ANKARA - Merve Özlem Çakır
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiÅŸle iki köklü bakanlık olan Ekonomi ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığının tek bir çatıda birleÅŸtirildiÄŸini hatırlattı.
Bu iki Bakanlığın birleÅŸmesiyle ticaretin tek bir merkezde toplandığı, oldukça donanımlı ve güçlü bir Ticaret Bakanlığının ortaya çıkarıldığına dikkati çeken Pekcan, yeni dönemde vizyonlarının "en küçük esnaftan baÅŸlayarak en büyük üretici ve ihracatçıya tek merkezden hizmet" olduÄŸunu söyledi.
"Yeni nesil ihtisas serbest bölgeleri" geliyorTicaret Bakanlığının bu yeni düzlemde proaktif stratejiler izleyerek, Türkiye'nin önünü açmak ve ülke ekonomisinin geliÅŸimini hızlandırmak için çalışacağını vurgulayan Pekcan, ÅŸöyle devam etti:
"Hedefimiz yüksek gelirli ülkeler sınıfına yükselmek. Bu vizyonun mihenk taşı yüksek katma deÄŸerli, teknolojiye, tasarıma ve markalaÅŸmaya dayalı ihracattır. Biz geleceÄŸin sektörlerine yatırım yapmak zorundayız. Türkiye'nin ihtiyaç duyduÄŸu ve küresel ekonomide öne çıkan sektörleri özellikle destekleyeceÄŸiz. Bunun içinde yazılım, yapay zeka gibi yüksek teknoloji içeren ve daha fazla katma deÄŸer saÄŸlayan alanlarda yeni nesil ihtisas serbest bölgeleri kuracağız. Ä°hracat atağımız devam edecek. Etkin ve ülkelere özel stratejilerle yeni pazarlara gireceÄŸiz. Bu kapsamda Çin, Latin Amerika, Hindistan, Meksika ve Afrika gibi potansiyel pazarlara yöneleceÄŸiz. Bu coÄŸrafyalardaki tüketicilerin 'made in Turkey' yazısını görmelerini istiyoruz. OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika'daki yatırım ve ticaret fırsatlarının yakından takip ederek, Türk firmalarının bu coÄŸrafyalarda baÅŸarılı giriÅŸimlerde bulunmalarını destekleyeceÄŸiz. Ayrıca ticaret hacmini artırmak için potansiyel pazarlarda 35 yeni Ticaret Merkezi açacağız."
Ticarette dijitalleÅŸme ön plana çıkacakYeni dönemde ticarette dijitalleÅŸmeyi ve e-ticareti ön plana alacaklarını bildiren Pekcan, e-ticarete konu ürünlerde "Türk malı" imajının korunmasına yönelik uygulamaları da geliÅŸtireceklerinin altını çizdi.
Çalışmaları gerçekleÅŸtirirken en iyi uygulama örneklerini takip edeceklerini, STK'lerle ve özel sektörle istiÅŸareler yaparak adımlarını doÄŸru ve etkili atacaklarını vurgulayan Pekcan, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:
"Vatandaşımızın kaliteli, saÄŸlıklı ve güvenilir ürünleri tüketmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Ürünlerimizin yurt dışı pazarlarda tercih edilir, aranır ve istenir olması için yoÄŸun çalışmalar yapıyoruz. Büyük ve küçük tüm ÅŸirketlerimizi bu vizyona dahil edecek adımlar atacağız. Desteklerimizi ve buna iliÅŸkin mevzuatımızı gözden geçirip çağın gereklerine ve hedeflerimize göre yeniden tasarlayacağız ve daha anlaşılır hale getireceÄŸiz. Tasarım ve markalaÅŸmaya yeni bir bakış açısı getirmek ve bu kavramları giriÅŸimcilerimizin, sanayicilerimizin ve iÅŸ insanlarımızın benimsemesini saÄŸlamak önem taşıyor. Yolumuz uzun ama ilk adım ihracatla baÅŸlıyor."
Ä°hracatçı ve KOBÄ° için finansmana eriÅŸim kolaylığıPekcan, Ticaret Bakanlığının, üreticinin, esnafın ve ihracatçının finansmana daha kolay eriÅŸiminin saÄŸlanması için yenilikçi yaklaşımlar ortaya koyacağını bildirdi.
Yeni dönemde ihracatçı ve KOBÄ°'leri finansman anlamında rahatlatacak çalışmalar yapacaklarını aktaran Pekcan, "Eximbank enstrümanlarının çeÅŸitlendirilmesi ve derinleÅŸtirilmesi, bankanın saÄŸladığı finansman imkanlarından daha fazla iÅŸ insanımızın yararlanması da gündemde olacak. Küçük esnafa ve KOBÄ°'lere saÄŸlanacak finansal desteklerde de yenilikçilik ve sürdürülebilirlik ilkeleri ön planda tutulacak." diye konuÅŸtu.
"Arz ve talep dengesini saÄŸlayacak tedbirler alacağız"Öte yandan, ticaretin kolaylaÅŸtırılması stratejisini hayata geçireceklerini belirten Pekcan, baÅŸta yaÅŸ sebze ve meyve olmak üzere tüm gıda ürünleri ticaretinde arz ve talep dengesini saÄŸlayıcı tedbirler alacaklarını ifade etti. Pekcan, "Türkiye'de her yıl milyarlarca liralık sebze ve meyvenin çöpe gittiÄŸi gerçeÄŸini göz önünde bulundurursak, yeni dönemde temel hedefimiz zayiatı en aza indirmek olacak." dedi.
Ruhsar Pekcan, gümrük kontrollerinde tüm laboratuvar iÅŸlemlerini tek noktada birleÅŸtireceklerine dikkati çekerek, "GeçmiÅŸte ayrı ayrı Bakanlıkların yaptığı analizleri tek seferde yapacağız. Böylelikle iÅŸ insanlarımız hem maliyet hem de zaman bakımından tasarruf saÄŸlayacak ve kısa zaman içinde Türkiye'yi ticaretin en kolay ve en güvenli ÅŸekilde yapıldığı dünyanın sayılı ticaret merkezlerinden biri haline getireceÄŸiz." diye konuÅŸtu.