Genel

Bağdat'ta zamana direnen tarihi binalar bakıma muhtaç

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Abbasiler ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi binalar yılların ihmal nedeniyle bakıma muhtaç ve çökmek üzere.

Bağdat'ta zamana direnen tarihi binalar bakıma muhtaç
14-06-2019 17:24

BAÄžDAT (AA) - Irak'ın baÅŸkenti BaÄŸdat'ta Abbasiler ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi binalar bakıma muhtaç ÅŸekilde zamana direnmeye çalışıyor.

BaÄŸdat'ın merkezi Alavi, Hayfa, Bettavin, Åževvaka, Ä°vaziyye, Kazimiye bölgeleri ve El-ReÅŸit Caddesi üzerinde onlarca tarihi yapı, yılların bakımsızlığı nedeniyle çökmek üzereyken, bir kısmı da yoksul ailelerin sığındığı yuvaya dönüÅŸmüÅŸ durumda.

Bu derme çatma ama tarih kokan evlerde yaÅŸayanlar, zaman zaman kendi kısıtlı imkanlarıyla onarım iÅŸlerini gerçekleÅŸtirse de asıl olarak hükümetin buraları elden geçirerek restore etmesini bekliyorlar.

BaÅŸkentte tarihi binaların bulunduÄŸu bölgeler arasındaki Bettavin'in sakinlerinden 83 yaşındaki Abdulmehdi Ä°brahimi, AA muhabirine zamana direnen binalarda kimlerin yaÅŸadığı hakkında bilgiler verdi.

BaÄŸdatlı Ä°brahimi, bölgenin eski adının Urfeli (Urfalı) olduÄŸunu, burada vaktiyle Urfalı Türk ailelerin yaÅŸadığını ve bölge isminin onlardan kaldığını söyledi.

Türk ailelerin 1930'larda buradan göç etmesi sonrası bölgeye Iraklı Yahudilerin yerleÅŸtiÄŸini belirten Ä°brahimi, 1940'lı yıllarda ise Ä°srail'in kurulmasıyla birlikte Yahudilerin ülkeyi terk ettiÄŸini ve tarihi binalara Iraklı Hristiyanların yerleÅŸtiÄŸini ifade etti.

Bir zamanlar BaÄŸdat'ın gözde yerleri arasındaydı

Bettavin bölgesinin 1980'e kadar kadim baÅŸkentin en güzel ve özel mimariye sahip gözde yerleri arasında sayıldığını aktaran Ä°brahimi, zamanla ihmale uÄŸrayarak bakımsızlaÅŸtığını ÅŸu sözlerle anlattı:

"Bölge, Ä°ran-Irak Savaşı'na kadar BaÄŸdat'ın en güzel yerlerindendi. Daha sonra 1.Körfez Savaşı da bölgeyi olumsuz etkiledi ve buralar bakımsız bırakıldı. Buranın sakinleri yıkılmak üzere olan evlerini peyderpey terk etmeye baÅŸladı. Günümüze kadar gelen hükümetler de yıkık dökük bu tarihi yerleri ihmal etti ve tüm bunlar sonuçta halkın buralardan vazgeçmesine neden oldu."

Bettavin'deki tarihi binaların metruk bir bölgeye dönüÅŸmesi sonrası ev bulamayan yoksul ailelerin yuvasına dönüÅŸtüÄŸünü söyleyen Ä°brahimi, "Zamanla buralar BaÄŸdat'ın en tehlikeli sokak ve mahallelerine dönüÅŸtü, uyuÅŸturucu ve kapkaççılık gibi kötü hadiselerle anılmaya baÅŸlandı." diye konuÅŸtu.

Ä°brahimi, "Tarihi eserler kapsamına alındığı için bina sahipleri hiçbir ÅŸekilde onarım yapamıyor, ilgili kurumlar da bu bakımsızlığı gidermiyor. Buranın adı tarihi bölgedir ama buna layık hiçbir bakım göremedi." dedi.

Öte yandan Irak Ulusal Müzesi Tarihi Eserler Dairesi BaÅŸkan Yardımcısı Saad Hamza, hükümetin imkanlar dahilinde bu gibi tarihi eserlere sahip çıkmaya çalıştığını söyledi.

Hamza, BaÄŸdat'ın özel deÄŸil en azından devlete baÄŸlı tarihi bölgelerini kalkındırmayı amaçladıklarını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER