Dünya

Avrupa'da seçim mevsimi

Avrupa'da yavaş yavaş yeni yıl hazırlıkları başlarken bazı ülkeler ise kaderlerini belirleyecek seçimler için sandık başına gidecek. - Anadolu Ajansı

Avrupa'da seçim mevsimi
24-11-2016 15:07

PARİS - F. ESMA ARSLAN

Avrupa'da yavaş yavaş yeni yıl hazırlıkları başlarken bazı ülkeler ise kaderlerini belirleyecek seçimler için sandık başına gidecek.

Avrupa'da 2016 bitmeden Romanya, Avusturya ve Makedonya genel seçim, İtalya anayasa reformu, Fransa ise merkezin sağın cumhurbaşkanı adayını belirlemek için sandığa gidecek.

Bu seçim takviminde ilk sırada yer alan Fransa, 27 Kasım'da merkezin sağın cumhurbaşkanlığı için 2 aday adayı François Fillon ve Alain Juppe arasında bir seçim yapacak.

Avusturya ve İtalya aynı gün sandığa gidecek

Yeni cumhurbaşkanını belirlemek için 4 Aralık’ta sandık başına gidecek Avusturya’da seçim yarışı aşırı sağcıların adayı Norbert Hofer ve Yeşiller Partisinin adayı Alexander Van der Bellen arasında geçecek.

Kamuoyu yoklamalarına göre aşırı sağcı Hofer yüzde 52, Van der Bellen yüzde 48 ile yakın oy oranlarına sahip.

İslam, Türkiye ve sığınmacı karşıtı açıklamalarıyla bilinen Hofer, başörtüsünün kamusal alanda yasaklanmasını, TTIP ve CETA anlaşmalarının halk oylamasına götürülmesini savunuyor.

Van der Bellen ise sığınmacılara kucak açılmasını, ancak ekonomik nedenlerle gelenlere karşı daha temkinli olunması gerektiğine dikkati çekiyor.

Terör örgütü PKK ve HDP’ye açık desteği ile bilinen Van der Bellen, kendisinin görev süresinde Türkiye’nin AB’ye girebileceğini sanmadığını ifade etmişti.

İtalya ise yine aynı tarihte kritik bir referandum için oy kullanacak. İtalya’da merkez soldaki Demokrat Parti ve Yeni Merkez Sağ partilerinin oluşturduğu Matteo Renzi liderliğindeki hükümetin 2 yıl önce hazırlayıp parlamentodan geçirdiği ve son aşama olarak kabul edilen referanduma kadar getirdiği anayasa reformu, İtalya için köklü değişiklikler ifade ediyor.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında 1946’da yapılan referandumla cumhuriyete geçen ve yasama gücü çift parlamenter sisteme dayanan ülkede, söz konusu anayasa reformu, çift parlamenter sisteme büyük ölçüde veda anlamına geliyor.

Reform, parlamentonun üst kanadı olan 315 sandalyeli Cumhuriyet Senatosunun sandalye sayısını 100’e düşürmeyi ve yasama yetkisini daraltmayı öngörüyor ve böylelikle yasama sürecini hızlandırmayı hedefliyor.

Muhalefet ise ülkede otoriterleşmenin önünü açacağı teziyle referandumda "hayır" oyu çağrısı yaparken, seçim kampanyasını, Renzi’nin yenilgiye uğratılarak evine gönderilmesi üzerine kurdu.

Seçim kampanyası döneminde, referandumda "evet" çıkmazsa istifa sözü veren Renzi de bu söylemiyle muhalefetin ekmeğine yağ sürmüş oldu. Daha sonra bu açıklamasına atfen referandumu kişiselleştirmenin hata olduğunu kabul eden Renzi, son olarak yaptığı açıklamada, referandumda çıkacak sonucu değerlendireceklerini belirtti.

Romanya ve Makedonya 11 Aralık'ta hükümetlerini belirleyecek

Makedonya 11 Aralık’ta erken seçime gidecek. Ülkede, 2006 yılından beri iktidarda bulunan İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisinin (VMRO-DPMNE), yapılan son anketlere göre erken genel seçimlerde iktidarını koruması bekleniyor.

Hristiyan demokrat ve milliyetçi bir parti olarak tanımlanan VMRO-DPMNE, stratejik hedef olarak belirlediği ülkenin AB ve NATO'ya üyeliğinde, Yunanistan ile yaşanan isim sorunundan dolayı henüz ilerleme kaydedemedi.

Ülkenin ikinci büyük partisi konumunda bulunan Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) de ülkenin Avrupa-Atlantik entegrasyonundan yana tavır alıyor.

VMRO-DPMNE’nin koalisyon ortağı, tabanını Müslüman ve milliyetçi Arnavutların oluşturduğu Demokratik Bütünleşme Birliği (BDI), başta Makedonya İslam Birliği (MİB) ve çeşitli Müslüman dernekler tarafından ülkedeki Müslümanlara katkıda bulunmadığı için eleştiriliyor.

Ülkenin üçüncü büyük partisi konumunda bulunan BDI 2008 yılından itibaren VMRO-DPMNE ile koalisyon ortağı.

Ülkedeki Arnavutları temsil eden ikinci büyük parti ise Arnavut Demokratik Partisi (PDSH). PDSH 1998-2002 ve 2006-2008 dönemlerinde hükümet ortağı olmuştu.

Ülkedeki en yeni Arnavut partisi BESA Hareketi ise 2014 yılın kasım ayında siyasette yerini aldı.

Romanya da Makedonya ile aynı gün yeni hükümetini belirleyecek. Kasım 2015’te Bükreş’teki bir gece kulübünde çıkan yangın sonrasında başlayan sokak protestoları ülkenin siyasi kaderini değiştirmiş Sosyal Demokrat Parti lideri Başbakan Victor Ponta istifa etmek zorunda kalmıştı.

Bunun üzerine Romanya Parlamentosu geçiş dönemi için teknokratlar hükümetine onay vermiş ve AB Komisyonunun eski üyelerinden Dacian Ciolos başbakan olmuştu.

Romanya’da 11 Aralık’ta dokuz partinin katılacağı seçimlerde 332 milletvekili ve 134 senatör seçilecek.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER