DOJOSPOR-Samsun’da Judo Grand Prix müsabakaları takip eden ve çeşitli temaslarda bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ülke TV kanalında Ömer Önder’in sunduğu Spor&Spor programında önemli açıklamalar yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışmalar yaptıklarını ve okulların spor salonlarının antrenör ve sporculara açılması için gereken adımları attıklarını vurgulayan Bakan Kılıç, ayrıca 4 bine yakın sporcuya asgari ücret kadar destek vermeyi düşündüklerini de söyledi.
2016 VE 2020 OLİMPİYATLARI
Geçtiğimiz günlerde Avrupa Karate Şampiyonası’nın Türkiye’de yapıldığını, Samsun’da yine Judo Grand Prix’in düzenlendiğini hatırlatan Bakan Kılıç şunları söyledi: “Artık Türkiye bu tip uluslararası organizasyonları çok rahat bir şeilde yapabiliyor. Çok farklı noktaya geldik. Sporda belli bir seviyeye gelmiş, dünya spor camiasında belli bir noktada duran ülkeler gibi seçerek alıyoruz. Hem ülke değerimize, hem spor değerimize bir katma değer olacak ama aynı zamanda uluslararası tanıtımımıza katkısı bulunacak. Aynı zamanda da kendi sporcularımızın olimpiyata yönelik, uluslararası müsabakalara yönelik tecrübelerini geliştirecek , hem de puan alma noktasındaki gelişmelere yönelik olacak. Bunları doğru orantılı olarak götürüyoruz. Bunu özellikle söylemek istiyorum, artık olimpiyatlar yaklaşıyor. Bütün spor camiamızın artık buna hazırlanmalı.. İstenilen noktada mıyız? İstenilen noktada değiliz, bunu söylemiyorum ama geçmişe oranla daha iyiyiz. Daha da iyi olacağız inşallah.”
YOL HARİTAMIZ BELLİ
Türkiye’nin ilk hedefinin 2016 Rio Olimpiyatları olduğunu, orada alınacak sonuçların önemli olduğunu ve şimdiden 2020 olimpiyatları için çalışmaların başladığını ifade eden Bakan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “2020 için de şimdiden çalışmaya başladık. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum. Çünkü şimdiden çalışmaya başlamamız bizi başarıya götürecek. Uluslararası anlamda başarıya ulaşmış ülkelerin kullandıkları yöntem bu. Erken zamandan başlayarak kendilerini hazırlama. Bizim şu anda 2016 çalışmalarımız tam hızla devam ediyor ama 2020 çalışmalarımız için şimdiden yol haritamız belli. Planlı programlı, ekiplerin nasıl bir başarı elde edebileceği noktasında hedefler ortaya koyan aynı zamanda rakiplerini analiz eden, rakip olabilecek olanların üzerinde çalışan, kendi sporcularımızın ne noktada geliştirebileceksek kendileri üzerinde çalışan ve en önemlisi bunu Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber yapan bir organizasyon var.”
“4 bin sporcuya asgari ücrete kadar destek”
“Milli Eğitim Bakanlığımızın bahçelerinin bazılarında spor salonları var. Bunlar spor yapma imkanı olan tesisler. Peki bunlar nasıl kullanılıyor? Okul zamanı içerisinde açık olan bu tesisler, öğrenciler tarafından kullanılıyor. Daha sonra okulun günlük eğitimi bittiğinde okulun girişinin kapısı kapatılıyor. O salon da kapanıyor, o spor tesisi de kapanıyor. Ama hazır orada var, yapılmış, envanterin içerisinde olan. Peki bunları kullanalım dendiği zaman bir takım bürokratik sorunlar yaşanıyor. Mevzuat anlamında bazı sorunlar yaşanıyor. Nedir? Elektriği, suyu yani günlük kullanımı anlamındaki masraflarıyla ilgili olarak nasıl bir yol çizilmesi gerekiyor? Bu soru işaretleri çıkıyor. Dolayısıyla onları gidermek için biz şimdi Milli Eğitim Bakanlığımız ile çalışıyoruz. Yani var olan tesisi kullanılıp, sporcular ve antrenörler tarafından ciddi anlamda değerlendirilmesi. Tabi bunların yanında olimpiyata hazırlık merkezlerimizde de çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Bununla alakalı mevzuat çalışmalarımız son noktaya geldi. Aynı zamanda sporcularımıza yönelik bir cep harçlığı, katkı verme anlamında düşündüğümüz 4 bin sporcuya asgari ücrete kadar destek vermek istiyoruz. Hem 2016 hem 2020 için. Ben inanıyorum ki önümüzdeki özellikle 2-3-4 sene sonra çok farklı bir profille karşılaşacağız. Eksiklerimizi bu noktada hızla giderme içerisindeyiz. Ama şunu bilmek lazım eleştiriyi yaparken, günlük anlamda çözülebilecek konular vardır, zaman gerektiren konular var.
“KABİLİYET TARAMASINA BAŞLADIK”
Mesela kabiliyet taraması, buna başladık. Bundan enteresan sonuçlar alamaya da başladık. Örneğin gülle atmada, hayatında hiç o branşta spor aktivitesinin içinde bulunmamış genç kardeşimizi antrenörler tespit ediyor. Bunda ışık var diyorlar. Çok kısa bir hazırlık süresiyle, belli noktalarda teknik ve fiziki anlamda bir buçuk ay süren hazırlık süresi sonucunda Türkiye’de derece yapıyor. Taramanın sonuçlarında çıkan böyle ilginç ilginç şeyler olacak.
Mesela şimdi 2016 olimpiyatları için daha önce katılmadığımız bazı branşlarda katılma ihtimalimiz var. Bunlar belirdi. Branşlaşmayla ilgili yapacağımız çalışmalarla bunların üzerine gideceğiz.