Genel

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu: Teröre ile açlığa ve sefalete sessiz kalanlar aynı ülkelerdir

Somali'de temel atma töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, "Esasında dikkatle bakıldığında teröre sessiz kalanlarla açlığa ve sefalete sessiz kalanlar aynı ülkelerdir." dedi.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu: Teröre ile açlığa ve sefalete sessiz kalanlar aynı ülkelerdir
23-02-2018 01:21

MOGADÄ°ÅžU/ANKARA (AA) - BaÅŸbakan Yardımcısı Hakan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Esasında dikkatle bakıldığında teröre sessiz kalanlarla açlığa ve sefalete sessiz kalanlar aynı ülkelerdir. Ä°nsani trajediler karşısında üç maymunu oynayan ülkeler terörle mücadelede de aynı tavrı sürdürmektedir." dedi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, TÄ°KA'nın Somali'de inÅŸasını üstlendiÄŸi Askeri EÄŸitim Tesisleri Komutanlığı Ana Ulaşım Yolu Temel Atma töreninde konuÅŸtu.

TÄ°KA'nın Somali'deki çalışmaları ve projelerinin iki ülke iliÅŸkilerinin geliÅŸmesinde ciddi rol oynadığına deÄŸinen ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"2011 yılında yaÅŸanan büyük kuraklık sonrası BM'nin yaptığı acil insani yardım çaÄŸrısına BaÅŸbakanlığı döneminde, Sayın CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan liderliÄŸinde hızlı ve etkili bir cevap verilmiÅŸ, tüm dünya olup biteni izlerken Türkiye Somali'de açlıkla ve sefaletle boÄŸuÅŸan mazlumların makus talihinin deÄŸiÅŸmesi için çok önemli adımlar atmıştır. Somali'nin kökleÅŸmiÅŸ sorunlarının çözümü amacıyla 13 AÄŸustos 2011 tarihinde, TÄ°KA Program Koordinasyon Ofisi faaliyetlerine baÅŸlamıştır. TÄ°KA ofisimizin açıldığı günden bu yana Somali'de 70 kapsamlı proje hayata geçirilmiÅŸtir. 2016 yılında 21 proje tamamlanmış, 2017 yılında ise 23 proje ve faaliyet gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir."

Resmi Kalkınma Yardımları raporuna göre, Somali'nin Türkiye'nin kalkınma yardımlarından en çok yararlanan ülkeler arasında yer aldığına iÅŸaret eden ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin Somali'deki hastane, yetimhane gibi projelerini anlattı.

Somali Silahlı Kuvvetleri ile Türkiye Genelkurmay BaÅŸkanlığı arasında imzalanan protokol sonrası TÄ°KA ve Genelkurmay BaÅŸkanlığı iÅŸbirliÄŸinde 200 kiÅŸilik harp okulu ve 50 kiÅŸilik astsubay okulu ile diÄŸer tesisleri içeren askeri eÄŸitim tesislerinin inÅŸa edildiÄŸini anımsatan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Askeri tesislerin açılışı 30 Eylül 2017 tarihinde Somali BaÅŸbakanı ve devlet erkanının katılımıyla Genelkurmay BaÅŸkanımız Sayın Orgeneral Hulusi Akar tarafından yapılmıştır. Burada eÄŸitim görecek Somalili subay, astsubay ve askerlerin; dost ve kardeÅŸ ülke Somali'nin en önemli ihtiyacı olan güvenliÄŸinin tesisine ciddi katkı saÄŸlayacağına inanıyorum." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Müntesibi olduÄŸumuz Ä°slam medeniyeti kardeÅŸlik medeniyetidir. Bizim inancımızın temelinde Allah için sevgi ve kardeÅŸlik bulunur. Bu güzel kardeÅŸlik duygusunu en güzel ÅŸekilde pekiÅŸtirecek hasletlerden biri de dayanışmadır." diyen ÇavuÅŸoÄŸlu, Somali'de yaÅŸanan kuraklığa Türkiye'nin sessiz kalmadığını ve 2017 mart ayı başında CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan tarafından 'Umudu Ol' kampanyasının baÅŸlatıldığını, bu kapsamda TÄ°KA, AFAD ve Kızılay baÅŸta olmak üzere Somali'de aktif birçok STK'nın faaliyetlerine baÅŸladığını anımsattı.

YardımlaÅŸma ve dayanışmanın insanlığın ayakta tutulması bakımından önemli olduÄŸunu kaydeden ÇavuÅŸoÄŸlu, "Ä°nsanlığı ayakta tutacak olan din, dil, ırk ayrımına bakmadan sadece ve sadece insan olduÄŸu için her zorlukta dayanışma sergilemektir. Bizim medeniyetimiz insanlığa zulmü deÄŸil kardeÅŸliÄŸi öÄŸütleyen ve yayan bir medeniyettir. ÖrneÄŸin Ä°slam kelimesi, barış, huzur ve esenlik anlamına gelen 'Silm' kökünden türetilmiÅŸtir. Buradaki mananın özü itibarıyla bizler tüm dünyaya barış ve huzur istiyoruz. Bizler Türkiye olarak bu medeniyete yaraşır ÅŸekilde hakkı savunmaya, hakkı söylemeye devam edeceÄŸiz." dedi.

Zeytin Dalı Harekatı

ÇavuÅŸoÄŸlu, Afrin'de yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'nın da bu doÄŸrultuda baÅŸlatıldığını vurgulayarak, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Türkiye, sınırlarında oluÅŸturulmak istenen terör kuÅŸağına son vermek, bu terör kuÅŸağını oluÅŸturan unsurların özellikle son günlerde hedef gözetmeksizin hastaneleri ve dolayısıyla sivilleri de hedef alan saldırılarına son vermek amacıyla bu harekatı baÅŸlatmak mecburiyetinde kalmıştır. Kürt, Arap ve Türkmen kardeÅŸlerimiz zulüm altındayken sessiz kalmak, duyarsız kalmak gibi bir seçenek düÅŸünemeyeceÄŸimize göre bu karar mutlaka alınacaktı. BirleÅŸmiÅŸ Milletler SözleÅŸmesi 51. maddesi gereÄŸi Türkiye’nin meÅŸru müdafaasını kullanmak üzere yaptığı ve BM Güvenlik Konseyinin 1624, 2170, 2178 sayılı terörle mücadeleye iliÅŸkin kararlarına iliÅŸkin gerçekleÅŸtirdiÄŸi bir harekattır."

Yunus Emre'nin "Yaratılanı severim Yaradan'dan ötürü" sözlerini anımsatan ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Bizler bu anlayışın sahipleriyiz. Dini, dili, ırkı ne olursa olsun bütün insanlara karşı merhamet duygusu içinde olmak bizim kadim medeniyetimizin köklerinden gelir. Hemen sınırlarımızda yaÅŸanan ÅŸiddet, çatışma sarmalı ile terör örgütlerinin faaliyetleri sonucunda yaklaşık 370 bin Kürt kardeÅŸimiz baÅŸta olmak üzere 3,5 milyon masum insan yerlerinden, yurtlarından ayrılmak zorunda kalmış ve gidecek tek yer, sığınılacak tek güvenli liman olarak Türkiye'yi görmüÅŸtür. Sürgüne yollanan, soykırımla muhatap olan Kürt kardeÅŸlerimizin huzurunu temin için Zeytin Dalı adıyla bu harekata giriÅŸilmiÅŸ, baÅŸarıyla icra edilmektedir."

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın tüm ülkeleri teröre karşı ortak tavır almaya davet ettiÄŸini anımsatan ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Esasında dikkatle bakıldığında teröre sessiz kalanlarla açlığa ve sefalete sessiz kalanlar aynı ülkelerdir. Ä°nsani trajediler karşısında üç maymunu oynayan ülkeler, terörle mücadelede de aynı tavrı sürdürmektedir. TÄ°KA'mızla Kızılayımızla sivil toplum kuruluÅŸlarımızla Somali’de elinden gelen her desteÄŸi saÄŸlayan bir ülkenin temsilcisi olarak sergilenen riyakar tavrın nedenini insana verilen deÄŸerle orantılı olduÄŸunu ifade etmeliyim. Aynı ülkelerin Suriye’de zulümden kaçan, evinden yurdundan ayrılmış Suriyeli kardeÅŸlerimize de set çektiÄŸini, kapılarını kapadığını gördük. Yokluk ve yoksulluk içinde hayata tutunmaya çalışan mazlumların görüntülerini görmezden gelenler, insanlığa veda etmiÅŸlerdir."

ÇavuÅŸoÄŸlu sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bu dünyanın süsleri ve güzellikleri olan çocukları yaÅŸatamadığımız bir dünya zulüm altındadır. Somali'de veya nerede olursa olsun zulüm altında ölen çocuklar varsa dünyanın hiçbir yerinde huzur ve rahat olmaz. Çocuklar ölürken başınızı yastığınıza nasıl rahat koyarsınız? Bizler bu zulme seyirci kalamayız. Zulüm altında inleyen her insan hangi ırktan, dilden, dinden olursa olsun, dünyanın neresinde bulunursa bulunsun, Türkiye olarak yanlarında olacağız. Bizim insanın deÄŸerini ve onurunu yüceltmekten baÅŸka bir gayemiz yoktur. Nitekim ülkemiz, yaptığı insan ve vicdan odaklı politikalarla bu sığınmacılara sahip çıkmış ve bugün dünyada mültecilere en fazla yardımı yapan ülke konumuna gelmiÅŸtir."

Somali'nin 15 Temmuz darbe giriÅŸiminde ve sonrasında Türkiye'nin yanında yer aldığını belirten ÇavuÅŸoÄŸlu bu konuda Somalili yöneticilere ve Somali halkına teÅŸekkürlerini sundu.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Somali MogadiÅŸu Askeri Tesisler Ana Ulaşım Yolu Yapım iÅŸinin hayırlara vesile olmasını dileyerek "Somali Askeri EÄŸitim Tesisleri’ne güvenli ve hızlı ulaşım imkanı saÄŸlamak üzere, tesislere ulaşımı saÄŸlayan 1950 metrelik ana ulaşım yolunun rehabilite edilmesi ve asfaltlanması planlanmaktadır. 2018 yılı Ocak ayı sonunda ihalesi gerçekleÅŸtirilen projenin aÄŸustos ayında tamamlanması hedeflenmektedir." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Dildar Baykan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER