Ekonomi

"Bankacılık sektörünün kredi büyümesi 2018'de yüzde 15 civarında olur"

- QNB Finansbank Genel Müdürü Güzeloğlu: - "Bu yıl KGF'nin desteğiyle yüzde 20'yi aşacak olan kredi büyümesinin, önümüzdeki yıl yüzde 15 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz" - "Maliye politikasında var olan manevra alanını kullanan hükümet, büyümeyi yüksek seviyelerde tutmayı başardı. Türkiye'ye dair algı ve beklentilerde iyileşme yaratacak ve iktisadi güveni pekiştirecek adımların ciddi getirisinin olacağı kanaatindeyiz" - "2018 yılında da sektörün daha çok tüzel kredilerde büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz" - "Türkiye'ye dair yatırımcı algılarını düzeltecek adımlar, bankaların yurt dışı borçlanma olanaklarını artırıp maliyetlerini düşürerek katkı sağlayabilir"

13-12-2017 14:06

İSTANBUL (AA) - MURAT BİRİNCİ - QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, bu yıl Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) desteğiyle yüzde 20'yi aşacak olan kredi büyümesinin, 2018'de yüzde 15 civarında gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.

Türkiye ekonomisi, bankacılık sektörü, QNB Finansbank'ın 2017 performansı ve gelecek yıla ilişkin öngörülerini AA muhabiri ile paylaşan Güzeloğlu, Türk bankacılık sektörünün aktiflerinin 2016'da yüzde 15,8 büyüyerek 2 trilyon 731 milyar TL seviyesine ulaştığını, bu yılın üçüncü çeyreğinde aktif büyüklüğün 3 trilyon 54 milyar TL'ye yükseldiğini söyledi.

Güzeloğlu, sektörde aktiflerin yıllık artış hızının yükselmesinde toplam aktiflerin yaklaşık yüzde 65'ini oluşturan kredi büyümelerinin belirleyici olduğuna işaret etti.

Kredilerin 2017'nin üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23,9 artarak 1 trilyon 994 milyar TL seviyesine çıktığını belirten Güzeloğlu, "Eylül 2017 itibarıyla sektörün net dönem karı 37 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektörün öz kaynak karlılığı yüzde 14,4, aktif karlılığı yüzde 1,6, sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 17,2 oldu." dedi.

Bu yıl KGF desteğiyle yüzde 20'yi aşacak olan kredi büyümesinin, gelecek yıl yüzde 15 civarında gerçekleşmesini beklediklerini kaydeden Güzeloğlu, parasal koşullardaki sıkılaşma ve kısa vadeli faizlerdeki yükseliş beklentisi doğrultusunda karlılıkta bu yıla göre düşüş olacağını düşündüğünü söyledi.

Güzeloğlu, KGF kefaletli kredilere ilişkin de, "Hükümet tarafından alınan ekonomik tedbirler ve bankacılık sektörünün büyümeye verdiği destek pozitif hava yarattı. KFG'ye yapılan ek devlet katkısıyla yaratılan kredi hacmi bunda önemli rol oynadı. KGF kapsamında Ekim 2017 itibarıyla 220 milyar TL kefaletle 197 milyar TL kredi verilmiştir. Bu kredi ekonominin yapı taşı olan KOBİ'lerde ciddi bir büyüme ve yatırım imkanı doğurmuştur. Bu anlamda KGF’nin hedefine ulaştığı söylenebilir." ifadelerini kullandı.


- "Fon maliyetlerinin yükseleceğini tahmin ediyoruz"


Temel Güzeloğlu, bu yıl Türkiye'nin en büyük handikabının küresel piyasalardaki sermaye bolluğundan yeterince faydalanamamak olduğunu belirterek, Türkiye'ye dair yatırımcı algılarını düzeltecek adımların, bankaların yurt dışı borçlanma olanaklarını artırıp maliyetlerini düşürerek katkı sağlayabileceğini kaydetti.

2017 genelinde küresel finansal koşulların gelişmekte olan ülkeler lehine olduğunu ifade eden Güzeloğlu, bu piyasalara sermaye girişlerinin hızlandığını, Türkiye'nin de bundan olumlu etkilendiğini ancak yabancı yatırımcıların risk algılarındaki bozulma sebebiyle Türkiye'nin diğer ülkelerden negatif ayrıştığını söyledi.

Güzeloğlu, "2018 yılında ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikalarını nispeten sıkılaştırmasını bekliyoruz. Küresel para politikaları hala genişlemeci olacak olsa da fon maliyetlerinin yükseleceğini tahmin ediyoruz." dedi.


- "Anlamlı bir faiz artırımı yapılacağını tahmin ediyoruz"


QNB Finansbank Genel Müdürü Güzeloğlu, Türk lirasındaki (TL) zayıflamanın ve güçlü iç talebin etkisiyle yükselen ve kasımda yüzde 13'e ulaşan enflasyonun, 2017'yi yüzde 11'in üzerinde kapatacağını tahmin ettiğini, 2018'in ilk aylarında ise baz etkileriyle gerileyeceğini ifade ederek, "Enflasyon, yılın büyük bölümünde oldukça yüksek kalmaya devam edecek. 2018 için enflasyon tahminimiz yüzde 9,5." dedi.

Güzeloğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) TL'ye istikrar kazandırıp enflasyondaki yükselişi sınırlamak üzere 2017 başında para politikasını sıkılaştırdığını, bu dönemde ortalama fonlama maliyetini 370 baz puan artıran TCMB'nin, son dönemde de yeniden yükselen kur ve enflasyon baskıları karşısında sıkılaşma adımları attığını belirterek, şunları kaydetti:

"Kasım ayında enflasyonun son 14 yılın en yüksek değerine ulaşmasının ardından aralık ayındaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında anlamlı bir faiz artırımı yapılacağını tahmin ediyoruz. Enflasyonda kayda değer bir iyileşme olana kadar sıkı para politikasının sürmesini bekliyoruz. Fed'in faiz artırımlarını artıracak olması yurt dışı finansmanda maliyetleri yükseltecektir. Yükselen fonlama maliyetleri içeride kredi maliyetlerine yansıyacaktır. Ancak artırımlara rağmen faiz seviyesinin halen tarihsel olarak düşük olması sayesinde etki sınırlı olacaktır."


- "Hükümet büyümeyi yüksek seviyede tutmayı başardı"


Temel Güzeloğlu, Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı siyasi çalkantılar ve geleceğe dair belirsizliklerin, yatırımcıların risk algılarını bozarak Türkiye'yi diğer gelişen ülkelerden önemli ölçüde negatif ayrıştırdığını, söz konusu faktörlerin azalması durumunda bu hareketin telafisinin geleceğini, TL'nin güçleneceğini, TL cinsi varlıkların değerleneceğini, enflasyon ve büyüme gibi makroekonomik göstergelerin iyileşeceğini söyledi.

Tüm olumsuzluklara rağmen maliye politikasında var olan manevra alanını kullanan hükümetin, büyümeyi yüksek seviyelerde tutmayı başardığını vurgulayan Güzeloğlu, "Türkiye'ye dair algı ve beklentilerde iyileşme yaratacak ve iktisadi güveni pekiştirecek adımların ciddi getirisinin olacağı kanaatindeyiz." dedi.


- "Dış ticaret işlemlerinde pazar payımızı arttıracağız"


Temel Güzeloğlu, QNB Finansbank'ın 2017 yılının ilk 9 ayını oldukça başarılı sonuçlarla geçirdiğini, toplam kredilerin pazar ortalamasının oldukça üzerinde bir oran olan yüzde 26 büyüyerek 79 milyar TL seviyesine ulaştığını ifade ederek, "Belirlediğimiz strateji çerçevesinde bu dönemde tüm müşteri gruplarına yönelik olarak kredi büyümesinde pazar üzerinde bir ivme yakalarken, özellikle KOBİ'lere verilen kredilerde yüksek odağımız devam etti." dedi.

Bankanın müşteri mevduatlarının da bir önceki yılın sonuna göre pazar ortalamasının üzerinde büyüyerek 63 milyar TL seviyesine geldiğini belirten Güzeloğlu, 2017'nin son çeyreğinde de başarılı tempoyu devam ettirerek yılı hedeflere ulaşmış bir şekilde tamamlamayı amaçladıklarını bildirdi.

Güzeloğlu, 2018 hedeflerine ilişkin de şunları kaydetti:

"Rakamlarımıza baktığımızda, karlılıkla hedefimizin üzerinde, büyümede ise hem hedeflerimizin hem de sektörün üzerinde olduğumuzu görmekteyiz. QNB Finansbank olarak, 2018 yılında da aynı başarıyı devam ettirerek tüm alanlarda sektörün üzerinde büyümeyi hedefliyoruz. 2018 yılında da sektörün daha çok tüzel kredilerde büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz. İhracatı özendirmeye yönelik makro politika çerçevesinde alınan tedbirler de bu öngörümüzü desteklemektedir. Banka olarak sektör büyümesine paralel bir şekilde risk maliyetlerimize odaklanarak tüzel kredilerde büyüme iştahımız devam edecek. Kurumsal bankacılık ve proje finansmanında rekabetçi politikamız devam edecek ve dış ticaret işlemlerinde pazar payımızı arttıracağız."


- "Operasyonel verimliliği arttırıcı projeler öncelikli olacak"


QNB Finansbank Genel Müdürü Güzeloğlu, finansal performansın geliştirilmesinde inovasyon yatırımlarının öneminin farkında olduklarını, teknolojik yatırımlarla geçen dönemlerde operasyonel verimlilikte ciddi seviyede artış sağladıklarını, bununla beraber müşterilerin işlemlerini çok hızlı bir şekilde tamamladıklarını ve gelecek dönemlerde de operasyonel verimliliği arttırıcı projelerin QNB Finansbank için öncelikli olacağını söyledi.

Güzeloğlu, 2018 yılında dijital kanalları aktif olarak kullanan müşteri sayısını arttırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Mevcut şube ağı ile Türkiye'nin 71 ilini ve Türkiye'deki bankacılık hacminin yüzde 99'undan fazlasını kapsadıklarını ifade eden Güzeloğlu, "Ayrıca, sektörde ilk ve en başarılı dijital bankamız Enpara.com ile şube dışı kanallarla müşterilere ulaşma ve hizmet verme konusunda çok avantajlı bir konumdayız. Mevcut şube ağımızın, müşteriye dokunduğumuz diğer kanallarımızın ve personel sayımızın hedeflerimizi gerçekleştirmek için yeterli olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.




SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER