Genel

Avrupa'da Kovid-19 vakaları arttıkça tedbirler de sıkılaştırılıyor

Avrupa'nın tamamına yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının sayısı arttıkça, salgının yayılmasını önlemek amacıyla ülkelerin aldıkları tedbirler de sıkılaştırılıyor.

Avrupa'da Kovid-19 vakaları arttıkça tedbirler de sıkılaştırılıyor
18-03-2020 18:16

SARAYBOSNA (AA) - Avrupa'da virüs bulaÅŸanların sayısı 80 bini aÅŸarken; dün akÅŸam itibarıyla sadece Ä°talya'da Kovid-19 tanısı konan kiÅŸi sayısı 31 bin 506'ya, can kaybı ise 2 bin 503'e ulaÅŸtı.

Ä°talya'nın ardından Ä°spanya, Almanya, Fransa ve Ä°sviçre virüsten en fazla etkilenen Avrupa ülkeleri olarak ön plana çıkarken; her geçen gün virüsün bulaÅŸtığı kiÅŸi sayısının arttığı Avrupa'da ülkeler de salgını önlemek için daha katı tedbirlere baÅŸvuruyor.

Ä°spanya SaÄŸlık Bakanlığının verilerine göre, virüsten can kaybı 558'e, virüs bulaÅŸanların sayısı 13 bin 716'e yükselirken; BaÅŸbakan Pedro Sanchez, "en zor dönemin henüz gelmediÄŸini" ifade etti.

Belçika'da virüs nedeniyle 14 kiÅŸi öldü

AB kurumlarıyla NATO'ya ev sahipliÄŸi yapan Belçika'da ise virüs bulaÅŸan kiÅŸi sayısı 243 artarak bin 486'ya çıkarken, can kaybı da 14 oldu. Virüs ÅŸüphesiyle bugün 496 kiÅŸinin hastaneye kaldırıldığı, 100 kiÅŸinin ise yoÄŸun bakıma alındığı bildirildi.

Geçen hafta okul, kafe ve restoranları kapatma gibi önlemler alan Belçika, bir dizi yeni tedbir daha aldı.

Tüm zorunlu olmayan sokaÄŸa çıkışlar, 5 Nisan'a kadar yasaklandı. Polis denetiminde olacak yasaklar kapsamında market, eczane, iÅŸ ve doktora gitmek dışında dışarı çıkılmayacak, tüm maÄŸazalar kapatılacak.

Ä°sviçre'deki can kaybı 27'ye çıkarken, vaka sayısı ise 2 bin 650 olarak açıklandı.

Fransa'da serbest dolaşımı ihlal edenlere "para" cezası

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, yaptığı açıklamada, ülkenin Mulhouse kentinde virüs taşıyan ağır durumdaki 6 kiÅŸinin askeri uçaklarla Marsilya ve Toulon'daki askeri hastanelere nakledileceÄŸini söyledi.

Parly, hastanelere 5 milyon maske dağıtılacağını da kaydetti.

DiÄŸer yandan, ülkede serbest dolaşımı zorunlu haller dışında sınırlandıran uygulama çerçevesinde, dışarı çıkarken mazeretlerini bildiren belgeyi yanlarında bulundurmayan 158 kiÅŸiye ise para cezası verildi. BaÅŸta 38 avro olan ceza tutarı, 135 avroya çıkarıldı.

SaÄŸlık Bakanı Olivier Veran da serbest dolaşımı kısıtlayan uygulama sayesinde 8 ila 12 günde virüs taşıyan hastaların sayısında düÅŸüÅŸ görülebileceÄŸini duyurdu.

Bosna Hersek'te de kafe ve restoranlar kapatıldı

Virüs bulaÅŸan kiÅŸi sayısının 36'ya ulaÅŸtığı Bosna Hersek'te, bu sabah itibarıyla tüm kafeler, barlar, restoranlar, kültür ve spor merkezleri, müzeler, sinema ve konser salonları, tiyatrolar, sanat galerileri, yüzme havuzları ve spor salonları kapatıldı.

Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Avrupa Entegrasyonu ve Uluslararası Ä°ÅŸ BirliÄŸi Bakanı Zlatan Klokic'te de virüs tespit edildi.

Kabinedeki diÄŸer bakanlara da test yapıldığı ve hiçbirinde virüse rastlanmadığı bildirildi.

Virüs tespit edilenlerin sayısının 83'e yükseldiÄŸi Sırbistan'da ise daha önce ilan edilen OHAL kapsamında, bu geceden baÅŸlayarak 20.00-05.00'te "sokaÄŸa çıkma" yasağı uygulanacak.

Öte yandan 65 yaÅŸ ve üzerindekilerin gün içinde de sokaÄŸa çıkması yasaklandı.

Sınırlarda, hastanelerde ve göçmen merkezlerindeki tedbirler kapsamında, silahlı asker bulundurulacak Sırbistan'da, 26 Nisan'da yapılması planlanan genel ve yerel seçimler de ertelendi.

Kovid-19 tanısı konanların sayısının 275'e yükseldiÄŸi Slovenya'da ise toplu taşıma ve tren seferleri durduruldu, halka "evlerinden çıkmamaları" çaÄŸrısı yapıldı.

Arnavutluk'ta virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 2'ye çıkarken, vaka sayısı ise 59'a yükseldi.

Vaka sayıları Avusturya'da bin 471'e, Çekya'da 464'e, Polonya'da 246'ya, Slovakya'da 97'ye, Hırvatistan'da 81'e, Macaristan'da 58'e, Kosova'da 19'a çıktı. Polonya'da virüsten can kaybı ise 5'e yükseldi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER