İstanbul’da bir otelde gerçekleşen Forum İstanbul Toplantılarının ikinci gününüN konuğu Babşbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek oldu. Toplantıda açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ve dünyanın ekonomik durumundan Suriyeli mültecilere, reformlardan Avrupa Birliği’ne kadar birçok konuya değindi.
“GEÇİCİ BİR BAHAR HAVASI YAŞIYORUZ”
Türkiye ve dünyanın ekonomik durumunu değerlendiren Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Türkiye için de, dünya için de çok temel sorunlar var. Ve biz, geçici bir bahar havası yaşıyoruz. Bu geçici bahar havasına aldanmamak lazım. Çünkü bunlar gelip geçicidir. Asıl olan bizim yapısal sorunlara çözüm üretmemizdir. Hükümetlerimizin de aslında uzun bir süredir çabası bu noktadadır” dedi.
“BÖLGEMİZDE JEOPOLİTİK GERGİNLİKLER VAR”
Türkiye’nin jeopolitik konumunun ekonomik büyümeye etkisine de değinen Şimşek, “Bölgemizde jeopolitik gerginlikler var. Bu gerginlikler daha da artarsa, büyümeyi olumsuz etkileyebilir. Tabii, az önce de söyledim, reformlarda kısmi ya da hiç ilerleme olmazsa, bu da büyümeyi tabii olumsuz etkiler. Olur da şartlar küresel para politikasındaki normalleşmeyi hızlandırırsa, o da Türkiye’deki büyümeyi olumsuz etkiler” şeklinde konuştu.
“ENFLASYON'U AŞAĞI ÇEKMENİN YOLU REFORMDUR”
Türkiye’nin önemli bir iyileşmeye rağmen hala enflasyon sorunu yaşadığını açıklayan Şimşek, "Hükumetlerimiz döneminde enflasyonu biz tek haneye düşürdük. Fakat düşük tek haneye henüz düşüremedik. yüzde 9 son derece yüksek bir enflasyondur. Enflasyon yüzde 6.6, doğru. Ama çekirdek enflasyon yüzde 9.4 yani henüz enflasyonda biz kalıcı bir çözüme, yüzde 5’e, daha sonra da yüzde 5’in altına gidiyoruz demek için henüz erken. Enflasyon, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan bir tanesidir. Enflasyonu aşağı çekmenin yolu reformdur” ifadelerini kullandı.
“DÜNYA DAHA ÇOK İÇE KAPANIYOR”
Konuşmasında Suriyeli mülteciler konusunda Avrupa’ya bir tavsiyede bulunan Şimşek, “Dünya daha çok içine kapanıyor. Eski dünya olsa, 3 milyon Suriyeliye yer bulunamaz mıydı? Avrupa’da bazı ülkeler biz 600 kişiyi kabul ederiz diyorlar. Halbuki Avrupanın en büyük sorunu ne? Çalışma çağındaki nüfus. 'Bu kadar basiretsizlik olabilir mi?’ diye sorabilirsiniz, olur. Bir sonraki seçimi düşünürseniz, olur. Bir sonraki nesli düşünürseniz, olmamalı. Çünkü bir sonraki nesli düşünen Avrupa, dışa açık Avrupa’dır. Dışarıdan gelenleri kucaklayan bir Avrupa olmalıdır” dedi.
“İNŞALLAH TÜRKİYE’Yİ YÜKSEK GELİR GRUBU ÜLKELER ARASINA SOKACAĞIZ”
Son olarak orta ve uzun vadedeki reform hedeflerinden ve planlarından, Avrupa Birliği ile yapılması gündemde olan gümrük birliği anlaşmasına da değinen Şimşek, “Türkiye’nin, orta gelir tuzağına düşmemek için, verimliliği arttırmak için, katma değer zincirinde yukarı çıkmak için ve rekabet gücünü arttırmak için reform yapmak dışında hiçbir seçeneği yoktur. Hiçbir hükumet reform yapmadan bu işi ileriye götüremez. Ve bizim hükumetimizin çok net bir yol haritası var, kapsamlı bir reform programı var ve biz bu reform programlarını uygulayarak inşallah Türkiye’yi yüksek gelir grubu ülkeler arasına sokacağız. Gümrük birliğinin kapsamını genişletip Türkiye’yi Avrupayla 300 milyar doların üzerinde bir ticaret hacminin üzerine çıkarabiliriz” şeklinde konuştu.
dikGAZETE.com