Genel

Barzani'den 'referandumun yerini tutacak anlaşma' açıklaması

IKBY Başkanı Barzani, 25 Eylül referandumunu ertelemenin ancak Bağdat yönetimiyle yapılacak "referandumun yerini tutacak" bir anlaşmaya bağlı olduğunu söyledi.

Barzani'den 'referandumun yerini tutacak anlaşma' açıklaması
19-09-2017 23:54

ERBÄ°L (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) BaÅŸkanı Mesut Barzani, referandumun yerini tutacak bir alternatif sunulmadığı takdirde 25 Eylül referandumunu ertelemenin imkânsız olduÄŸunu belirtti.

Barzani, Erbil'in Soran ilçesinde katıldığı "evet" mitingindeki konuÅŸmasında, "Referandumu sadece 'Bakın referandum düzenliyor' diye yapmıyoruz. Referandumdan amacımız, tüm dünyaya bağımsızlık istediÄŸimizi belirtmek içindir." dedi.

Referandumun ertelenmesi konusuna deÄŸinen Barzani, "Her zaman bunu söyledik: EÄŸer referandumun yerini tutacak bir teklif sunulursa hiç problem deÄŸil, ancak referandum gibi bir alternatif yoksa bunun ertelenmesi imkânsızdır." diye konuÅŸtu.

Sorunlarının uluslararası toplumla deÄŸil sadece BaÄŸdat'la olduÄŸunun altını çizen Barzani, 25 Eylül referandumunu ertelemenin ancak merkezi yönetimle referanduma denk bir anlaÅŸma yapılmasına baÄŸlı olduÄŸuna dikkati çekti.

IKBY BaÅŸkanı, "BaÄŸdat ile sorunları çözmemiz lazım. Bu da, ÅŸöyle olabilir: Erbil ve BaÄŸdat arasında, referandumun yerini tutacak ikili bir anlaÅŸma yapılıp ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından desteklenir ve yerine getireceÄŸine dair garanti verilirse, o zaman referandumun alternatifi olur. Ancak size gerçeÄŸi söylemem gerekirse BaÄŸdat bu konuda istenilen ÅŸekilde adım atmış deÄŸil." ifadelerini kullandı.

Barzani, iki-üç gün içinde referandumun ertelenmesine karşılık teklifin sunulması halinde 25 Eylül'de kutlama yapacaklarını, aksi takdirde referandum için sandık başına gideceklerini söyledi.

Somut garantiler istediklerini dile getiren Barzani, şunları kaydetti:

"GeçmiÅŸ yıllarda çok acı tecrübelerimiz oldu. Sözle verilen garantilere güvenmiyoruz. Teklifin çok iyi bir dille yazılıp hiçbir ihtilafa yer verilmemesi lazım. BaÄŸdat ile diyaloÄŸumuz artık bütçenin gönderilmesi veya filan bakanlığın verilmesi ÅŸeklinde deÄŸil. Bu süreci geçtik. Bağımsızlık istiyoruz."

Muhabir: Ä°dris Okuducu


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER