Politika

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: İlahiyat mezunlarının haklarının ellerinden alınmasına izin vermeyiz

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ, Danıştay'ın 'ilahiyat fakültesi' kararıyla ilgili, "İlahiyat mezunlarının öğretmenlik haklarının ellerinden alınmasına izin vermeyiz." dedi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: İlahiyat mezunlarının haklarının ellerinden alınmasına izin vermeyiz
25-11-2017 18:51

KONYA (AA) - BaÅŸbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü BozdaÄŸ, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet KeleÅŸoÄŸlu Ä°lahiyat Fakültesi Temel Atma Töreni'nde, imam hatip liseleri ve ilahiyat fakültelerinden mezun olanların AK Parti iktidarı öncesi birçok sorunla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Cumhuriyet dönemi hükümetleri arasında eÄŸitime en fazla payı ayıran hükümetin AK Parti Hükümeti olduÄŸunu vurgulayan BozdaÄŸ, "Ä°lköÄŸretimde, ortaöÄŸretimde, yüksek öÄŸretimde çok büyük deÄŸiÅŸim ve dönüÅŸümleri hep beraber hayata geçirdik." diye konuÅŸtu.

BozdaÄŸ, AK Partiyle, Türkiye'nin din eÄŸitim ve öÄŸretiminin önündeki bütün engellerin kaldırıldığına iÅŸaret ederek, ÅŸöyle devam etti:

"Din eÄŸitim ve öÄŸretimi devletin denetim ve gözetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak bilgisi öÄŸretimi, ilköÄŸretim ve ortaöÄŸretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır ve din eÄŸitimi kiÅŸilerin kendi isteÄŸine, küçüklerin de aile temsilcilerinin iradesine baÄŸlıdır. Türkiye’de ortaöÄŸretimde okutulması zorunlu olan din kültürü ve ahlak bilgisi dersi, neredeyse yok dersler arasında yer alıyor. Bu dönemde buna da önem verdik."

"OrtaöÄŸretimde bugün din eÄŸitimi verilmemektedir"

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin müfredatını yenilemek suretiyle, bütün dinler hakkında bir kültür ve bilgi aktarma konusunda önemli bir mekanizma olarak iÅŸlemesinin önünü açtıklarını belirten BozdaÄŸ, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

"Buna raÄŸmen Türkiye'de bazı mahkemeler, bu din kültürü ve ahlak bilgisi öÄŸretimiyle ilgili derslerin aleyhine kararlar verdi. En son Ä°stanbul'da bir idare mahkemesi, hem de oy birliÄŸiyle, 'Din eÄŸitimi dersine insanlar mecbur edilemez' diyor. Mahkemenin hakimleri belli ki; din eÄŸitimiyle din öÄŸretimi arasındaki farkı bilmiyor. Türkiye'de ilk ve ortaöÄŸretim kurumlarında verilen derslerin hiçbiri din eÄŸitimi deÄŸildir. Din ve ahlak kültürüne dair bilgiler verilmektedir. Yapılan bir öÄŸretimdir, eÄŸitim deÄŸildir. Maalesef mahkemelerde bazı hakimler bu öÄŸretimi, eÄŸitim yerine ikame etmeyi, hem de mahkeme kararıyla baÅŸarmışlardır. Ancak bu kabul edilemez bir durumdur. Türkiye'de ortaöÄŸretimde bugün din eÄŸitimi verilmemektedir. Ä°mam hatip liseleri dahil, ortaöÄŸretimde yapılan ÅŸey, din öÄŸretimidir, din kültürü ve ahlak bilgisi öÄŸretimidir. Ä°mam hatip liselerinde biraz daha ağırlıklı olarak Ä°slam dini öÄŸretilmektedir."

"Kimin öÄŸretmen olacağına Danıştay karar veremez"

BaÅŸbakan Yardımcısı BozdaÄŸ, Danıştayın, ilahiyat fakültesi mezunlarının öÄŸretmen olmasını engelleyen bir karar verdiÄŸini anımsatarak, ÅŸunları kaydetti:

"Mahkemenin iÅŸi mi bu? Kimin öÄŸretmen olacağına Danıştay karar veremez, idare mahkemeleri karar veremez. Yasayla düzenlenebilir, yasa da yasanın verdiÄŸi yetkilerle idare bunu düzenleyebilir. EÄŸer bir ülkede kimin ne olacağına mahkemeler karar vermeye kalkarsa, orada hukuk devletinden bahsedemeyiz. Maalesef Danıştay Ä°dari Dava Daireleri Kurulu yerindelik denetimi yapmış, yetkisini aÅŸarak, müdahale etmememesi gereken bir alana, hukuka aykırı bir ÅŸekilde müdahale etmiÅŸtir. Kimlerin nerede öÄŸretmen olacağının kararını Milli EÄŸitim Bakanlığı verir ya da yasanın kurallarına göre yapılır. Mahkeme ve Danıştay yerindelik denetimi yapmıştır. Anayasaya göre yerindelik denetimi yapamaz. Ä°lahiyat mezunlarının öÄŸretmenlik haklarının ellerinden alınmasına izin vermeyiz. Bu konudaki deÄŸiÅŸiklik neyse bunu yapacağız. BaÅŸbakanımızla, CumhurbaÅŸkanımızla ve Milli EÄŸitim Bakanımızla bu konu istiÅŸare edilmiÅŸtir. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili bir yasal düzenleme yapacağız ve bu haksızlığı ortadan kaldıracağız."

Muhabir: Melike Kınacı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER