Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Dünyada her yıl 10 milyon hektardan fazla arazi insan faaliyetleri sebebiyle bozuluyor. Toprak verimliliğinin azaldığı bölgelerde yaklaşık 1 milyar insan yeterli beslenemiyor. Bu gidişle toprak Dünya'yı doyuramayacak” dedi.
Prof. Dr. Eroğlu, 12-23 Ekim tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı’nda yapılacak çalışmaların, verilecek mesajların daha yaşanabilir bir dünyanın inşası bakımından son derece önemli olduğunu ifade etti.Dünya nüfusunun 7 milyara ulaştığını, 2050 yılında ise 9 milyarı geçeceğinin tahmin edildiğini belirten Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle devam etti:
“Büyüme karşısında denizlerimiz kirleniyor, akarsularımız, göllerimiz kuruyor, ormanlarımız tehdit altına giriyor. Küresel ısınma, iklim değişikliği, çölleşme ve kuraklık ise günümüzün en önemli global problemi. Yerküredeki 4 milyar hektardan fazla alanı ve 110’dan fazla ülkede yaklaşık 1,5 milyar kişiyi doğrudan tehdit eden ‘çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklık’ sadece çevresel bir problem olmayıp ekonomiyi, güvenliği ve kalkınmayı da olumsuz yönde etkiliyor. Toprakların kötü kullanımı sebebiyle 2035 yılına kadar küresel gıda üretiminin yüzde 12 azalması bekleniyor. Gerekli önlemlerin acilen alınmaması halinde yetersiz beslenen insanların durumu çok daha kötüye gidecek. O yüzden bu konuda acil tedbir alınması gerekiyor.”
İNSANLIK ORTAK TEHDİTLERLE KARŞI KARŞIYA
Dünyadaki ekosistemin hızla bozulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Eroğlu, “Bundan daha da vahimi, bölgeler arasında ülkeler arasında halklar arasında imkanlar ve şartlar bakımından çok derin uçurumlar oluşuyor. Var olan uçurumlar ise derinleşiyor. Dünyanın küresel köye dönüştüğü bir çağda, insanlık ortak tehditlerle karşı karşıya kaldı. Büyüme ve kalkınma dediğimiz süreç böyle devam ederse yaşanabilir ortam, çocuklarımıza bırakabileceğimiz bir dünya kalmayacak. İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu tehlikeler (çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklık) ile baş edebilmesinin tek yolu birlikte hareket edebilme yeteneğini kullanabilmesi ve ülkelerin işbirliği içerisinde etkin eylemler gerçekleştirmesidir” ifadelerini kullandı.
“DÜNYADA ORMAN ALANLARI AZALIRKEN TÜRKİYE ARTIRDI”
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak üzerlerine düşen sorumluluğun bilinciyle kısa zamanda çok büyük mesafeler kat ettiklerini kaydederek, “Son dönemde yaptığımız reformlarla, sürdürülebilir orman yönetimi, ağaçlandırma ve ormansızlaşmayla, çölleşme ile mücadele gibi konulardaki çalışmaları hızlandırmaya karar verdik. Ormanlarla ilgili hedeflerin önümüzdeki dönem kalkınma gündeminin önemli bileşenleri arasında yer alması gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. Biz bugün dünyada orman konusuna en büyük önemi veren ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyoruz. Orman varlığını artıran ülkeler arasında yer alıyoruz. Hedefimiz Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılında orman alanımızı ülkemiz yüzölçümünün yüzde 30’una yükseltmektir” diye konuştu.
“BM ÜLKEMİZDE İLK DEFA BÖYLE BİR KONFERANS DÜZENLİYOR”
Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Ülkemiz hem milli hem de milletlerarası alanda çölleşme ve bunun yol açtığı olumsuzluklarla mücadelede etkin bir rol üstlendi. Harplerden sonra en büyük göçün çölleşmeden kaynaklandığı bir zamanda BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Taraflar Konferansı’nın, ülkemizde ilk kez Ankara’da yapılmasından büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. COP 12 Türkiye açısından tarihi bir fırsat ve uluslararası itibarı açısından son derece önemli” dedi.
dikGAZETE.com