Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrasya Tüneli ile iki kıtanın deniz altından bir kez daha birleştiğini vurgulayarak, 'Bizler Asya ve Avrupa’yı birleştiren derin bir geçmişin temsilcileri olarak tarihe mühür vuruyoruz” dedi. PaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap
22 Ağustos 2015 17:59
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Asya ve Avrupa'yı deniz tabanından birbirine bağlayan Avrasya Tüneli Projesi'nde, kazı işleminin tamamlanması nedeniyle düzenlenen törene katıldı. Asya’dan giren köstebek adı verilen cihazın tam 490 gün sonra Avrupa’da çıkmasına tanıklık eden Davutoğlu, ardından bir basın toplantısı düzenledi.
'BİZLER ASYA VE AVRUPA'YI BİRLEŞTİREN DERİN BİR GEÇMİŞİN TEMSİLCİLERİ OLARAK TARİHE MÜHÜR VURUYORUZ'
Tarihi bir ana tanıklık ettiğini söyleyen Davutoğlu, “Atalarımız karadan gemileri yürüttüğünde torunlarının da bu şehre hizmet için iki kıtayı yerin altından birleştireceğine inandığına eminim. Hepimiz için, İstanbullular için bütün Asyalılar ve Avrupalıları için tarihi bir gün. Marmaray’dan sonra Avrasya tüneli ile de iki kıtayı bir kez daha birleştiriyoruz. Tarihi boyunca hep doğudan batıya yürümüş milletin serüvenine kalıcı bir mühür vuruyoruz. Bizler Asya ve Avrupa’yı birleştiren derin bir geçmişin temsilcileri olarak tarihe mühür vuruyoruz” diye konuştu.
'490 GÜNDE 3 BİN 342 METRE KAZILDI'
Çok önemli bir projenin hayata geçirildiğini vurgulayan Davutoğlu, “Deniz altından geçi0len 5 bin 400 kilometrelik bölümünü 3 bin 342 metrelik tünelini geçmiş olduk. Geçen sene 13 Eylül’de tünele bizzat inmiştim. Ümidimizi boşa çıkarmayan mühendislere, müteahhitlere teşekkür ediyorum. 490 günde 3 bin 342 metre geçildi. Milim milim şaşmaz bir iradeyle çalışan mühendislerimiz bunu gerçekleştirdi” ifadelerini kullandı.
'2 BİN 500 YILDA OLABİLECEK DEPREMLERE DAYANIKLI'
Avrasya tüneli projesini 3 önemli boyutu ile değerlendiren Davutoğlu şunları söyledi:
“Birincisi insani boyutu. Bütün projeler insana hizmet için gerçekleştirilir. Bugün bunun gururunu taşıyoruz. 100 dakikalık bir yolculuğu 15 dakikaya indirmek için bu çalışmalar yürütülüyor. Az önce verilen brifingde ilk ziyaretimde sorduğum bazı soruların hayata geçirildiğini görmekten de mutluluk duydum. O zaman deprem tedbirlerini sormuştuk. Biraz önce sismik bileziklerle 500 ve 2 bin 500 yıllık periyotlarda gerçekleşebilecek en yüksek deprem ihtimaline karşı hizmet dayanıklılığı olan bir projenin gerçekleştiğini görmekten mutluluk duyuyorum. Artık Türk mühendislerin yaptığı güvenlik tünellerin üstünden geçiyor olmak hepimize güven ve huzur verecek. Tünel içinde seyahat ederken estetik bir perspektif ile tünel çevresinin güzelleştirilmesi konusunda da bir prensip kararın vardık.”
Avrasya tünelinin bir diğer önemli özelliğinin şehir boyutu olduğunu belirten Davutoğlu, “İstanbul dünyanın en güzel mekanına sahip olan bir şehir. Bu şehrin trafik sebebiyle nasıl delik deşik edilmek durumunda kalındığının şahidiz. Trafik kaçınılmaz bir zorunluluk hayatımızda. Şimdi bu tünelle günde 130 bin araç yer altından çok daha kısa bir sürede hedefe ulaşacak. Bu yolla da şehirde hem trafik rahatlayacak hem çevre kirliliği anlamında olumsuz etkilenmelerden uzak kalınacak” dedi.
Başbakan Davutoğlu Avrasya tüneli projesinin çevresel boyutuna da değinerek, “Boğaziçi, Marmara ve bütün bu çevreyi korumak gelecek nesillere borcumuz. Kendi rahatımız için eğer gelecek nesillerin çevre imkanlarından taviz vermeye başlarsak bu son derece olumsuz bir yaklaşım olurdu. Bu çerçevede Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) sürdürülebilirlik açısından Avrasya Tüneli’ne ‘En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü’ verdi. Bu esaslar çerçevesinde hem İstanbullu hemşehrilerimizin güven ve huzur içinde seyahati, hem şehir atmosferinin korunması, hem de trafiğin yer altına inmesi ve çevre korunması ile örnek bir proje olan Avrasya tüneli ile birlikte hepimiz gelecek nesillere bırakacağımız kalıcı bir esere imza atmış oluyoruz. Işığın görünmesi anında yaklaşık 15 dakika milim milim cihazın nasıl deldiğini gözlerken proje yöneticilerinin gözlerinden dökülen yaşları görmek de bize bu işlerin ancak aşk ile yapıldığını ve tamamlandığını gösterdi. Ferhat bir aşkla dağları delmişti, biz bir aşkla iki kıtayı birleştiriyoruz. Allah bu tüneli ileride kullanacak olanların hep muhabbetle birbirine kavuşacaklardan eylesin. Kazasız belasız eylesin” dedi.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU TARİHİ ANA TANIKLIK ETTİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Asya ve Avrupa'yı deniz tabanı altından geçen karayolu tüneliyle birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli Projesi'nde 3 bin 344 kilometrelik kazı işleminin bitmesine tanıklık etti.
Kazlıçeşme ve Göztepe arasını 15 dakikaya indirecek olan Avrasya Tüneli’nde TBM adı verilen tünel kazma makinesiyle yapılan deniz altındaki 3 bin 344 kilometrelik kazı tamamlandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, katıldığı törende Avrupa yakasında sonlandırılan Avrasya Tüneli deniz altı kazı çalışmasının tamamlanmasına tanıklık etti. Törene Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, mühendisler ve işçiler katıldı.
Açılış töreni Başbakan Davutoğlu'nun “Kıtaları birleştiren nesillerin torunları olarak sizlerle gurur duyuyoruz. Kıtalar arası yolculukta kazasız belasız bir yolculuk diliyoruz. Allah hayırlı etsin, emekleriniz için sağ olun. Biz de buradan heyecanla takip ediyoruz” sözleriyle başladı.
Davutoğlu, Başkan Kadir Topbaş’ın fikrini paylaşarak, tünelin toplam uzunluğu kadar kurban kesilerek muhtaçlara dağıtılacağını söyledi. Tünelin inşaatında çalışan işçiler de tarihi anı cep telefonlarıyla kaydetti.
YUSUF MELİKOĞLU
dikGAZETE