KARS (AA) - Asya ile Avrupa'yı birbirine baÄŸlayan en önemli hatlardan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demir yolundaki ray açıklığı farkının giderilmesi, Rusya, Azerbaycan ve Kazakistan gibi ülkelerden tren ile gelen yüklerin kesintisiz ÅŸekilde Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaÅŸması için Kars Lojistik Merkezi'nde Türkiye'nin ilk çift ekartman rayı döÅŸenmeye baÅŸlandı.
BTK demir yolu hattı güzergahındaki Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan gibi ülkelerde bin 520 milimetre geniÅŸliÄŸinde ray hattı kullanılırken, Türkiye ve Avrupa'da bin 435 milimetre standartlarında raylar yer alıyor.
Ray aralığı açısından Asya ve Avrupa'da farklı olan hatlar kullanılması dolayısıyla her iki kıtadaki trenler özellikle BTK demir yolu güzergahındaki hattın kesiÅŸme noktası olan Gürcistan'ın Ahılkelek kentinde buluÅŸuyor.
Türkiye üzerinden gerçekleÅŸtirilen yük taşımacılığını da etkileyen bu sorunun giderilip Asya ile Avrupa arasındaki yük taşımacılığının hızlandırılması amacıyla bir süre önce çalışma baÅŸlatıldı.
Bu amaçla Asya'dan gelen trenlerin ulaÅŸtığı Kars Lojistik Merkezi ile Ahılkelek arasında yeni bir hat yapılıyor.
Yapımı süren ve Türkiye'de ilk çift ekartman rayı döÅŸenen bu hattaki raylar hem bin 435 milimetre hem de bin 520 milimetre aralığında olacak.
Kıtalar arası yük taşımacılığı ve ticaret artacakBöylece hem Asya ile Avrupa arasındaki raylı sistemlerin birbirine entegre edilerek kıtalar arası trenle yük taşımacılığında ticaret hacminin hem de Türkiye ve Rusya'daki demir yollarında ray geniÅŸlikleri farkının ortadan kaldırılarak her iki ülke arasındaki yatırım ve ticaret hacminin geniÅŸletilmesi hedefleniyor.
Eski UlaÅŸtırma Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, AA muhabirine, Türkiye'nin birçok yerinde lojistik merkezlerin planlandığını ve bunların 18'inin yapımının tamamlandığını söyledi.
Bunlardan biri olan Kars Lojistik Merkezi'nin Türkiye'nin lojistik geliÅŸimine katkı saÄŸlayacağını ifade eden Arslan, "Yükler, Kars Lojistik Merkezi marifetiyle Avrupa'ya gidebileceÄŸi gibi Asya'ya, Uzak DoÄŸu'ya kadar gidebilir hale gelecek. Bunun yanı sıra burada 45 bin tonluk tahıl siloları var. Yine Çin'den, Kazakistan'dan ülkemize gelecek tahıllar buradaki 45 bin tonluk tahıl siloları marifetiyle stoklanabilecek." dedi.
Arslan, Kars Lojistik Merkezi'ne gelen ürünlerin iÅŸlendikten sonra baÅŸka coÄŸrafyalara gönderileceÄŸini belirterek, "Bu da hem Kars'a hem de ülkemize katma deÄŸer oluÅŸturması anlamına geliyor. BaÅŸlangıçta burada 500 kiÅŸi iÅŸ imkanı bulabilecek. Bu coÄŸrafyadaki ülkelerin Kars Lojistik Merkezi'ne bakışları ve beklentileri çok yüksek, bizim de beklentilerimiz çok yüksek. Bu lojistik merkez buranın bir lojistik üssü olacak, baÅŸka ülkeler de burada gelip yatırımlar yapabilecek ve bu kapasite daha da büyüyecek dolayısıyla hem istihdamın hem ülkemize oluÅŸturacağı katma deÄŸerin de daha da büyüyeceÄŸini bekliyoruz." diye konuÅŸtu.
Asya ve Avrupa'dan gelen yükler Kars'ta aktarılacakTürkiye'deki ray sisteminin Avrupa standartlarında olduÄŸunu anlatan Arslan, ÅŸunları kaydetti:
"Ülkemizin dahil olduÄŸu standartta ray aralığı bin 435 milimetre. Bizim standardımız farklı. Bizim ve Avrupa BirliÄŸinin (AB) raylarında çalışan trenler eski Sovyetler BirliÄŸi coÄŸrafyasındaki raylarla çalışamıyor. Zira onlardaki ray aralığı bin 520 milimetre, böyle olunca da bizim raylardaki yüklerin diÄŸer raylarda çalışılabilir trenlere aktarılması lazım. BTK hattını yaptıktan sonra Ahılkelek'te bir boji aktarma istasyonu yapıldı. Bu Avrupa'dan gelen yüklerin burada boji deÄŸiÅŸtirmesi suretiyle Sovyetler BirliÄŸi coÄŸrafyasına gitmesini saÄŸladı ancak biz bir ÅŸeyi daha başından beri çok önemsedik, Kars'ta da trenden trene aktarma yapılarak Sovyetler BirliÄŸi coÄŸrafyasına her yere gidebilmesini saÄŸlamak adına Kars'taki Lojistik Merkezi'ni 2 standarda birden kavuÅŸturmayı hedeflemiÅŸtik. Bu anlamdan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCCD) Genel MüdürlüÄŸümüz çalışmasını yapıyor, muhataplarıyla görüÅŸüyor, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan ile Ruslarla görüÅŸüyor. Ä°ÅŸte Kars Lojistik Merkezi hem bin 435 milimetre ray aralığına hem de bin 520 milimetrelik ray aralığına sahip olacak. Böylece her iki tarafında trenleri Kars'a kadar gelip Kars'tan yük aktarımını yapabilecek."
Arslan, çift raylı sistemin Türkiye'de ilk defa yapıldığını belirterek, "Kars bu anlamda Türkiye'deki tek her iki standardı da kullanabilen lojistik merkez ve üs haline gelebilecek. Bu hat Kars'tan sonra Kazakistan'a, Çin'e kadar bin 520 milimetrelik raylarla devam edecek, Kars'tan önce de Londra'ya kadar Avrupa'nın herhangi bir yerine bin 435 milimetre rayla hizmet edebilecek. Bu çok önemli bir avantaj, birçok tren yolu yüklerinin kesintisiz taşınabilmesini saÄŸlamış olacak. Bunlar olmadan önce Türkiye yine bir taşımacılık üssüydü ancak denizden gelen yükler demir yollarına, demir yollarından gelen yükler sonra kara yoluna aktarılıyordu." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Asya ve Avrupa arasındaki yükler kesintisiz taşınacakYapılan yeni ray sistemiyle fabrikadan çıkan ürünlerin kesintisiz ÅŸekilde Kars Lojistik Merkezi üzerinden dağılımının yapılacağını vurgulayan Arslan, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:
"Bu sistem sayesinde Asya'dan, Uzak DoÄŸu'dan, Rusya'dan, Sovyetler BirliÄŸi coÄŸrafyasından gelen bütün yüklerin Kars üzerinden sadece tren deÄŸiÅŸikliÄŸi yaparak Avrupa'nın herhangi bir yerine gidebilmesini saÄŸlanacak. Bu da tek başına bir özellik deÄŸil artı bir özelliÄŸimiz daha var biz üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak Kars'ta Türkiye'nin herhangi bir limanına demir yoluyla yükleri gönderme ve oradan da gemilerle Afrika, Amerika'da dahil baÅŸka kıtalara gönderebilme ÅŸansına sahip olacağız. Çin'in 'tek yol tek kuÅŸak' projesi var, birçok ülkenin de içinde yer aldığı bir proje, Türkiye'de orta koridoru geliÅŸtirerek 'tek yol tek kuÅŸak' projesini tamamlar hale getiriyor. Ä°ÅŸte gerek Bakü-Tiflis-Kars demir yolu projesi gerekse Kars Lojistik Merkezi orta koridoru bu anlamda bütünleyecek, Türkiye'yi taşımacılığın üs merkezi haline getirecek çok önemli fonksiyon üstlenecek."
Muhabir: Cüneyt Çelik,Ä°smail Kaplan