Ekonomi

Atıklarda 30 milyar dolarlık enerji yatırımı saklı

Emta Enerji Genel Müdürü Özgencil, "Şu an biyokütlede en az 20 bin megavatlık kapasite potansiyeli var. Bu da yaklaşık 30 milyar dolarlık bir yatırım demek. Aslında bu atıklar milli servet niteliğinde." dedi.

Atıklarda 30 milyar dolarlık enerji yatırımı saklı
19-11-2017 16:57

Ä°STANBUL(AA) - Türkiye'deki yenilenebilir enerji potansiyeline iliÅŸkin AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulunan Emta Enerji Genel Müdürü Orkun Özgencil, son dönemde biyokütle enerjisine ilginin arttığını söyledi.

"Yakılabilecek her şey atık olarak değerlendirilebilir"

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında rüzgar ve güneÅŸin enerjisinin yanı sıra biyokütlede de büyük potansiyel olduÄŸuna dikkati çeken Özgencil, zeytin çekirdeÄŸinden samana, ormandaki yapraklardan kanalizasyon çamuruna kadar yakılabilecek her ÅŸeyin biyokütle alanında atık olarak deÄŸerlendirilebileceÄŸini ifade etti.

"Ä°thalatın azaltılmasını saÄŸlayacak en güzel yatırım"

Özgencil, biyokütle tesislerinin sadece enerji üretiminde deÄŸil aynı zamanda ısınmada da kullanılabileceÄŸini dile getirerek, "Rüzgardaki kapasite kullanım oranı yüzde 35 civarındayken, biyokütlede kapasite faktörü yüzde 95'e kadar çıkıyor. Enerji iletiminde yaÅŸanabilecek problemlerde biyokütlenin önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum çünkü bölgelerin ihtiyacına göre küçük kapasitelerle de yapılabilecek bir yatırım ÅŸekli ayrıca ithalatın azaltılmasını saÄŸlayacak en güzel yatırım." diye konuÅŸtu.

Biyokütlenin rüzgar ve güneÅŸ gibi hava ÅŸartlarından etkilenen enerji kaynaklarının üretim dengesizliÄŸini de destekleyebileceÄŸini aktaran Özgencil, Türkiye'deki mevcut biyokütle kurulu gücünün çok düÅŸük seviyede bulunduÄŸunu aktardı.

Özgencil, bu alanda deÄŸerlendirilebilecek ciddi atık miktarı olduÄŸunu vurgulayarak, "Türkiye'de hem enerji üretimi hem de ısınmada kullanılabilecek biyokütle atıklarında büyük bir potansiyel bulunuyor. Åžu an biyokütlede en az 20 bin megavatlık kapasite potansiyeli var. Bu da yaklaşık 30 milyar dolarlık bir yatırım demek. Aslında bu atıklar milli servet niteliÄŸinde." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER