Genel

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Kudüs'e sahip çıkmak, her Müslüman'ın görevidir

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, "Kudüs'e sahip çıkmak, her Müslüman'ın görevidir. Kudüs davası sadece Filistinli kardeşlerimizin ya da sadece Arap dünyasının davası değildir." dedi.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Kudüs'e sahip çıkmak, her Müslüman'ın görevidir
13-12-2017 16:09

ANKARA (AA) - BaÅŸbakan Yardımcısı Hakan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Kudüs'e sahip çıkmak, her Müslüman'ın görevidir. Kudüs davası sadece Filistinli kardeÅŸlerimizin ya da sadece Arap dünyasının davası deÄŸildir. Bizler millet olarak Kudüs'e, Mescid-i Aksa'nın beÅŸiÄŸine hizmet etme onuruna nail olmuÅŸ bir neslin torunlarıyız." dedi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Türk Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Koordinasyon Ajansı BaÅŸkanlığı (TÄ°KA) Konferans Salonu'ndaki "Kudüs Programı"nda yaptığı konuÅŸmada, TÄ°KA'nın rutin faaliyetleri arasında kadim ÅŸehir Kudüs'ün önemli bir yeri bulunduÄŸunu belirtti.

Kudüs'e iliÅŸkin herkesi üzüntüye sevk eden son geliÅŸmeler çerçevesinde, bu organizasyonun çok daha anlamlı hale geldiÄŸini kaydeden ÇavuÅŸoÄŸlu, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın giriÅŸimiyle Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatının (Ä°Ä°T) da olaÄŸanüstü zirve için bugün Ä°stanbul'da toplandığını anımsattı.

Ä°Ä°T OlaÄŸanüstü Zirvesi'nde, bir ve beraberlikle önemli kararlar alınmasını beklediklerini aktaran ÇavuÅŸoÄŸlu, ErdoÄŸan'ın ilk andan itibaren bazı ülkelerin liderleri ve Kudüs konusu Hristiyanları da ilgilendirdiÄŸi için Papa ile telefon diplomasisi gerçekleÅŸtirdiÄŸini hatırlattı.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında konunun deÄŸerlendirildiÄŸini ve bu kararı verenlerin yalnız bırakıldığını anlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Türkiye'nin son yıllarda, mazlumların umudu olan güçlü ve dik duruÅŸu, masa başında milletlere kader çizmeye kalkanların Kudüs ile ilgili son hamlelerini de Allah'ın izniyle boÅŸa çıkaracaktır. Buna tüm kalbimle inanıyorum. Kudüs, insanlığın gözünün nuru, gönlünün sürurudur. Yeryüzünde ArÅŸ-ı alaya en yakın yerdir. Çünkü Kudüs, Ä°sra'nın ikinci durağı, Mirac'ın ise ilk basamağıdır." diye konuÅŸtu.

"Ä°nsanlık tarihi boyunca Kudüs hep savaÅŸların ÅŸehri oldu"

Üç semavi din için de kutsal olan Kudüs'ün insanlık tarihi boyunca hep savaÅŸların, acıların ve gözyaşının ÅŸehri olduÄŸuna iÅŸaret eden ÇavuÅŸoÄŸlu, en önemli istisnanın, Yavuz Sultan Selim'in Kudüs'ü Osmanlı topraklarına kattığı 1517'den Osmanlı'nın Kudüs'ten çıkmak zorunda kaldığı 1917 arasındaki 400 yıllık barış ve esenlik döneminde yaÅŸandığını vurguladı.

Kudüs'e sahip çıkmanın her Müslüman'ın görevi olduÄŸunu kaydeden ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları söyledi:

"Kudüs davası sadece Filistinli kardeÅŸlerimizin ya da sadece Arap dünyasının davası deÄŸildir. Bizler millet olarak Kudüs'e, Mescid-i Aksa'nın beÅŸiÄŸine hizmet etme onuruna nail olmuÅŸ bir neslin torunlarıyız. Sayın CumhurbaÅŸkanımızın ifadesiyle, 'Asırlarca Müslümanların göz bebeÄŸi olan bu mübarek beldeye sırtımızı dönmemiz, kendimizi inkar etmemiz demektir.' Kendimizi asla inkar etmeyeceÄŸiz, Kudüs'e Ä°stanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakır gibi sahip çıkacağız."

ÇavuÅŸoÄŸlu, Çanakkale'de ve Kut'ül Amare'de kazanılan zaferlere raÄŸmen 50 yıl önce Kudüs'ün iÅŸgalinin durduralamadığını belirterek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"O günlerden beri Kudüs ve Filistin huzur yüzü görmedi. Kudüs'ün tekrar barış ÅŸehri olması ve özgürlüÄŸüne yeniden kavuÅŸması için ülke olarak millet olarak her türlü seferberliÄŸe hazırız. Çünkü biz inanıyoruz ki Kudüs'ün kurtuluÅŸu tüm alemin kurtuluÅŸu, iÅŸgali ise tüm alemin iÅŸgali anlamına gelmektedir. Kudüs özgür olmadan, insanlık özgür olmayacaktır.

Buradan bir kez daha ilan ediyoruz ki, bırakın Kudüs'ün baÅŸkent olarak tanınmasını, Ä°srail'in iÅŸgal ettiÄŸi topraklardan çekilerek 1967 öncesi sınırlarına dönmemesi halinde dünyaya huzur ve istikrar gelmeyecektir. Bugün Kudüs'te, Filistin'de Müslüman kardeÅŸlerimizin bedenine yönelen her kurÅŸun, sadece Ä°slam’a inananları hedef almamaktadır. Orada insanlık öldürülmektedir, insanlığın vicdanı katledilmektedir. Ä°nsanlığın katili iÅŸgal ve terör devletinden bunun hesabını bütün insanlık soracaktır."

"71 projeyi hayata geçirmeyi baÅŸarmıştır"

Görev alanındaki kurumların son yıllarda Kudüs ve çevresiyle ilgili faaliyetlerine de deÄŸinen ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸu bilgileri verdi:

"2005 yılında açılan TÄ°KA Kudüs ofisimiz, çoÄŸu iÅŸgal altında bulunan DoÄŸu Kudüs ve Batı Åžeria'da 71 projeyi hayata geçirmeyi baÅŸarmıştır. Bunlar arasında saymadan geçemeyeceklerim ÅŸunlardır, Mescid-i Aksa Külliyesi'nde bulunan ve altın kaplamalı Kubbet-üs Sahra'nın kubbesinin ve hilalinin restorasyonu, Kudüs Üniversitesi 400 öÄŸrencilik Kız Yurdu Projesi, 1967'de DoÄŸu Kudüs'ün iÅŸgaliyle sona eren Nebi Musa Åženlikleri'nin yeniden yapılmaya baÅŸlanması gibi projelerimizi önemsiyorum.

Ramazan ayında TÄ°KA, yüzlerce aileye gıda yardımında bulunurken, Vakıflar Genel MüdürlüÄŸümüz 10 bin tonluk insani yardım ve gıda malzemesini bu yıl Gazze'ye ulaÅŸtırma baÅŸarısını göstermiÅŸlerdir. Gazze'de inÅŸa edilen 320 konutun teslim iÅŸlemleri de geçtiÄŸimiz hafta tamamlanmıştır. 2017 yılı itibarıyla Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları BaÅŸkanlığımız, AK Parti hükümetlerimiz boyunca bin 89 Filistinli öÄŸrenciyi ülkemizde misafir ederek okutmuÅŸtur. Vakıflar Genel MüdürlüÄŸümüzden halen burs almakta olan Filistinli öÄŸrencilerin sayısı da yüzlerle ifade edilebilir."

Kudüs'ün sadece ahuvah içinde aÄŸlayarak kurtulmayacağına vurgu yapan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Allah'ın merhameti sınırsız ve kuÅŸatıcıdır. Bizim görevimiz insanlığın üzerine düÅŸen ödevleri harfiyen yerine getirmektir. Aklı ve mantığı kullanarak mücadeleyi sürdürmek, zafere giden yolun gereklerini yerine getirmek zorundayız. Ä°lk yapacağımız iÅŸ de birlikte tek vücut olup, dayanışmayla bu yolu yürümektir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Programa, Ä°lim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti BaÅŸkan Vekili Bilal ErdoÄŸan, TÄ°KA BaÅŸkanı Serdar Çam, çeÅŸitli kurumların baÅŸkanları ile çok sayıda Filistinli katıldı.

Muhabir: Muhammed Boztepe

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER