Ekonomi

Bakan Elvan, dış ticaret istatistiklerini değerlendirdi

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Son aylarda yaşanan olumsuz dış gelişmelere rağmen ihracat mayıs ayında ivme kazanarak yüzde 9,6 oranında artmış ve 12,1 milyar dolara ulaşmıştır. Bu oran son iki yılda aylık bazda gerçekleşen en yüksek...

Bakan Elvan, dış ticaret istatistiklerini değerlendirdi
30-06-2016 15:35
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Son aylarda yaşanan olumsuz dış gelişmelere rağmen ihracat mayıs ayında ivme kazanarak yüzde 9,6 oranında artmış ve 12,1 milyar dolara ulaşmıştır. Bu oran son iki yılda aylık bazda gerçekleşen en yüksek artış oranıdır” dedi.
Kalkınma Bakanı Elvan, Mayıs ayı dış ticaret istatistiklerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Son aylarda yaşanan olumsuz dış gelişmelere rağmen ihracatın Mayıs ayında ivme kazanarak yüzde 9,6 oranında artarak 12.1 milyar dolara ulaştığını kaydeden Elvan, “Bu oran son iki yılda aylık bazda gerçekleşen en yüksek artış oranıdır. Nisan ayında yavaşlayan sanayi üretiminden sonra bu gelişme Mayıs ayında sanayide üretiminin tekrar ivme kazandığını göstermektedir” diye konuştu.
İhracatı en çok artan ürünlerin motorlu kara taşıtları, makine-teçhizat ve ana metal sanayi gibi imalat sanayii ürünleri olduğuna dikkat çeken Elvan, şöyle devam etti:
“AB’ye yönelik ihracatımız Mayıs ayında yüzde 25,1 oranında artış kaydederek toplam ihracatımızdaki payı yüzde 48,5’e ulaşmıştır. Mayıs ayında ithalatta azalma yavaşlamış ve yüzde 3,8 oranında kaydedilmiştir. Bu veri de Mayıs ayında reel ekonomik aktivitede artan eğilime işaret etmektedir. Bu gelişmelere ek olarak özellikle ihracatımızın çevremizdeki ve bölgemizdeki ülkelerle ilişkiler konusunda yaşanan gelişmelerden de olumlu yönde etkileneceği açıktır. Özellikle Rusya ve İsrail ile ilişkilerdeki düzelme önümüzdeki dönemde ihracat performansımıza ve turizm gelirlerimize olumlu yansıyacaktır. Dış ticarette kaydedilen gelişmeler ve dış politikadaki olumlu seyir cari işlemler açığındaki azalma eğilimini destekleyecektir. Bu göstergeler Orta Vadeli Program’da (2016-2018) yer alan makroekonomik hedeflerimize ulaşmamıza katkı sağlayacaktır. Yılın ilk yarısını tamamladığımız bu dönemde OVP’nin makro ekonomik çerçevesini korumaktayız ve herhangi bir revizyon ihtiyacı görmüyoruz.”
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER