Genel

Azeri gazı daha mı pahalı olacak ?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Azerbaycan gazı, kontrat itibariyle Rusya doğalgazından daha ucuz anlaşma yapılmıştır” dedi.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Sheraton Otel’de gerçekleştirilen 14. Uluslar arası Petrol ve Gaz Konferan

Azeri gazı daha mı pahalı olacak ?
18-03-2015 14:58

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Azerbaycan gazı, kontrat itibariyle Rusya doğalgazından daha ucuz anlaşma yapılmıştır” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Sheraton Otel’de gerçekleştirilen 14. Uluslar arası Petrol ve Gaz Konferansı’na (TUROGE 2015) katıldı. Konferansın ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, bir gazetecinin ‘TANAP ve BOTAŞ boru hatlarının kullanılmayacak olmasının sebebi nedir?’ sorusuna, “BOTAŞ’ın her geçen gün boru hatları daha yüksek kapasiteyle çalışıyor. Bizim artık bunun güvenliğini daha da yüksek düzeyde tutmamız lazım. BOTAŞ’ın şehirlere ilettiği, ilçelere ilettiği doğalgaz miktarı her geçen gün daha da artıyor. Biz hem ülke çeşitlendirmesi hem güzergah çeşitlendirmesi hem de bunlarla alakalı aynı ülkeden mümkün olsa iki ayrı boru hattı ile beraber getirmeyi uygun görüyoruz. Bakın battı hattı ile alakalı bölge Türkiye Ekim ayında bir endişe yaşadı. Ukrayna krizi derinleşirse AB üyesi ülkelerle anlaşamıyor olsalardı Türkiye bundan etkilenecekti. Yani yüzde 10’lardan daha büyük oranlarda enerji kaynaklarının bulunduğu battı hattındaki bir aksama hemen telafi edilebilir bir aksama olmayacaktı. O yüzden biz mümkün olduğu kadar bunların güzergahlarını da arattırmak istiyoruz. BOTAŞ boru hatlarına ek olarak ayrı bir boru hattının olmasını ilerde bunlar daha fazla anlaşılacak. Allah vermesin herhangi bir boru hattında kaynak güzergâhındaki bir aksama bir günlük kesinti bile bize bunu elzem kılacak” cevabını verdi.

RUS GAZINDAN DAHA MI PAHALI
TANAP’ta toplam fiyatın Rus gazından daha pahalıya geldiği iddiaları için ise Bakan Yıldız, "Azerbaycan gazı kontrat itibariyle Rusya doğalgazından daha ucuz anlaşma yapılmıştır. Şah Deniz gazı Türkiye sınırlarına Rusya gazından daha uygun fiyattan girmektedir. Yeni bir proje olmasına rağmen bu gerçek değişmemiştir. Rusya gazından daha ucuzdur Azerbaycan doğalgazı" dedi.
"Medyada Gapsrom ve BOTAŞ arasındaki fiyatlarda anlaşma sağlanamadı yönünde haberler çıktı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Bakan Yıldız şunları söyledi:
“Konu son derece net. Biz basın mensuplarının haberlere saygı duyuyoruz ama hareketlerimizi, politikalarımızı, stratejilerimizi gazete haberlerine göre belirlemiyoruz. Bu işin müzakeresini yürüten biziz, anlaşmasını sağlayan biziz ve Rusya Federasyonu ile aramızda olan güven şuanda en az yazı kadar önemlidir. Eğer ben açıklama yapmışsam, yüzde 10. 25’lik indirim sağlandı demişsem asıl kaynağından haber almış olacaksınız. Konu da böyledir. Aslı benim söylediğim gibidir, yüzde10.25 indirim alınmıştır. Bu indirime sevinmeyenler olabilir. İndirim alınmasaydı daha iyi noktada olabiliriz. Ama ben indirim aldığımız için sevinenlerden birisiyim. Çünkü bunun karşılık geldiği rakam 1 milyar dolar civarındadır. Biz hem giderlerimizi azaltmak hem de gelirlerimizi artırmak üzere enerji politikası sergiliyoruz. Türkiye’de doğalgaz bulduk da biz bunu ucuza mı satıyoruz? Biz yorumlarımızı vatandaşımızın ve sanayicimizin lehine kullanan bir hükümetiz. O yüzden elektrik fiyatlarında, sanayicimiz ve mesken sahibimiz Avrupa’nın yerine göre ilk 3 yerine göre ilk 5 ülkesinde ucuz olarak kullanmaktadır. Bizden daha uygun fiyata satan 3 ülke büyüme rakamları itibari ile büyüklük itibariyle Türkiye ile karşılaştırılamayacak olan ülkelerdir. O yüzden Türkiye, Rusya Federasyonu’yla bir ilişki geliştirmiştir ve bu fiyatlara tabi ki yansıyacaktır. Ama bundan hoşlanmayanlar varsa da biz ona artık bir yorum yapamayacağız. Ama bu indirim alınmıştır. İmzalar arkadan gelir, bir problem yok.”

“AB’NİN AB ÜYESİ ÜLKELERE ANLATAMADIĞI CÜMLEYİ TÜRKİYE OLARAK BİZ MUHATAP GÖRMÜYORUZ”
Avrupa Komisyonu’nun Enerji Birliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic’in açıklamalarının sorulması üzerine Bakan Yıldız, “Enerjiden sorumlu AB Başkanı ile önceki akşam yemekli toplantıda bir araya geldik. Son derece yapıcı, olumlu bir insan. TANAP ile alakalı fevkalade güzel şeyler söylediler. Çünkü AB ve üyesi ülkelerin doğalgazdaki arz güvenliğinin probleminin çözülmesi adına TANAP onlar için de önemli bir başlık. Kendilerinin de teklifi enerji başlığının açılmaması yerine geçmeyecek. Yüksek düzeyde enerji diyaloguna çağrıları oldu. Bugün itibari ile Türkiye bu başlatıyor. Tabi ki AB, Rusya ilen problemini çözerken veya çözmeye çalışırken Türkiye bunun ana unsuru olmayacak. Türkiye geliştirdiği proje ile Türk akımını AB için olan bir projedir. Türkiye öncelikle 4 tane gelecek boru hattından bir tanesini Türkiye kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere Batı hattının yerine geçebilecek riski minimize edecek, en aza indirecek bir yapıyı sergilemek için bulunmakta. Ondan sonrasıyla alakalı 3 tane doğalgaz boru hattının yani 63 milyar metreküpten 16 milyar metreküpü çıktığımız zaman geri kalan kısım AB’nin talebi ile alakalı olan bir kısımdır. Şimdi onlar talep etmezse Ruslar üretmeyecektir. AB’nin, AB üyesi ülkelere anlatamadığı cümleyi Türkiye olarak biz muhatap görmüyoruz. Yani AB ile Rusya arasında bir problem varsa biz çözüm olarak katkı koymaya çalışırız ama asıl çözecek olan biz değiliz. Türk akımı dikkatli incelendiğinde, TANAP’ın yerine geçebilecek bir proje değildir. Biz TANAP’ın ortaklık anlaşmasını yüzde 30’lar olmak kaydıyla geçen hafta imzaladık. TANAP bizim elimizde doğan, bizim elimizde büyüyen bir projedir” dedi.

“NETANYAHU’NUN DAVRANIŞLARI..."
İsrail’de genel seçimleri kazanan Netanyahu’ya ilişkin bir soru üzerine Bakan Yıldız, “İsrail ile alakalı yapılan seçimlerin öncelikle bölgemiz için bir barış gerekçesi olması lazım geldiğini vurgulamak isterim. Netanyahu siyaset tarihinde savaşlarla, insanlık dramlarıyla ve katliamlarla beraber anılacaktır. Oradaki oluşacak bir koalisyonun Orta Doğu’daki barış sürecine doğru bir şekilde katkı koyması lazım geldiğini ümit etmek isterim. Açıkçası Netanyahu’nun davranışları bir kurumsal devlet anlayışı mıdır yoksa o hükümete has mıdır bunu önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz. Ama en önemlisi İsrail’in kendi iç dinamiklerinden daha ziyade bölge adına yapılacak politika değişikliğidir” diye konuştu.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER