Dünya

'Barışı ve güvenliği sağlamak kimin sorumluluğu?

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, Myanmar'daki mülteci göçüne ilişkin, "Barışı sağlayamayacak duruma mı geldik? Bu soruyu burada BM Güvenlik Konseyi'nde soruyorum; barışı ve güvenliği sağlamak kimin sorumluluğu?" dedi.

'Barışı ve güvenliği sağlamak kimin sorumluluğu?
03-11-2017 01:02

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, uluslararası toplumun barış ve güvenliği sağlayamayacak duruma geldiğini belirterek, "Bu soruyu burada BM Güvenlik Konseyi'nde soruyorum; barışı ve güvenliği sağlamak kimin sorumluluğu?" dedi.

Grandi, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Bangladeş'e yaptığı ziyareti sırasında 1990'lardan beri Myanmar'dan en hızlı mülteci göçüne şahit olduğunu söyledi.

Arakan'da yaşanan insani trajedinin dramatik boyutuna dikkati çeken Grandi, "Kriz bölgelerindeki komşu ülkeler büyük ölçekli mülteci hareketlerinin sosyal, ekonomik ve siyasi sarsıntılarıyla mücadele etmeye çalışıyor ve çözülemeyen krizlerin sonuçları, sınırların ötesine geçiyor." diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi'ni uluslararası barış ve güvenliği sağlayamamakla eleştiren Grandi, şunları kaydetti:

"Barışı sağlayamayacak duruma mı geldik? Bu soruyu burada BM Güvenlik Konseyi'nde soruyorum; barışı ve güvenliği sağlamak kimin sorumluluğu? Bu başarısızlıkların her gün evlerini terketmek zorunda kalan milyonlarca insan üzerindeki doğrudan etkilerine şahit oluyorum. Mültecilerle görüştüğümde ilk soruları yemek ya da barınak değil, barış ve güvenlik oluyor."

"Arakanlıların vatansız kalması istismara maruz bırakır"

BM Güvenlik Konseyi'ndeki toplantının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Grandi, Myanmar'daki şiddet olaylarında kaçarak Bangladeş'e sığınmak zorunda kalan Arakanlı mültecilerin köylerine vatandaş olarak dönmeleri gerektiğini söyledi.

Grandi, "Bu insanlar vatansız kalamaz, vatansızlık onları geçmişte olduğu gibi ayrımcılık ve istismara maruz bırakır. Arakanlıların geri dönüşünü ve bunun sürdürülebilir olmasını sağlamak için vatandaşlık sorununun çözülmesi gerek." dedi.

Arakan'ın Myanmar'daki en fakir bölgelerden biri olduğuna dikkati çeken Grandi, Myanmar hükümetine Arakanlılara vatandaşlık vermenin yanında Arakan için kalkınma programı hazırlaması çağrısı yaptı.

Muhabir: Betül Yürük


dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER