Genel

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: MTV makul bir rakama çekilecek

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Bakanlar Kurulumuz, Motorlu Taşıtlar Vergisinin kanun tasarısında öngörülen rakamdan aşağı bir rakama, makul bir rakama çekilmesi hususunda bir karara vardı." dedi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: MTV makul bir rakama çekilecek
03-10-2017 01:47

ANKARA (AA) - BaÅŸbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir BozdaÄŸ, "Bakanlar Kurulumuz Motorlu Taşıtlar Vergisinin kanun tasarısında öngörülen rakamdan aÅŸağı bir rakama, makul bir rakama çekilmesi hususunda bir karara vardı. Bu konuda Maliye Bakanımız Sayın Naci AÄŸbal'a görev verdi." dedi.

BozdaÄŸ, BaÅŸbakan Binali Yıldırım baÅŸkanlığında Çankaya KöÅŸkü'nde gerçekleÅŸtirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

ABD'nin Las Vegas kentindeki müzik festivalinde düzenlenen saldırıya iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan BozdaÄŸ, "korkunç ve menfur" olarak nitelendirdiÄŸi saldırıda, 58 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini, 515'in üzerinde de yaralının söz konusu olduÄŸunu belirtti.

BozdaÄŸ, ÅŸöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve ABD halkına taziyelerimizi iletiyoruz, yaralılara acil ÅŸifalar diliyoruz. ABD halkının, ailelerinin, ABD'nin üzüntülerini acılarını paylaşıyoruz. Türkiye olarak ABD ile her türlü ÅŸiddet, saldırı ve terör konusunda bugüne kadar olduÄŸu gibi bundan sonra da dayanışma içerisinde olacağımızı özellikle ifade etmek istiyoruz. Bu menfur ve korkunç saldırıyı ÅŸiddetle ve nefretle kınıyoruz. ABD dahil dünyanın hiçbir ülkesinde böylesine menfur ve korkunç bir saldırının bundan sonra olmamasını temenni ediyoruz."

Türkiye'nin bugüne kadar olduÄŸu gibi bundan sonra da her türlü ÅŸiddet, terör ve saldırı karşısında dayanışma içerisinde olmaya devam edeceÄŸini vurgulayan BozdaÄŸ, saldırıda hayatını kaybeden ve yaralananlar arasında Türk vatandaÅŸlarının bulunup bulunmadığını hükümetin yakından takip ettiÄŸini bildirdi.

BozdaÄŸ, "Åžu ana kadar Amerikan yetkilileri hayatını kaybeden ve yaralananların kimliklerine iliÅŸkin bir açıklama yapmadığından bu konuda net bir bilgi verme imkanımız yok ancak bu konuyu da yakından takip ettiÄŸimizi özellikle bilmenizi isterim." dedi.

Fransa'daki yangına iliÅŸkin de deÄŸerlendirmelerde bulunan BozdaÄŸ, "Ä°kinci üzücü hadise Fransa'nın Mulhouse kentinde vatandaÅŸlarımızın bulunduÄŸu bir apartmanda meydana gelen yangında 3 yavrumuzun hayatını kaybettiÄŸi olaydır ki bu olayda 5 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸtir, 4 vatandaşımız halen yaralıdır, bunların ikisinin durumunun ciddi olduÄŸuna dair bilgiler aldık. Hayatını kaybeden yavrularımıza Allah'tan rahmet diliyorum, ailesine, yakınlarına baÅŸsaÄŸlığı ve sabır diliyoruz. Hayatını kaybeden diÄŸer iki kiÅŸinin ailesine de taziyelerimizi iletiyoruz." ifadesini kullandı.

Yaralı vatandaÅŸlara da acil ÅŸifa temennisinde bulunan BozdaÄŸ, ÅŸu görüÅŸlere yer verdi:

"Bu yangının kundaklama sonucu olduÄŸuna iliÅŸkin savcılığın yaptığı açıklamadan dolayı bu saldırıyı da kundaklamayı da ÅŸiddetle ve nefretle kınadığımızı buradan açıklıkla ifade etmek istiyoruz. Fransa hükümetinden ve yetkililerinden bu kundaklamaya karışan, yapan kiÅŸilerin çok hızlı bir ÅŸekilde tespiti, yakalanması ve yargıya teslim edilmesini beklediÄŸimizi özellikle ifade etmek istiyorum. Irkçılık, ayrımcılık, yabancı düÅŸmanlığı gibi çağımızı tehlikeye atan ve hepimizi tehdit eden bu hastalıklara karşı hepimizin bir kez daha birlikte hareket etmesi gerektiÄŸini yaÅŸadığımız bu acı hadiseler bize göstermektedir. Umarız ki bundan sonda böylesine acı hadiseler bir daha tekerrür etmesin."

Toplantıda DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu'nun Irak'ın kuzeyindeki geliÅŸmelerle ilgili detaylı bir sunum yaptığını dile getiren BozdaÄŸ, konunun müzakere edildiÄŸini aktardı.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin 26. Yasama Dönemi'nin baÅŸladığını ve yarın da TBMM Genel Kurulunun yeni yasama yılı çalışmalarına baÅŸlayacağını belirten BozdaÄŸ, "Hükümetimizin yeni yasama yılında öncelikleri hususu da ele alındı ve deÄŸerlendirildi. Yeni dönemde atılacak adımlar üzerinde özellikle duruldu." dedi.

BozdaÄŸ, özel gündemde deÄŸerlendirilmesi gereken bazı hususlar üzerinde de görüÅŸüldüÄŸünü kaydetti.

MTV düzenlemesi

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan BozdaÄŸ, Motorlu Taşıtlar Vergisinde artış öngören düzenlemeye iliÅŸkin yeni bir çalışma olup olmayacağına iliÅŸkin soru üzerine, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın konuya iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerinin bulunduÄŸunu anımsattı.

Farklı kesimlerden de deÄŸerlendirmelerin yapıldığını belirten BozdaÄŸ, "Bütün bunlar Bakanlar Kurulumuzda ele alındı. Netice olarak Bakanlar Kurulumuz Motorlu Taşıtlar Vergisinin kanun tasarısında öngörülen rakamdan aÅŸağı bir rakama, makul bir rakama çekilmesi hususunda bir karara vardı. Bu konuda Maliye Bakanımız Sayın Naci AÄŸbal Bey'e görev verdi. Naci Bey bu konuyla ilgili gerekli çalışmaları bitirdikten sonra konuyu, ne kadar aÅŸağı çekileceÄŸini açıklayacak ve konu Plan Bütçe Komisyonu müzakeresi sırasında yapılan bu iyileÅŸtirmeye göre revize edilecektir." diye konuÅŸtu.

GayrimeÅŸru referandum

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki gayrimeÅŸru referanduma iliÅŸkin Bakanlar Kurulunda bir karar alınıp alınmadığının sorulması ve "Irak ordusunun Ä°ran ve Türkiye üzerinden Kuzey Irak'a bir operasyon yapacağı yönünde bir haber vardı. Ä°ran ile böyle bir mutabakata varıldı mı? Böyle bir operasyon gerçekleÅŸecek mi?" sorusunun yöneltilmesi üzerine BozdaÄŸ, "Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin aldığı ve uyguladığı referandum gayrimeÅŸru bir referandumdur ve Türkiye bakımından yok hükmündedir. Aynı ÅŸekilde uluslararası hukuk ve Irak Anayasası bakımından da herhangi bir geçerliliÄŸi yoktur." yanıtını verdi.

Hükümet olarak bunu defalarca ifade ettiklerine iÅŸaret eden BozdaÄŸ, "Bundan sonraki süreçle ilgili de nasıl adımlar atılacağı hususunda bildiÄŸiniz gibi önce Milli Güvenlik Kurulunda konu görüÅŸüldü, daha sonra Bakanlar Kurulunda ele alındı ve bütün bunlar takvimlendirildi. Hangi geliÅŸme karşısında hangi adım atılacağı net bir ÅŸekilde ortaya kondu. Bunların atılma önceliÄŸini hükümetimiz belirleyecek ve koordinasyon içerisinde, özellikle Irak hükümetiyle iÅŸbirliÄŸi ve koordinasyon içerisinde bu adımların atılması hususu kararlaÅŸtırıldı." dedi.

Bölge ülkesi ve komÅŸu Ä°ran ile de süreç içerisinde iÅŸbirliÄŸine önem verdiklerini, istiÅŸare ettiklerini ve iÅŸbirliÄŸi içerisinde olduklarını vurgulayan BozdaÄŸ, "Bugüne kadar Milli Güvenlik Kurulu toplantısının öne çekilmesi, tezkerenin gününden önce görüÅŸülmesi ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınır boyunda tatbikat yapması, Irak ordusuna ait bazı askerlerin bu tatbikata katılması, bazı televizyonların Türksat uydusundan çıkarılması ve PeÅŸmergeye dönük eÄŸitim benzeri bugüne kadar ordumuz tarafından yapılan bazı desteklerin sonlandırılması ve uçuÅŸların sonlandırılması gibi çok ciddi tedbirler alındı, adımlar atıldı." ifadesini kullandı.

BozdaÄŸ, bundan sonra da gerekli adımların atılmaya devam edeceÄŸini belirterek, BaÅŸbakan Binali Yıldırım'ın Irak BaÅŸbakanı Haydar el-Ä°badi ile görüÅŸtüÄŸünü anımsattı.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın 4 Ekim'de Ä°ran'a gideceÄŸini ve Yüksek Düzeyli Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi toplantısına katılacağına dikkati çeken BozdaÄŸ, ÅŸunları kaydetti:

"O toplantının ana gündemi de yine bölgemizdeki geliÅŸmeler, tabii ki Kuzey Irak bölgesinde yaÅŸanan referandum ve sonuçları olacaktır ve Türkiye bu konuda iÅŸbirliÄŸine ve koordisyona büyük önem vermektedir. Attığımız her adımı iÅŸbirliÄŸi içerisinde ve adımların meÅŸruiyetini de gözeterek attığımızı özellikle ifade etmek isterim.

Türk askerinin Kuzey Irak bölgesine veya baÅŸka yerlere gireceÄŸine dair birtakım haberler, yorumlar bazı yerlerde yapılıyor ama bunların tamamı yorumdan ve deÄŸerlendirmeden ibarettir çünkü bu gibi hususlar davulla zurnayla olmaz. Türkiye aklı selim ile ve sakin bir biçimde hareket edecektir, elindeki imkan ve kabiliyetlerini uluslararası hukuk, komÅŸularla iÅŸbirliÄŸi ve koordinasyon çerçevesinde kullanacaktır."

Ä°stanbul'da bir kadına yönelik yumruklu saldırıya iliÅŸkin bir soru üzerine BozdaÄŸ, "Bu saldırıyı gerçekleÅŸtiren kiÅŸiye 'insan' demeye bir insan olarak utanıyorum. Çünkü insanlıktan azıcık nasibini alan birisinin böyle bir saldırıyı gerçekleÅŸtirmesi mümkün deÄŸildir. Belli ki bu saldırgan insanlıktan nasibini almamış, alamamış. Ä°yi bir aile terbiyesi almamış, iyi bir eÄŸitimden geçmemiÅŸ, okuduÄŸu okulun, gittiÄŸi üniversitenin bugüne kadar bir faydası olmamış. Bu çirkin saldırıyı ÅŸiddet ve nefretle kınıyorum." diye konuÅŸtu.

BozdaÄŸ, güvenlik güçleri tarafından kısa sürede yakalanan saldırganın tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliÄŸine sevk edildiÄŸini, hakimliÄŸin de tutuklama kararı verdiÄŸini belirtti.

"Bunlara müsamaha göstermemiz mümkün deÄŸil"

Hükümetin yaÅŸam tarzlarına dönük her türlü müdahale karşısında hukukun etkin bir ÅŸekilde uygulanmasını saÄŸlayıcı ciddi adımlar attığını vurgulayan BozdaÄŸ, "Hangi yaÅŸam tarzını seçerse seçsin inancından, kanaatinden, düÅŸüncesinden dolayı yaÅŸam tarzına dönük tercihlerine vatandaÅŸlarımızın kim müdahale ederse etsin veya zorla onları baÅŸka yaÅŸam ÅŸartlarına sevk etmeye çalışırsa çalışsın karşısında güvenlik güçlerimizi, hukukumuzu ve hükümetimizi bulacaktır. Bunların hiçbirine en ufacık müsamaha göstermemiz mümkün deÄŸildir." ifadelerini kullandı.

BozdaÄŸ, Türkiye'de yaÅŸayan bütün vatandaÅŸların yaÅŸam tarzlarının anayasa ve hukukun teminatını altında olduÄŸunu söyledi.

YaÅŸam tarzına müdahaleyi ilk defa suç haline getiren hükümetin AK Parti hükümeti olduÄŸunu vurgulayan BozdaÄŸ, yaÅŸam tarzlarına müdahale eden veya yaÅŸam tarzlarını zorla deÄŸiÅŸtirmeye teÅŸebbüs eden kiÅŸilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası veren düzenlemenin Türk Ceza Kanunu içinde yürürlükte olduÄŸunu dile getirdi.

Başı örtülü veya başı açık birine ya da farklı yaÅŸam tarzı benimsemiÅŸ birine saldırının herkese ve insanlığa yapılmış bir saldırı olduÄŸunu anlatan BozdaÄŸ, bunları kabul etmelerinin, hoÅŸgörmelerinin mümkün olmadığını aktardı. BozdaÄŸ, bu tür insanlıktan nasibini almamış ama kendini bir ÅŸey zanneden zavallıların hepsiyle etkin ve kararlı bir ÅŸekilde mücadele edeceklerinin altını çizdi.

BaÅŸbakan Yardımcısı BozdaÄŸ, TEOG düzenlemesine iliÅŸkin bir soru üzerine, Milli EÄŸitim Bakanlığının yeni yönteme iliÅŸkin konunun uzmanları ve taraflarıyla detaylı bir çalışma yürüttüÄŸünü, bu konunun bugünkü Bakanlar Kurulunun gündeminde yer almadığını ifade etti.

"Muhatabımız Irak hükümeti"

"Önümüzdeki süreçte, Kuzey Irak'taki geliÅŸmelere iliÅŸkin TBMM bilgilendirilecek mi? Sınır kapılarının kapatılması ve petrol akışının saÄŸlanması noktasında bir geliÅŸme var mı?" sorusu üzerine BozdaÄŸ, gündemdeki önemli konularla ilgili hükümetin zaman zaman TBMM'yi bilgilendirdiÄŸine iÅŸaret etti.

Bozdağ, şunları kaydetti:

"Tezkere görüÅŸmeleri sırasında konu üzerinde hükümet adına konuÅŸan bakanımız bir bilgilendirme yaptı. BildiÄŸiniz gibi Sayın CumhurbaÅŸkanımız da perÅŸembe günü Sayın Devlet Bahçeli ile görüÅŸecek ve orada da bir bilgilendirme yapılacak. Tabii Meclisin ayrıca bilgilendirilmesi hususunu da hükümetimiz deÄŸerlendirecektir.

DiÄŸer konu ise bildiÄŸiniz gibi Türkiye, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin gayri meÅŸru referandum kararı ve uygulaması üzerine bir dizi tedbir uygulayacağını açıkladı ama biz ÅŸunu da açıkladık. Bu tedbirleri Irak hükümeti ile iÅŸ birliÄŸi ve koordinasyon içinde uygulayacağız ve Ä°ran ile bu noktada istiÅŸaremizi ve iÅŸ birliÄŸimizi sürdüreceÄŸiz. Uluslararası hukuk ve meÅŸruiyete de önem vereceÄŸiz, aklı selim ile atacağımız adımları atacağız. Bütün bunları yaparken de Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk milletinin üstün çıkarını korumayı esas alacağız. Bugüne kadar attığımız bütün adımları devletimizin ve milletimizin üstün yararını gözeterek attık. Somut adımlar attık. Yeni adımlar, aldığımız kararlar çerçevesinde önümüzdeki sürede gerektikçe devreye sokulacaktır. Muhatabımızın Irak hükümeti olduÄŸunu hep ifade ettik ve bundan sonra da Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi yaptığı yanlıştan dönünceye kadar orayla bir iliÅŸki söz konusu deÄŸil."

BozdaÄŸ, Irak yönetimi ile iÅŸ birliÄŸi içinde adımlar atmaya devam edeceklerini aktararak, yeni adımların ne olacağının önümüzdeki günlerde herkes tarafından görüleceÄŸine, bu adımların basın yoluyla duyurulması yerine uygulanarak neticeye etki etmesinin son derece önemli olduÄŸuna vurgu yaptı.

"BaÅŸta Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek olmak üzere birkaç belediye baÅŸkanının, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından istifasının istendiÄŸi gündeme geldi. Bu konu doÄŸru mudur?" sorusu üzerine BozdaÄŸ, bu konuda bilgisinin olmadığını, parti sözcüsünden konuyla ilgili doÄŸru bilgi alınabileceÄŸini belirtti.

Muhabir: Enes Kaplan, Mümin AltaÅŸ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER