirildiÄŸi belirtilerek, "Bu görev deÄŸiÅŸimi ABD-Türkiye iliÅŸkilerinde nasıl bir etki yaratır?" sorusu üzerine Yıldırım, ÅŸunları kaydetti:

"Amerika BirleÅŸik Devletleri BaÅŸkanı'nın verdiÄŸi kararı bizim deÄŸerlendirmemiz gereksiz bir ÅŸey. Göreve getirdi, gerek gördü görevden de aldı. Türkiye-Amerika iliÅŸkileri kiÅŸilere baÄŸlı bir ÅŸey deÄŸildir. Yıllara sari bölgede müttefik, stratejik ortak olarak düÅŸündüÄŸümüz Amerika ile son zamanlarda bazı sorunlar yaÅŸadığımız bir sır deÄŸil. Özellikle başımızı aÄŸrıtan PKK ve onun uzantısı PYD/YPG gibi örgütlerin, Amerika'nın adeta koruması altında masum insanların canını yakması bizim de canımızı sıkıyor. O yüzden bölgede güvenliÄŸi saÄŸlamak, bölgedeki insanların huzurunu tekrar getirmek için bir faaliyet içindeyiz. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı faaliyetleri bu çerçevede ele alınabilir. Bunun dışında baÅŸkaca rahatsız edici durumlar ortaya çıkarsa buna da gerekli karşılığı Türkiye verecektir. Ümit ederiz ki Amerika er geç bu yolun yanlış olduÄŸunu anlar ve yıllardan beri bölgenin güvenliÄŸi, küresel güvenlik için fedakarca katkı saÄŸlayan Türkiye ile daha saÄŸlıklı bir iliÅŸki geliÅŸtirmiÅŸ olur. A ÅŸahsı gider, B ÅŸahsı gelir, onlar Amerika'nın iç meseleleridir. Türkiye'nin kim gelirse gelsin duruÅŸu bellidir, gayet nettir. Gelen vatandaşın veya bakanın Türkiye hakkında ne düÅŸündüÄŸünün de bizim açımızdan çok fazla önemi yoktur. Ümit ederim bundan sonra daha saÄŸlıklı bir iliÅŸki bundan sonra geliÅŸtirilebilir."

"KonuÅŸtum, sözlerinin yanlış anlaşıldığını ifade etti"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet EÅŸref Fakıbaba'nın, ÅŸeker fabrikalarının özelleÅŸtirilme kararına iliÅŸkin "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak biz de talipli olacağız. Åžartlarımız uyduÄŸu takdirde Tarım Kredi Kooperatifleri olarak birkaç fabrikayı biz almayı düÅŸünüyoruz." yönündeki sözleri hatırlatılarak, "Bu konuyu kendi aranızda konuÅŸtunuz mu?" sorusuna Yıldırım, "KonuÅŸtum, sözlerinin yanlış anlaşıldığını ifade etti. Bizim bir yandan sektör serbestleÅŸtirilirken, baÅŸka bir kurum marifetiyle tekrar ona talip olmamız söz konusu deÄŸil. Onun kastettiÄŸi 'Kooperatifler olarak da bu özelleÅŸtirmede yer alabiliriz' ÅŸeklinde. Yani pancar ekicileri kooperatifleri pekala bu fabrikaları almak için teklif verebilirler. Kastedilen bu, yoksa kamu niteliÄŸi taşıyan Tarım Kredi Kooperatifinin böyle bir faaliyet içerisinde olması söz konusu deÄŸil." karşılığını verdi.

BaÅŸbakan Yıldırım, basın toplantısının ardından özel uçak "TUR" ile saat 09.00'da Azerbaycan'a gitti.

BaÅŸbakan Yıldırım'ı, EsenboÄŸa Havalimanı'ndan, BaÅŸbakan Yardımcısı Hakan ÇavuÅŸoÄŸlu, BaÅŸbakanlık MüsteÅŸarı Fuat Oktay, Ankara Valisi Ercan Topaca, AK Parti Ankara Ä°l BaÅŸkanı Mustafa Nedim Yamalı ile diÄŸer yetkililer uÄŸurladı.

BaÅŸbakan Yıldırım ile eÅŸi Semiha Yıldırım, AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Mehmet MuÅŸ, AK Genel BaÅŸkan Yardımcısı Mehdi Eker, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu BaÅŸkanı Necdet Ünüvar, MHP Ä°stanbul Milletvekili Ekmeleddin Ä°hsanoÄŸlu, eski TBMM BaÅŸkanı Hikmet Çetin de Azerbaycan'a gitti.

Muhabir: Sinan Uslu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER