Ekonomi

Bal üretiminde sahteciliğin önüne geçmek için "Barkod" sistemi uygulanacak

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkan Yardımcısı ve Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim Kaplan, bal üretiminde sahteciliğin önüne geçmek amacıyla barkod sistemini uygulamak için çalışmalara başladıklarını belirtti.

Bal üretiminde sahteciliğin önüne geçmek için
23-11-2022 15:10
Samsun

Kaplan, Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği binasında düzenlediği basın toplantısında, birliğin Türkiye genelinde 72 bini aşkın üyesinin 8 milyonun üzerinde arı kolonisi bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de yılın üç mevsiminde aktif arıcılık yapılabilecek potansiyel bulunduğuna işaret eden Kaplan, "Ülkemizde 3 bin endemik, 12 bin doğal, 500 nektar ve polen kaynağı bitki bulunmaktadır. Dünyada bilinen 27 bal arısı alt türünün 6'sı ülkemizde bulunmakta. Buna bağlı olarak arıcılık sektörü tarım, gıda ve geleceğimiz için stratejik sektördür. Eğitim ve beslenme gelecek nesillerimiz için belirleyici unsur olmakla beraber, sağlık vazgeçilmezdir." dedi.

"Barkod sistemiyle sahteciliğin önüne geçilecek"

Türkiye'de sahte bal satışının önüne geçmek, kaliteli bal üretimini kontrol altına almak için barkod sistemini geliştirmek istediklerini dile getiren Kaplan, "Arıcılık Kayıt Sistemi ile bal üretimini kayıt altına aldık. Barkod sistemiyle de sahteciliğin önüne geçilecek. Bu konuda çalışmaya başladık. Yapay bal var piyasalarda, sahtecilik var. Devletin bu konuda çalışmaları var. Sahte balla ilgili ciddi çalışmalar yürütülüyor." diye konuştu.

Üreticilerin kovanlarına plaka takacaklarını anlatan Kaplan, şöyle devam etti:

"Üretici bizden bin barkod alırken ona göre ürün getirecek. Yani üretime göre barkod vereceğiz. Ürün kovandan alındıktan sonra paketlemeye gidene kadar sorumluluğu üreticiye ait. Paketleyici ürünü kavanoza koyduktan sonra bir sıkıntı çıktığında sorumluluk paketleyicidedir. Bu uygulamayla hem kaliteli ürün elde edilecek hem de kontrollü hale gelecek. Üretimden satışa kadar ürünün takibi olacak. Balı üreten kişinin, nerede üretildiği bilgileri ve diğer bütün bilgileri barkod sisteminde olacak. Bal, polen, propolis, arı ekmeği, arı sütü gibi ürünleri üretim zamanlarında sisteme dahil olacak. Ülkemiz arıcılık sektörünün üretim verileri şeffaf şekilde belirlenecek. Bu sistem sayesinde üretimden tüketime kadar ürünün izlenebilirliği mümkün olacak ve aynı zamanda sahteciliğin önüne geçilecek."

Kaplan, Samsun'da da 1500 arı üreticisinin 100 bin kovanı bulunduğunu, yıllık 1200 ton civarında üretim gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER