İSTANBUL (AA) - SEFA MUTLU -
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Fikirtepe'deki çalışmalar özelinde kentsel dönüşüm alanında yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Özhaseki, Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm faaliyetlerinin iyi niyetle başladığını anlatarak, gönüllü aktörlerin zamanla geri çekilmesiyle vatandaşlarla müteahhitlerin karşı karşıya kaldığını söyledi.
Fikirtepe'de birtakım çözümsüzlüklerin insanları bıktırdığını belirten Özhaseki, "Bu bölge Kadıköy'ün en merkezi yeri. 45-50 bin kişiyi ilgilendirecek bir olay var ortada. Tabii, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bizler kentsel dönüşümün yasalarını yapıp bu işi düzenlemeye çalışan bir kurumuz. Fiili olarak gidip arazide çalışan bir kurum değiliz. Burada daha çok şahıslar ya kendi evleriyle ilgili dönüşüm yaparak veya belediyeler topluca insanları bir araya getirerek yaparlar. Yasa böyle." diye konuştu.
"Fikirtepe'de çözüm ortağı olarak devreye giriyoruz"
Fikirtepe'deki vatandaşlarla ve müteahhitlerle belli aralıklarla bir araya geldiğini belirten Özhaseki, şöyle devam etti:
"Önce oradaki insanları dinledim. Platformlar var, derdini dile getirmeye çalışan insanların bir araya getirdikleri birliktelikler var, onları dinledim. Müteahhitler grubunu dinledim. Bulduğumuz çözümlerle şimdi Fikirtepe'de adeta çözüm ortağı gibi devreye giriyoruz. Biz oradaki sıkıntıları birkaç ana noktada tespit ettik. Sonra da her birine yeni çözümler getirdik. İnşallah yapacağımız son toplantıda da umarım orada 15-20 gün, bir ay içerisinde bir temel atma töreni düzenleriz. Binlerce insanı çözüme kavuştururuz. Aslında orada 60 civarında büyük ada var. Bu adalar içerisinde sadece 25 tanesi işi bitirmiş, işe başlamak üzere. 15 tanesi ihtilaflı, sıkıntılı ve adeta yıllardır yılan hikayesine dönen oradaki bu durumdan dolayı vatandaş müteahhitleri, müteahhitler de vatandaşları suçluyor."
Özhaseki, sıkıntıya düşen müteahhitler olduğu gibi, "Son anda nasıl istifade ederim" şeklinde, müteahhitlerden daha çok şey koparmaya çalışanların varlığına da dikkati çekti.
Bu sorunlara buldukları çözümle, çok daha hızlı şekilde devreye gireceklerini aktaran Özhaseki, "Bir taraftan sıkıntıya düşen müteahhitlerin ellerindeki imkanlara ortak oluyoruz, bir taraftan hiç başlanmamış adalarda İller Bankası ve Kiptaş olarak devreye giriyoruz. Bir taraftan da çözüm bulamayan grupları birbirinden ayırarak, yeni imarlar yaparak orada yol açıyoruz. Öyle ümit ediyorum ki çok kısa sürede inşaatlar başlar ve inşaat süresi 2 sene gibi bir zaman içerisinde biter. Oradaki vatandaşın mağduriyeti de son bulur. Bunun çabası içerisindeyiz." değerlendirmesini yaptı.
dikGAZETE.com