Teknoloji

Balın parmak izi çıkarılacak

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından hazırlanan proje kapsamında monofloral balların parmak izi belirlenerek kimyasal içerikleriyle tıbbı aktiviteleri araştırılacak.

Balın parmak izi çıkarılacak
24-10-2017 18:02

SAKARYA

Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, yaptığı açıklamada, Türkiye'de üretilen balı kimliklendirme çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. etti.

Muğla'da uygulanan proje kapsamında balların kimlikleri, kaliteleri, kimyasal içerikleri ve tıbbi etkileri araştırılarak parmak izlerinin belirleneceği bilgisi veren Şahin, şöyle devam etti:

"Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından hazırlanan proje kapsamında monofloral balların parmak izleri belirlenerek kimyasal içerikleriyle tıbbi aktiviteleri araştırılacak. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün (TAGEM) kabul ettiği projeye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2 milyon 428 bin liralık hibe desteği verdi. Muğla Sıtkı Koçman, Uludağ, Kayseri Erciyes ve Ege üniversitelerinden akademisyenler, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Konya Gıda Kontrol Laboratuvar Merkezi ile Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü'nden görevli 38 kişilik ekip çalışma yürütecek. 3 yıl sürecek çalışmalar kapsamında, her bir yıla ait kestane, ayçiçeği, geven, narenciye ve pamuk ballarının kimlikleri, kaliteleri, kimyasal içerikleri ve tıbbi etkileri araştırılacak."

Üreteciler bal göndermeye başladı

Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, yaptığı açıklamada, projede hedeflenen çalışmalar tamamlandığında, balın parmak izinin çıkarılacağını söyledi.

Çalışmaların, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Arıcılar Merkez Birliği ve üniversitelerle "Balın Parmak İzi" isimli proje adı altında yapıldığı bilgisini veren Ör, "Proje çalışması sonucunda balın parmak izi çıkarılacak. Sakarya ve 9 ilçesi üç yıl sürecek bu projeye dahil edildi. Üreticilerimizden topladığımız 6 kilogram balı üniversitelere gönderiyoruz. Proje kapsamında 3 yıl bal göndermeye devam edeceğiz. 3 yıl sonunda yapılan çalışmalar sonucunda balın iletkenliği, değeri yani her şeyi incelenecek ve sonuçta balın parmak izi çıkacak. Bu Türkiye'de ve dünyada çok değerli bir proje." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER