Genel

Bangladeş 100 bin Arakanlı Müslüman'ı adaya yerleştirecek

Bangladeş, 100 bin Arakanlı Müslüman'ı Myanmar sınırındaki kamplardan Bengal Körfezi'ndeki bir adaya taşıyacak.

Bangladeş 100 bin Arakanlı Müslüman'ı adaya yerleştirecek
22-10-2019 17:00

COX'S BAZAR (AA) - BangladeÅŸ hükümeti, 100 bin Arakanlı Müslüman'ı Myanmar sınırındaki dolu kamplardan Bengal Körfezi'ndeki bir adaya taşımayı planlıyor.

Cox's Bazar'daki hükümet yetkilisi Kemal Hüseyin, yaptığı açıklamada, adaya taşınmak isteyen 100 aileyi listelediklerini dile getirdi.

Yer deÄŸiÅŸtirme iÅŸlemlerine kasım sonu veya aralıkta baÅŸlamak istediklerini ifade eden Hüseyin, hükümetin, 100 bin Arakanlı Müslüman'ı kademe kademe adaya taşıyacağını kaydetti.

BangladeÅŸ BaÅŸbakanı Åžeyh Hasina, Arakanlı Müslümanların taşınacağı adada, aralarında evler, okullar, camiler ve taÅŸkınlar için bentler dahil olmak üzere altyapı inÅŸa edilmesini emretti.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoÄŸu Müslüman binlerce kiÅŸi katledilmiÅŸ, yüzlerce ev ve iÅŸ yeri ateÅŸe verilmiÅŸti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 AÄŸustos 2017'de düzenlenen eÅŸ zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel ÅŸiddet eylemleri baÅŸlatmıştı.

BirleÅŸmiÅŸ Milletlere (BM) göre, AÄŸustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp BangladeÅŸ'e sığınanların sayısı 900 bine ulaÅŸtı.

Ontario Uluslararası Kalkınma Ajansının aÄŸustos ayında yayımladığı rapora göre, 25 AÄŸustos 2017'den bu yana en az 24 bin Arakanlı Müslüman Myanmar ordusu tarafından öldürüldü. Askerler 34 bin Arakanlı Müslüman'ı ateÅŸe atarken, 114 bin Rohingya'yı da darp etti.

Rapora göre, ordu mensupları 18 bin kadına tecavüz etti.

Uluslararası insan hakları kuruluÅŸları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiÄŸini kanıtladı.

BangladeÅŸ, ülkedeki Arakanlı mültecilerin yurtlarına dönüÅŸü için Myanmar ile vardığı anlaÅŸmayı uygulamaktan vazgeçerken, uluslararası medya ve yardım kuruluÅŸlarının Arakan bölgesine giriÅŸini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti ise Arakanlı Müslümanların dönüÅŸlerine iliÅŸkin verdiÄŸi sözleri yerine getirmedi.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik ÅŸiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Ä°nsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların güvenli ortam saÄŸlanmadan Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizlik giriÅŸimine yol açacağı endiÅŸesi taşıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER