Politika

Bakan Koca: Türkiye'de koronavirüsten ölenlerin sayısı 3'e yükseldi

Sağlık Bakanı Koca, emekli Orgeneral Aytaç Yalman ile birlikte Türkiye'de koronavirüsten ölenlerin sayısının 3'e yükseldiğini bildirdi.

Bakan Koca: Türkiye'de koronavirüsten ölenlerin sayısı 3'e yükseldi
20-03-2020 01:03

TBMM (AA) - SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, emekli Orgeneral Aytaç Yalman ile Türkiye'de koronavirüsten ölenlerin sayısının 3'e çıktığını bildirdi.

Koca, TBMM Genel Kurulunda, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara iliÅŸkin yaptığı bilgilendirmenin ardından soruları cevapladı.

Parti gruplarına, konuya gösterdikleri hassasiyetten dolayı teÅŸekkür eden Koca, "Bu salgını hep birlikte aÅŸacağımıza olan inancımın daha arttığını ifade etmek istiyorum." dedi.

Koca, umreden gelen kiÅŸilere, saÄŸlık personeli, 112 ekibi ve UMKE dahil olmak üzere, yoÄŸun bir ÅŸekilde, yeri geldiÄŸinde valizlerini, yeri geldiÄŸinde paketlerini taşıyarak da destek olduÄŸunu anlatarak, "Bu dönemde personelimizi öncelikle koruma noktasında gereken maskeleri kendilerine verdik. Bu süreçte bu maskeleri kullanmayan, kendilerini koruma altına almamış kiÅŸiler varsa 14 gün uygulamasını uygularız." ifadesini kullandı.

Bu dönemde 29 bin saÄŸlık personeli atamasının yapılmadığının söylendiÄŸine iÅŸaret eden Koca, "Geçen 29 bin kiÅŸi atanmıştı. Kalanlar da bu yıl ÅŸubat sonuna sarkmıştı. Sayın CumhurbaÅŸkanımızın desteÄŸiyle bu dönemde özellikle hizmetli ve yardımcı saÄŸlık personeli noktasında bir çalışma ve gayretimizin olduÄŸunu ifade etmek istiyorum." diye konuÅŸtu.

"Önümüzdeki dönemde hem test hem vaka sayısı artabilir"

SaÄŸlık Bakanı Koca, "Kitler yeterli mi?" ÅŸeklinde sorulara ise ÅŸöyle karşılık verdi:

"Elimizdeki kit, kendi ürettiÄŸimizdir. PCR yöntemiyle çalışılan, 75 dakikaya kadar inebilen bir kit oldu. Üstelik daha güvenilir ve yoÄŸun çalışmasını saÄŸlamak üzere robot üretimi de yapıldı. Bütün fikri mülkiyet hakları bakanlıkta. Bu dönemde ÅŸu an elimizde 115 bin kit var. Ayda 1 milyon en az üretebilir kapasitedeyiz. Her an istediÄŸimizde 2 milyona da çıkabilir. Dolayısıyla ÅŸu an bir kit sorunumuz yok. Merkez sayılarımızı giderek artırdık. Bunu neye göre artırdık? Kimlerden, ne zaman, hangi durumda test yapılması gerektiÄŸi algoritmasını belirten Bilim Kuruluydu. Yani hangi hastalar ÅŸüpheli görülmeli, hangi hastalardan alınmalı; bunu tespit eden Bilim Kurulu ama dinamik bir yapı olduÄŸu için her geçen gün bu deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸradı. Önce Çin öyküsü olanlar, devamında Ä°ran öyküsü olanlar, daha sonra Avrupa'da yaygınlaşınca Avrupa öyküsü olanlar, ÅŸimdi ise artık yurt dışı öyküsü olandan çıktım, bu anlamda ÅŸüpheli olan her vakadan alabilme noktasına, bir algoritmaya gelindi. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte bu sayı artmış olacak. Bizim bulaşıcılığı önlememiz gerekiyor. Yani bir kiÅŸi tespit edildiÄŸinde kimlere bulaÅŸtırmış olabilir? Halk saÄŸlığının önemli bir konusudur. Hatta bununla ilgili bir üniversitemizdeki yetenekli olduÄŸunu bildiÄŸimiz hocamızı da bu noktada sorumlu kıldık. Burada özellikle bulaşıcılıkla ilgili de yoÄŸun bir çalışma içindeyiz. Önümüzdeki dönemde hem test hem vaka sayısı bu anlamda giderek daha artabilir."

"Tarama sürecinde eÅŸi dahil pozitif çıkanlar oldu"

Emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın vefatıyla ilgili soruları da yanıtlayan Koca, ÅŸunları kaydetti:

"Dört gün önce eski GATA denilen hastanemize müracaat ediliyor. Gelir gelmez entübe ediliyor. Daha önce KOAH tanısıyla takip edilen bir hasta. Yaklaşık 6 saat sonra da ex kabul ediliyor. O dönemde yapılan test de negatif çıkıyor. Özellikle giderek de son dönem yaygınlaşınca, klinik bulgusu akciÄŸer ve benzeri, KOAH olmasına raÄŸmen 'Åžüpheli olabilir' düÅŸüncesiyle çevresi taranıyor. Orduevi, eÅŸi, kimlerle temas ettiÄŸi dahil olmak üzere herkes taranıyor. Bu tarama sürecinde eÅŸi dahil pozitif çıkanlar oldu. Ne zaman; dün. Bu durumda böyle bir vakada, baÅŸta negatif, sonra pozitif olabilir mi? Olabilir. Biz bunu yeni tanıyoruz. BaÅŸta pozitif olup yine yoÄŸun bakım ÅŸartlarında yatan halen üç gün sonra negatif, yedi gün sonra pozitif olan vakamız da var. Bir pencere dönemi olduÄŸu söyleniyor. Dolayısıyla bu dönemde bizim nasıl hassasiyetle yaklaÅŸtığımızı, böyle bir vakada bile beklemeden erken dönemde taramaya hızla çıktığımızı ama korumalar dahil olmak üzere, 'Herhangi bir yere temas etmeyin, birtakım testleri yapıncaya kadar, 14 günlük süreyi tamamlayıncaya kadar hiçbir ÅŸekilde temas etmeyin, önlemini alın.' dedik. Bu pozitif, eÅŸi ve yakınlarında çıkması nedeniyle de hekim arkadaÅŸlar bunu koronavirüs olabilir ÅŸeklinde yorumladılar. Dolayısıyla bu anlamda hayatını kaybeden vaka sayımız 3 kiÅŸi oldu. Kendilerine Allah'tan rahmet yakınlarına sabır ve baÅŸsaÄŸlığı diliyorum."

"Taramalar daha fazla yapılacak"

Kitlerle ilgili önemli adımların da atıldığını söyleyen Koca, testi yapılan hızlı antijen kitinin yarın sabah itibarıyla teslim edileceÄŸini bildirdi. Koca, 15 dakikada hızlı sonuç veren kitleri 81 ile göndereceklerini ve taramaların daha fazla yapılacağını kaydederek, "Önümüzdeki dönemde bu taramaları ve testleri çok yoÄŸunlaÅŸtırmış olacağız." dedi.

Meslek örgütleriyle ilgili deÄŸerlendirmelere de yer veren Koca, CHP Ä°stanbul Milletvekilleri Gamze AkkuÅŸ Ä°lgezdi ve Ali Åžeker'in, meslek örgütlerinin görüÅŸme talebini kendisine iletmesinden bir hafta sonra bu görüÅŸmeyi yaptığını ifade etti.

Koca, "Saatlerce bu konuları da konuÅŸtuk. 30 kiÅŸilik, bütün Türkiye'nin birikimi olan, kimin nerede durduÄŸuna bakmaksızın oluÅŸturduÄŸumuz Bilim Kurulunun içinde meslek örgütü kendisini hissedemiyor mu?" diye sordu.

CHP Grup BaÅŸkanvekili Özgür Özel'in, "Türk Tabipleri BirliÄŸine sorun." demesi üzerine de Koca, "Bu çok önemli bir dönem. Önemli bir mücadele. Ä°lk günlerde bunun adına, sorun küresel, mücadele ulusal demiÅŸtik. Gerçekten bu derece önemli bir konu. Bir kiÅŸinin bile bu dönemde bu algıyı, bu birlikteliÄŸi bozmaya hakkının olmadığını düÅŸünüyorum. Çünkü saÄŸlık üzerinden politika yapmanın hiçbir siyasetçiye ÅŸifa olmayacağını söylemek istiyorum." ifadesini kullandı.

Özel'in, "Bunu kime söylüyorsunuz?" sorusu üzerine de Koca, bu ifadeyi birilerini hedef almak için söylemediÄŸini belirtti.

"Malzeme sorununu çözme"

Malzeme konusunda fırsatçılık yapan çok firmanın bulunduÄŸuna dikkati çeken Koca, "Bu konuda çok kararlı olduÄŸumuzu, yurt dışına ihracatı önlediÄŸimizi, bununla birlikte, üretim kapasitemiz yeterli olmakla birlikte bunu aÅŸmak için yoÄŸun bir gayret sarf edildiÄŸini biliyoruz. Bu dönemde malzeme sorununu çözme noktasında üzerimize düÅŸen bütün sorumlulukların gereÄŸini yapacağımızdan emin olun." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Mücadelenin seferberlik halinde yapılması gerektiÄŸini dile getiren Koca, fedakarca ve özveri ile çalışan saÄŸlık ordusunun çok motive edilmesi gerektiÄŸini anlattı.

"Zatürre hastalarına test yapılıyor mu?" sorusunu ise Koca, "Bilim Kurulu dedi ki: Biz görmüyoruz, olaki bir ÅŸekilde zatürre nedeniyle hayatını kaybedenler olabilir. Gerçekten pozitif olabilir. Bizim bununla ilgili örneklerini aldığımız baÅŸta Ä°stanbul olmak üzere 5 ili taradık. Çıkmadı." diye yanıtladı.

Muhabir: Ali Kemal Akan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER