Politika

Bakan Arslan: Kanal İstanbul müteahhitlik sektörünün pik noktası olacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, "Kanal İstanbul müteahhitlik sektörünün Türk mühendislik sektörünün pik noktası, en üst seviyesi olacak. İnşallah sıra ona geliyor." dedi.

Bakan Arslan: Kanal İstanbul müteahhitlik sektörünün pik noktası olacak
10-08-2017 16:13

RÄ°ZE (AA) - UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'nin bir çok yerinde projelerin yüzyıllardır yapılmasının hayal edildiÄŸini, AK Parti hükümetleri döneminde bir çok projenin gerçeÄŸe dönüÅŸtüÄŸünü belirtti.

Ä°nsanların, artık Türkiye'de hayallerin gerçeÄŸe dönüÅŸtüÄŸünü gördüÄŸünü ifade eden Arslan, yüzyıllık hayal olan, Türkiye'nin 2 bin 600 rakımlı geçit vermeyen Ovit Dağı'nın gerçeÄŸe dönüÅŸeceÄŸini, kışında insanlara hizmet vereceÄŸini söyledi.

Arslan, Ovit Tüneli'nin özellikle Karadeniz'deki potansiyeli Ä°ç Anadolu'ya, oradan Akdeniz'e, DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu'ya baÄŸlama ÅŸansı olduÄŸuna deÄŸinerek, "Dünyanın en uzun çift tüp üçüncü tüneli. Birincisi Çin'de, ikincisi yine Türkiye'de yapımı devam eden Zigana Tüneli ve üçüncüsü Ovit Tüneli. 12 bin 600 metre tünel uzunluÄŸu, bin 400 metre de çığ tüneli ile birlikte 14 kilometrelik bir tünel hizmete girecek." diye konuÅŸtu.

Arslan, Ovit Tüneli'nin yanında, Ä°stanbul'da Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü Çatalca'ya baÄŸlayan yolunda 2017 yılı sonuna kadar bitirilmiÅŸ olacağını, Trakya'dan gelip Anadolu'ya geçen araçların Çatalca'dan ayrılarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü marifeti ile çok kısa ve rahat bir ÅŸekilde seyahat edebileceklerini vurguladı.

"Dünyanın büyük firmaları taÅŸeronluk yapar hale geldi"

Türk firmalarının önünün kesilme gayretlerinin devam ettiÄŸinin altını çizen Arslan, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

"Sebebi, geçmiÅŸ yıllarda biz yurt dışında iÅŸler yapıyorduk ama sadece bina inÅŸaatı yapıyorduk. Zorluk derecesi yüksek ulaÅŸtırma projeleri yapmıyorduk ve ülkemizde yaptığımız projeleri de yurt dışındaki büyük firmalara veriyorduk. Bizim firmalarımız onların taÅŸeronluÄŸunu yapıyordu. Ancak ülkemiz son 15 yılda yaptığı atılımla, açılımla, ulaÅŸtırma projelerinde katettiÄŸi mesafe ile artık dünya çapında büyük projeler yapabilen Türk müteahhitleri, Türk yüklenicileri ortaya çıkardı. Bunlar Türkiye'deki büyük projeleri yaptıkları gibi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde, Osman Gazi Köprüsü'nde dünyaya patronluk yapar hale geldi. Dünyanın büyük firmaları onlara taÅŸeronluk yapar hale geldi."

Dünyanın neresinde olursa olsun Türk yüklenici firmaları büyük havalimanları, büyük otoyollar, büyük köprüler, büyük tüneller yaptığına iÅŸaret eden Arslan, "Gerekirse yerli taÅŸeron veya yerli partner kullanıyorlar. Bu da müteahhitlik sektörümüzün geldiÄŸi noktayı göstermesi adına çok önemli." diye konuÅŸtu.

"Sıra Kanal İstanbul'da"

Bakan Arslan, Ä°stanbul, Türkiye ve dünya için artık en büyük projenin Kanal Ä°stanbul olduÄŸunu belirterek, "Kanal Ä°stanbul müteahhitlik sektörünün Türk mühendislik sektörünün pik noktası, en üst seviyesi olacak. Ä°nÅŸallah sıra ona geliyor. Türkiye yerinde durmuyor. Türkiye kabuÄŸuna sığmıyor." ifadesini kullandı.

BölünmüÅŸ yol, köprüler, tüneller, havalimanları ile yüksek hızlı tren ve hızlı tren dahil olmak üzere demir yolu projelerinde de büyük adımlar atıldığını vurgulayan Ahmet Arslan, ÅŸunları kaydetti:

"UlaÅŸtırma yollarını birbiri ile entegre eder desteklerseniz ülke alarak ulaşımdan, uluslararası taşımacılıktan istediÄŸiniz katma deÄŸeri oluÅŸturursunuz. Asya ile Avrupa, Kuzey Avrupa ile Afrika ile arasında köprü konumunda olan ülkemizin bu köprü konumunun hakkını veren bütün ulaÅŸtırma projelerini planlıyor yapıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER