Dünya

'Azez-Cerablus'ta güvenli bölge oluşursa Türkmenler geri döner'

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Dr. Bozoğlan, "Azez-Cerablus hattında refah ve güvenli yaşam şartları henüz oluşmadı. Orada uçuşa yasak, güvenli bölge oluştuktan sonra büyük çoğunluğunun döneceğine inanıyorum." dedi. - Anadolu Ajansı

'Azez-Cerablus'ta güvenli bölge oluşursa Türkmenler geri döner'
18-11-2016 13:37

ANKARA-Selen Temizer

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Dr. Emin Bozoğlan, AA muhabirine Suriye'deki iç savaşın Türkmen nüfus üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

5 yıldır süren iç savaş öncesinde nüfusun yaklaşık yüzde 13'ünün Türkmen olduğunu belirten Bozoğlan, Türkmenlerin en yoğun yaşadığı bölgelerin sırasıyla Hama-Humus, Halep, Türkmendağı, Şam'ın Golan bölgesi, Rakka’da Telabyad ve Hammam Türkmen bölgeleri olduğunu söyledi.

Halep'in merkezinde 7 büyük Türkmen mahallesi olduğunu ifade eden Bozoğlan, kentin doğusunda kuşatma altında kalan nüfusun üçte birinin Türkmen olduğunu dile getirdi.

Bozoğlan, Halep'in kuzeyinde Azez ile Cerablus arasında 142 köyde yaklaşık 400 bin Türkmen yaşadığını aktardı.

Güvenli bölge ihtiyacı

Bozoğlan, büyük kısmı Türkiye olmak üzere, Irak, Lübnan ve Ürdün'e sığınan Türkmenlerin geri dönme isteklerine değinerek, "Mücadelemizin temelini atayurdumuza dönmek oluşturuyor. Türkiye'ye göç etmiş tüm kardeşlerimizin kendi toprağına dönmesini istiyoruz. Bu çerçevede çalışmalarımızı devam ettiriyoruz." dedi.

Türkmenlerin bir kısmının Fırat Kalkanı Harekatı'nda Azez-Cerablus hattında terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen yerlere dönmeye başladığını aktaran Bozoğlan, şöyle devam etti:

"Azez-Cerablus hattında refah ve güvenli yaşam şartları henüz oluşmadı. Ancak, orada mülkü olan Türkmenler ve Araplar geri dönmeye başladı. Orada uçuşa yasak, güvenli bölge oluştuktan sonra büyük çoğunluğunun döneceğine inanıyorum."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER