Genel

Avrupa'da en kapsamlı 'normale dönüş' yarın başlıyor

Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirleri bir süredir kademeli olarak kaldırmaya devam eden Avrupa ülkelerinde en kapsamlı 'normale dönüş' yarın başlıyor.

Avrupa'da en kapsamlı 'normale dönüş' yarın başlıyor
10-05-2020 19:47

SARAYBOSNA (AA) - Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan tedbirleri bir süredir kademeli olarak kaldırmaya devam eden Avrupa ülkeleri, "yeni normalin" en kapsamlı uygulamasına yarın baÅŸlayacak.

Salgından en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Fransa'da, yarından itibaren dolaşım serbest hale gelecek ancak 100 kilometrenin üzerindeki seyahatlere yalnızca zorunlu hallerde izin verilecek.

Yine yarından itibaren ülkedeki kreÅŸ ve ilkokullar, kademeli ve isteÄŸe baÄŸlı olarak yeniden açılacak.

Fransa'da yarın ayrıca kafe ve restoranlar dışında iÅŸ yerleri, maÄŸazalar, kuaförler, küçük müzeler ve kütüphaneler de kapılarını açacak.

Toplu taşıma araçlarında ve taksilerde maske takmak zorunlu olacak, kurala uymayanlara 135 avro para cezası verilecek.

Ayrıca baÅŸkent Paris dışındaki ÅŸehirlerde, 40 bin metrekare üzerindeki alışveriÅŸ merkezleri de yarın açılacak.

Kovid-19 belirtileri gösterenlere ve enfekte olanlarla temasta bulunanlara test yapılmaya devam edecek.

Fransa'da salgının durumu, 2 Haziran'da yeniden değerlendirilecek.

Ä°spanya'nın yüzde 51'i ikinci aÅŸamaya geçiyor

Ä°spanya'daki sol koalisyon hükümeti 4 aÅŸamalı normalleÅŸme sürecinin ilk aÅŸamasına 4 Mayıs'ta geçti.

Yarından itibaren Ä°spanyolların yüzde 51'inin ikinci aÅŸamaya geçeceÄŸini açıklayan hükümet, ülkedeki 17 özerk yönetimden 11'i ile Fas topraklarında olup Ä°spanya'ya baÄŸlı kalan Ceuta ve Melilla kentlerinde tamamen ikinci aÅŸamaya geçilmesi kararı alındı.

Salgının en fazla görüldüÄŸü Madrid, tamamı ikinci aÅŸamaya geçmesi yasaklanan tek özerk yönetim olurken, Madrid'in ardından salgının en yoÄŸun olduÄŸu Katalonya, Castilla y Leon ve Castilla La Mancha özerk yönetimlerinde de ikinci aÅŸamaya çok sınırlı ÅŸekilde geçilmesine izin verildi.

Ä°kinci aÅŸamada ÅŸu uygulamalara izin verilecek:

"Åžehir içi araç kullanımı, Kovid-19 testleri negatif olması ÅŸartıyla aynı aile üyelerinin arabayla bir yere gitmesi, 2 metrelik sosyal mesafeye ve hijyen kurallarına uyması ÅŸartıyla en fazla 10 kiÅŸinin bir araya gelmesi, riskli gruplarda olmama veya karantinada bulunmama ÅŸartıyla aile üyeleri arasında ziyaret, restoran ve barların teraslarını yüzde 50 kapasiteyle açması, açık pazar alanlarının yüzde 25 kapasiteyle açılması, otellerin ortak alanlarını kapatma ÅŸartıyla kısıtlı hizmet vermeye baÅŸlaması, müze ve kütüphane gibi kültürel yerler ile dini ibadet alanlarının 3'te 1 kapasiteyle açılması, profesyonel spor dallarında antrenmanların baÅŸlaması ve jimnastik salonlarının kısıtlı müÅŸteri alma ÅŸartıyla açılması, alışveriÅŸ merkezleri dışında kalan küçük iÅŸletmelerin dükkanlarında sınırlı sayıda müÅŸteri kabul etmesi."

Bu arada, Ä°spanya'da ilk ve ikinci aÅŸamalarda tüm kapalı alanlarda ve toplu ulaşım araçlarında maske kullanılması zorunlu hale getirilirken, dükkanlarda günlük dezenfeksiyon kurallarının da uygulanacağı bildirildi.

Ä°ngiltere'de sokaÄŸa çıkma kısıtlamalarının kaldırılması bekleniyor

Ä°ngiltere'de ise sokaÄŸa çıkma kısıtlamalarının, yarından itibaren aÅŸamalı olarak kaldırılması bekleniyor.

Ülke basınına sızan belgelere göre, hükümet ilk aÅŸamada halka sokaÄŸa çıkmada birtakım esneklikler sunacak. Åžu anda biri alışveriÅŸ, diÄŸeri egzersiz amaçlı halkın günde iki kez sokaÄŸa çıkma hakkı bulunurken, bu kısıtlamanın halka sınırsız egzersiz hakkı verilerek gevÅŸetileceÄŸi tahmin ediliyor.

BaÅŸbakan Boris Johnson'ın gün içinde yapacağı açıklamada, tedbirlerin kaldırılmasına iliÅŸkin kararları paylaÅŸması bekleniyor.

Belçika "normalleÅŸmenin" ikinci aÅŸamasına geçiyor

Belçika'da ise yarından itibaren normalleÅŸme sürecinin ikinci aÅŸamasına geçilecek.

Bazı maÄŸaza ve iÅŸ yerlerinin 4 Mayıs'ta açıldığı ve toplu taşımanın normale döndüÄŸü ülkede, yarından itibaren tüm maÄŸazalar açılacak. MaÄŸazalar, 10 metrekareye 1 kiÅŸi düÅŸecek ÅŸekilde ve en fazla yarım saat içeride kalması koÅŸuluyla müÅŸteri kabul edebilecek.

Maske kullanımı zorunlu olmasa da tavsiye edilirken, her aileden bir kiÅŸi alışveriÅŸ yapabilecek. Sadece 18 yaşından küçüklere ve yardıma muhtaç kiÅŸilere eÅŸlik edilebilecek.

Belçika'da üçüncü aÅŸamanın baÅŸlayacağı 18 Mayıs'ta ise okulların kademeli olarak açılması planlanıyor.

Hollanda'da ilkokullar ve kreÅŸler açılıyor

Hollanda hükümeti, önlemleri 1 Eylül'e kadar 1,5 metre mesafe ve hijyen kurallarına uyma ÅŸartıyla aÅŸamalı olarak gevÅŸetecek.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre, 11 Mayıs'tan itibaren berber, güzellik ve kuaför salonları, sürücü kursları ve fizik tedavi merkezleri gibi yakın temasta bulunulan iÅŸ yerleri randevu ile çalışacak.

Yine aynı tarihten itibaren ilkokullar, kreÅŸler, özel (ilkokul) eÄŸitim merkezleri ve kütüphaneler açılacak, yetiÅŸkinler temasta bulunmadan açık alanlarda spor yapabilecek.

Almanya'daki birçok eyalette tedbirler gevÅŸetiliyor

Almanya'da BaÅŸbakan Angela Merkel ile eyalet baÅŸbakanlarının yaptığı toplantıda, Kovid-19 önlemlerinin kademeli gevÅŸetilmesinin sürdürülmesine karar verildi.

Bu baÄŸlamda, 11 Mayıs'ta kreÅŸler ülke genelinde kademeli olarak açılacak. Öncelik, çalıştıkları için çocuklarını baÅŸka bir yere bırakamayan ailelere verilecek. Sonraki haftalarda ise adım adım diÄŸer çocuklar da kreÅŸlere gidebilecek.

Her eyalette salgının yayılma hızı farklı olduÄŸundan, eyalet yönetimleri de sınırlarında hangi önlemin hangi tarihte gevÅŸetileceÄŸine kendi karar veriyor.

Bu çerçevede, birçok eyalette yarından itibaren açık havada yapılan spor faaliyetlerine ve antrenmanlara sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulması kaydıyla izin verilecek.

İkiden fazla kişinin bir araya gelmesi yasağı prensipte devam etse de yarından itibaren iki ayrı hanede oturanlar bir araya gelebilecek.

Daha önce lise bitirme sınavlarına girecek öÄŸrencilerin okula baÅŸlamasına izin verilirken, yarından itibaren diÄŸer bazı sınıflardaki öÄŸrenciler de ders başı yapacak.

Opera, müze ve sergi alanları da birçok eyalette yarından itibaren tekrar açılacak. Restoran ve kafelerin de bu haftadan itibaren kademeli olarak çalışması planlanırken, bu konuda da her eyalet farklı tarihler belirledi.

Almanya'da 16 Mayıs'tan itibaren 1. ve 2. futbol ligleri de yeniden başlayacak.

Ä°sviçre'de önlemler üç aÅŸamada gevÅŸetilecek

Ä°sviçre Federal Hükümeti, Kovid-19 salgınıyla mücadelede alınan sert önlemlerin üç aÅŸamada gevÅŸetilmesine karar verdi.

Hükümetin aldığı karar doÄŸrultusunda, ülkede 27 Nisan'da birçok tedbir kaldırılırken, yarın yürürlüÄŸe girecek ikinci aÅŸamada da restoranlar, perakende satış maÄŸazaları, kütüphaneler ve semt pazarları tekrar açılacak. Restoranlarda bir masaya en fazla dört kiÅŸinin oturmasına izini verilecek.

İlk ve orta derecedeki okullar da yarından itibaren sınıflarda eğitimlerine yeniden başlayacak.

Toplu taşıma araçları (tramvay, tren ve otobüsler) da yarında itibaren tekrar normale dönecek.

8 Haziran'da devreye sokulması planlanan üçüncü ve son aÅŸamada ise orta dereceli okullar, meslek okulları ve üniversitelerin tekrar açılması öngörülüyor.

Danimarka'da alışveriÅŸ merkezleri açılacak

Danimarka'da da yarından itibaren alışveriÅŸ merkezleri kapılarını yeniden açacak.

Yunanistan'da da hırdavat, ayakkabı, mobilya, kozmetik ve ikinci el eÅŸya satan dükkanlar ile açık alanda satış yapan iÅŸletmeler yarın yeniden çalışmaya baÅŸlayacak.

Karadağ'da da yarından itibaren şehirler arası ulaşıma ve insanların ibadethanelere girmesine izin verilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER