Kültür Sanat

Balkan Savaşlarının önemli merkezlerinden Hıdırlık Tabya müzeye dönüştü

Balkan Savaşlarında Edirne savunma hattının en önemli askeri alanlarından Hıdırlık Tabya, Balkan Tarihi Müzesi olarak Türklerin bölgedeki 600 yılını anlatacak.

Balkan Savaşlarının önemli merkezlerinden Hıdırlık Tabya müzeye dönüştü
05-11-2021 16:44

EDÄ°RNE (AA) - Kent merkezine 2,5 kilometre mesafede Yıldırım Mahallesi'ndeki savunma hattının müzeye dönüÅŸtürülmesine yönelik baÅŸlatılan çalışmalar tamamlandı.

Müzede Edirne müdafi Mehmet Åžükrü PaÅŸa'nın karargah olarak kullandığı tabyada, Åžükrü PaÅŸa ve Fatih Sultan Mehmet'in yanı sıra, savaÅŸta Kızılay'ın müdahale anı silikon heykellerle canlandırılıyor.

"Edirne'den geçen sultanlar", "Balkanlarda Osmanlı mimarisi", "Osmanlı idaresinde Balkanlar", "Edirne'nin fethi", "Edirne'den geçen komutanlar", "Balkan SavaÅŸları günlükleri", "Cephede giyinme ve beslenme", "SavaÅŸta salgın hastalıklar, göç edenler" karargah binasındaki odalarda ses, video ve grafiklerle anlatılıyor.

O döneme ait eÅŸyaların sergilendiÄŸi müzede dehliz ve topçu odalarında da dönem yansıtılmaya çalışılıyor. Müze, sunduÄŸu ses altyapısıyla ziyaretçilerini o döneme götürüyor, koridorlardan geçerken çatışma taarruz sesleri iÅŸitiliyor.

Tabyanın seyir terasıyla da ziyaretçilere kentin panoramik görüntüsü sunuluyor.

Osmanlı'nın Balkanlardaki 600 yıllık hakimiyeti anlatılacak

AA muhabirine müzeyle ilgili açıklamalarda bulunan Ä°l Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, sözlerine Edirne müdafi Åžükrü PaÅŸa'nın, "DüÅŸman savunduÄŸumuz hatları geçtikten sonra ölürsem, kendimi ÅŸehit kabul etmiyorum. Beni mezara koymayın, etimi kuÅŸlar ve itler çeke çeke yesinler. Fakat, savunma hattımız bozulmadan ÅŸehit olursam, kefenim, lifim ve sabunum çantamdadır. Beni bu yere gömeceksiniz ve gelecek nesiller üzerime bir abide dikecekler." vasiyetini aktararak baÅŸladı.

Hıdırlık Tabya'nın Edirne savunmasının simge mekanlarından olduÄŸunu hatırlatan Soytürk, Balkan SavaÅŸlarının 100. yılı anısına restorasyonuna 2015 yılında baÅŸlanılan tabyanın, Bakanlığın en büyük projelerinden biri olduÄŸunu hatırlattı.

Müzedeki açılış hazırlıklarının devam ettiÄŸini vurgulayan Soytürk, "Kültür ve Turizm Bakanlığımızın son yıllarda ülkemiz genelinde çalışmalarını yürüttüÄŸü en önemli eserlerden birisi burası. Burada Balkan Tarihi Müzesi olarak Osmanlı'nın 600 yıllık Balkanlar'daki hakimiyeti baÅŸtan sona anlatılacak." dedi.

Soytürk, müzenin sergilenecek ürünlerin kurulumunun tamamlandığını, dış çevre ve peyzaj düzenlemesinin de bitirildiÄŸini ifade etti.

Tabyada ilk savunmanın 1829 yılında Rus iÅŸgali karşısında Divan-ı Hümayun tercümanı Hoca Ä°shak Efendi'nin nezaretinde baÅŸlatıldığını belirten Soytürk, ÅŸunları kaydetti:

"Rus harbi sonrasında yine Hıdırlık Tabya Balkan SavaÅŸlarında Åžükrü PaÅŸa'nın komutasında Bulgarlara karşı destansı bir direniÅŸin gösterildiÄŸi bir mekandır. Burası Edirne ve ülkemiz için yerli ve yabancı ziyaretçilere açılmayı bekliyor. Tabya ÅŸehrimizin en hakim noktasında kurulmuÅŸtur. Buraya gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler müzeyi ziyaret ettikten sonra bu açık alanda seyir terasıyla birlikte çok güzel bir Edirne manzarası seyretmiÅŸ olacaklar."

Muhabir: Gökhan Balcı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER