Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Orta Asya Yatırım Forumu'na katıldı. Türkiye'nin Avrupa'ya ilham kaynağı olarak baktığını belirten Şimşek, "Özellikle; demokratikleşmede, hukuk devleti, kurumların kalitesinde bizim için referans Avrupa'dır. Çünkü Avrupa'da kurumların kalitesi daha iyidir. Hukuk devleti iyi işliyor ve demokratik standartlar daha yüksektir. Bunlar da yatırımın olmazsa olmaz parçalarıdır" dedi.
Türkiye'nin reform programının üç ayağı olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bir kısmının mikro dediğimiz reformlar olduğunu bildirerek, "Belli bir süre sonra sorunların makro olmadığını anlıyoruz. Düşük verimlilik, düşük rekabet gücü, enerji gibi konuların hepsi endüstri düzeyinde halledilebilecek mikro düzeydeki sorunlar" diye konuştu.
Reformun ikinci ayağının ise yapısal reform denilen birtakım makro reformlar olduğunu, üçüncü ayağının ise toptan değişimi içerdiği için Avrupa Birliği sürecinin bir reform olduğunu kaydetti.
Mikro reformlarda bin 250 tane tedbir belirlediklerini bildiren Şimşek, sektörel dönüşüm çerçevesini çizdiklerini söyleyerek, "Bir çok konuyu içerecek şekilde, Türkiye'de bir yapısal dönüşümü mikro bazlı reformlarla nasıl sağlarız çabasına girdik. Bu konularda bütün ülkelerle işbirliğine hazırız. Şu anda bu programı da uyguluyoruz" ifadelerini kullandı.
Bu programın amacının, ülkenin orta gelir tuzağına girmesini engellemek olduğunu söyleyen Şimşek, bu reformların temenni reformlar listesini olmadığını vurgulayarak, hangi kurumun, hangi tarihte ne yapacağını ve gerekli düzenlemelerin sonucunda tartışılıp, konuşulup gerekli yol haritası çıkarıldığını bildirdi.
Türkiye olarak bir çok makro reforma adım attıklarını açıklayan Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Şimdi de bir Ar-Ge reformu yaptık. Yeni bir patent kanunu çıkarıyoruz. Bürokrasi her zaman daha da azaltılabilir. İş hayatını kolaylaştırmak için uzmanlaşmış mahkemeler ve yüksek ve orta-yüksek teknolojiyi destekleyecek teşvikler" dedi.
Eğitim reformu konusunda ise Şimşek, "Türkiye eğitime çok yatırım yaptı ama eğitimin kalitesini istediğimiz noktada değiliz. O nedenle eğitim konusu da bizim en öncelikli alanımız. Biz şimdi bütçemizin beşte birini, yani vergi gelirlerinin dörtte birini eğitime harcıyoruz" diye konuştu.
İşgücü piyasası reformunun kendileri için önemli bir alan olduğunu vurgulayan Şimşek, "İşgücü piyasasını esnek hale getirecek çok önemli adımları atıyoruz. Bu adımların en önemlisini de Meclise gönderdik. Yine özellikle yolsuzlukla mücadele ve şeffaflık son derece önemlidir. Türkiye olarak biz şimdi siyasi etik kanunu ve siyasi finansmanından tutun da kamu ihale kanununa kadar, bir çok önemli reformu hayata geçiriyoruz. Daha da Türkiye'yi şeffaf ve yolsuzlukla mücadeleyi daha da güçlendirecek bir çaba içerisine giriyoruz" ifadelerini kullandı.
Yargı sistemini de reformdan geçirdiklerini söyleyen Şimşek, yargı işliyorsa, iş hayatı daha kolay olacağını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Kamu finansmanı ve yönetiminde de reform yapıyoruz. Kamu finansmanında özellikle vergi reformu son derece önemlidir. Mükellef hakları son derece önemlidir. Performansa dayalı bir kültüre geçebilirsek, bir çok sorunu çözme imkanımız olur.
Gümrük Birliği'ni daha da genişletiyoruz. Kamu alımlarını hizmetleri ve tarımı da alacak şekilde daha geniş bir entegrasyon öngörüyoruz. Avrupa ile şimdi anlaşmalar imzaladık ve vize konusu da inşallah bu sene çözülecek".
MURAT HOROZ
Kaynak: IHA
dikgazete.com