İSTANBUL- ZEHRA MELEK ÇAT
Elazığlı 2 çocuklu bir ailenin kızı olan 29 yaşındaki Duygu Yılmaz'ın üretme, geliştirme fikri, çocuk yaşlarda vantilatörü oyuncak bebeklerinin elbiselerini yıkamak için çamaşır makinesine dönüştürmesiyle başladı.
Polis gazisi babasının sindirime iyi geldiği inancıyla zeytin çekirdeğini yutması 3 yıl önce Yılmaz'ın zihninde zeytin çekirdeğinin takviye gıda olarak kullanılması fikrini canlandırdı. Zeytin çekirdeğinin toz halinde nasıl tüketilebileceğini araştıran Yılmaz, insan sağlığına ve doğaya zarar vermeyen plastik üretme fikrini zeytin çekirdeği ile birleştirdi.
Yılmaz'ın geliştirdiği ve "Biolive" ismini verdiği bu proje sayesinde üretilecek ürünler, doğada zamanla kaybolarak çevreyi koruyan, antibakteriyal özelliğiyle insan sağlığıyla uyumlu, gıdaların raf ömrünü artıran, ucuz plastik yüzeyler, gıda ambalajlama, saklama kapları, buzdolapları ve ev aletleri ile ilgili alanlarda kullanılabiliyor.
Yılmaz, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark'ta kurduğu şirketinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytin çekirdeğinden biyoplastik üretmek için 3 yıl önce "Biolive"i kurduğunu anlattı.
Zeytinyağı fabrikalarından atık olarak çıkan zeytin çekirdeğini teknolojiyle polimer yapısı haline getirerek, antibakteriyel plastik ürettiklerini ifade eden Yılmaz, "Ürettiğimiz plastik granüller, sanayide, ambalajlamada, çocuk ürünlerinde kullanılabiliyor. İstenilen sektörlere göre araştırma, geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları yapıyoruz." dedi.
Zeytin çekirdeği plastiğe dönüştüYılmaz, 3 yıl önce kurumsal bir firmada çalıştığını dile getirerek, zeytin çekirdeğini plastiğe dönüştürme fikrini şöyle anlattı:
"Babam kahvaltıda zeytin çekirdeği yutuyordu. 'Herhangi bir zararı var mı?' diye zeytin çekirdeğini araştırmaya başladım, öğütüp içindeki antioksidan maddeyi keşfettim. Sonra çeşitli makaleler üzerine çalıştım. Ortaklarımla bu konu üzerine yoğunlaştık. Yapısının polimere çok uygun olduğunu fark edip, 'antimikrobiyel polimer üretebilir miyiz?' diye bir iş fikri başlattık. Yaklaşık 2 yıl boyunca kendi imkanlarımızla bir Ar-Ge oluşturup, zeytin çekirdeğinden plastik elde ettik. Bu iki yılın sonunda Türkiye'nin önde gelen firmalarından yatırım alıp, kendi şirketimizi ve Ar-Ge laboratuvarımızı kurduk."
Babasının kulaktan dolma bilgilerle zeytin çekirdeği yuttuğu zaman midesinin rahatlayacağını düşündüğünü anlatan Yılmaz, "Zeytin çekirdeğinden plastik üretmek çılgınca bir fikirdi. Kendi alışkanlığının bende iş fikrine dönüşmesine babam da çok mutlu. Babam artık zeytin çekirdeği yutmuyor. Babamın alışkanlığının bende bir fikre dönüşmesi, aldığım ödüller, benim için çok daha önemli. Kız çocuklar babasına çok düşkündür." şeklinde konuştu.
Laboratuvar ortamında biyoplastik granül ürettiklerini ifade eden Yılmaz, sonra enstitüde bu granüllerin polimer yapı haline getirildiğini, sektörün taleplerine göre ürünlerin çıkarılabileceğini söyledi.
Yılmaz, bazı firmalarla Ar-Ge çalışmaları ve testler yaptıklarını belirterek, istenilen parametrelerde ürün oluşturduktan sonra daha büyük bir üretim tesisi kurup sektöre göre satışlar yapmayı planladıklarını anlattı.
Kadınların inandıkları her işi yapabileceklerini dile getiren Yılmaz, "Kadın, eli neye değerse güzelleştirebilen bir varlık. Kadının olmadığı bir yerde zarafet ve nezaketin olmadığını düşünüyorum. Bir yeri güçlü kılan kadındır." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com