Dünya

Avustralya ve Belçika'da Mursi için cenaze namazı kılındı

Mısır'ın demokratik yöntemlerle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için Avustralya ve Belçika'da gıyabi cenaze namazı kılındı.

Avustralya ve Belçika'da Mursi için cenaze namazı kılındı
18-06-2019 19:57
Melbourne,Brüksel

Avustralya’nın Melbourne ve Sydney kentlerinde yatsı namazında bir araya gelen Avustralyalı Müslümanlar, mahkeme salonunda hayatını kaybeden CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Avustralya’da faaliyet gösteren Müslüman kuruluÅŸlar, Mısır’ın demokratik yöntemlerle göreve gelen ve mahkeme salonunda hayatını kaybeden merhum CumhurbaÅŸkanı Mursi için Melbourne’daki Newport ve Sydney’deki Auburn Gelibolu Camisi’nde cenaze namazı organize etti.

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Auburn Gelibolu Camisi’nde yatsı namazının ardından Avustralya Müftüsü Dr. Ä°brahim Ebu Muhammed tarafından kılınan gıyabi cenaze namazı kıldırıldı.

Newport Camisi’ndeki cenaze namazına katılmak için gelen Ä°slami kuruluÅŸların temsilcileri ise yatsı namazı sonrasında düzenlenen anma programında yaptıkları konuÅŸmalarda Mursi’nin Ä°slam dünyasına rol model olduÄŸundan, mücadelesinden ve adaletsizliÄŸe boyun eÄŸmemesinden örnekler verdi.

Victoria İslam Konseyi Genel Sekreteri ve Mısır kökenli Avustralyalı Mohammad Helmy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece Mısırlılar için değil dünyadaki tüm Müslümanlar için üzücü bir gün olduğunu söyledi.

"Hiç kimsenin karşısında eğilmedi ve öylece şehit oldu"

Hayatı, mücadelesi ve dik duruÅŸuyla Ä°slam alemine örnek olan Mursi’nin açtığı yolda yürümenin önemine dikkati çeken Helmy, "Sadece Mısırlıların gözünde deÄŸil dünyadaki birçok insanın gözünde, özgürlüğün, sabrın, dayanıklılığın, direnmenin, prensip ve deÄŸerlerine sahip çıkmanın simgesi olmuÅŸ bir isim. Bunları yaptı, buna hayatını verdi, güçlü bir insan olarak öldü, hiçbir ÅŸeyin ve kimsenin karşısında eÄŸilmedi ve böylece ÅŸehit oldu." ifadelerini kullandı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a teÅŸekkür

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın Mursi için yayımladığı baÅŸsaÄŸlığı mesajının Mısırlılar açısından çok anlamlı olduÄŸunu dile getiren Helmy, "Bence bu çok önemli, dünya genelindeki Mısırlılar adına Muhammed Mursi’nin ölümünden dolayı dünyada tek baÅŸsaÄŸlığı mesajı yayınlayan devlet baÅŸkanı olan BaÅŸkan ErdoÄŸan’a şükranlarımızı sunuyoruz." ifadesini kullandı.

Avustralya Türk toplumu adına yaptığı konuÅŸmada Mursi’nin ölümünü anmak için deÄŸil ÅŸehadetini kutlamak için geldiklerini hatırlatan Kazım AteÅŸ, "Her bir ÅŸehit sonrasında Ä°slami mücadele, barış, kurtuluÅŸ, adalet ve özgürlük filizleri gittikçe yeÅŸerecektir. Muhammed Mursi, ne mutlu ona ki o da Allah’a kavuÅŸtu, yüksek mertebelere ulaÅŸtı." dedi.

Öte yandan, Türkiye’nin Sydney ve Melbourne BaÅŸkonsolosluÄŸu Ä°dari ve Sosyal Ä°ÅŸler AtaÅŸeliÄŸi tarafından yapılan açıklamalara göre, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Avustralya genelindeki tüm camilerde cuma günü, Muhammed Mursi için gıyabi cenaze namazı kılınacak.

Belçika

Belçika'daki Diyanet Vakfı camilerinde de Muhammed Mursi için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Belçika genelinde öğle namazının ardından kılınan gıyabi cenaze namazlarına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER