Ekonomi

Atatürk Havalimanı terminal binaları dünyanın en büyük girişimcilik merkezine dönüşüyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde hayata geçirilecek Terminal İstanbul Projesi, Atatürk Havalimanı terminal binalarını dünyanın en büyük girişimcilik merkezine dönüştürecek.

Atatürk Havalimanı terminal binaları dünyanın en büyük girişimcilik merkezine dönüşüyor
16-03-2024 17:08
İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından edinilen bilgilere göre, Terminal İstanbul Teknoloji ve Girişimcilik Merkezi Projesi hayata geçiriliyor. Türkiye'nin teknoloji ve girişimcilik alanındaki en iddialı projesi olan Terminal İstanbul Projesi’nin, Türkiye Yüzyılı’nda ekonomide yazılacak yeni başarı hikayesinin ana aktörü olarak değerlendiriliyor.

Yeni girişimcilerin yetişeceği bir girişimci fabrikası olarak ifade edilen Terminal İstanbul, Türkiye’nin teknoloji geliştirme iddiasının büyüdüğü, somutlaştığı ve başarıya ulaştığı merkez haline dönüşecek.

Dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezi haline gelecek olan Terminal İstanbul bünyesinde, 138 bin 600 metrekare alanda 2 bin teknoloji firması girişimcisine hizmet edecek, her yıl onlarca etkinlik düzenleyecek kapasiteye sahip Türkiye’nin en büyük teknoparkı kurulacak.

Teknoparkta, modern çalışma ofisleri, kuluçka merkezleri, hızlandırıcı programları, ortak çalışma alanları ve AR-GE laboratuvarları gibi yenilikçi projelerin gerçekleşmesini hızlandıracak yapılar bulunacak.

Küresel teknoloji şirketleri ve yatırım fonları ile girişimlerin yeni buluşma adresi

Terminal İstanbul, aynı zamanda küresel teknoloji şirketleri ve yatırım fonları ile girişimlerin yeni buluşma adresi olacak. Terminal İstanbul’da girişimciliğin sadece iş dünyasıyla değil aynı zamanda toplumla bağını güçlendirecek çalışmalar yürütülecek.

Deneyap Teknoloji Atölyeleri, Bilim Merkezleri, Yazılım Okulları ve Çocuk Üniversitesi yer alacak

Terminal İstanbul içerisinde özellikle gençlerin gelişimine katkı sağlayacak Deneyap Teknoloji Atölyeleri, Bilim Merkezleri, Yazılım Okulları ve Çocuk Üniversitesi yer alacak. Şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına yeni bir soluk getirecek olan Terminal İstanbul’da 2 bin 700 metrekare alana sahip Deneyap Teknoloji Atölyelerinde ortaokul ve lise düzeyindeki özel yetenekli öğrenciler yaparak öğrenme ve takım çalışması esaslı eğitimlere dahil edilecek.

18 yaşından büyük gençlere ücretsiz yeni nesil yazılım eğitimi verilecek

31 bin metrekarelik alanda yılda 1 milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapacak Türkiye’nin en büyük Bilim Merkezi ile de 7’den 77’ye herkes bilimle buluşacak. 3 bin 200 metrekarelik alanda kurulacak Yazılım Okulları ile 18 yaşından büyük gençlere ücretsiz yeni nesil yazılım eğitimi verilecek.

Çocuk Üniversitesiyle, her yıl 10-13 yaş aralığındaki bin çocuğun bilim ve teknoloji alanında teorik bilgileri deneyimleyerek öğrenme fırsatı bulacakları 2 bin 700 metrekarelik eğitim ortamı oluşturulacak.

Hemen yakınında yer alan Millet Bahçesi ile Terminal İstanbul, yeni bir yaşam alanı olarak, bilim ve toplumun buluşma noktası olacak.

"Terminal İstanbul Tanıtım Toplantısı" sonrası paydaşlardan açıklama

"Terminal İstanbul Tanıtım Toplantısı" Atatürk Havalimanı'nda yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhur İttifakı'nın İBB Başkan adayı Murat Kurum, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç "Terminal İstanbul Tanıtım Toplantısı" sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bakan Kacır, Atatürk Havalimanı'nın herkesin hayatında önemli izler bırakmış bir mekan olduğunu belirterek, "Şimdi bu merkeze yeni bir fonksiyon kazandırmak üzere çok geniş bir paydaş ağıyla birlikte yeni bir yolculuğa çıkıyoruz. Burayı, Atatürk Havalimanı terminallerini Terminal İstanbul markasıyla dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezine dönüştürüyoruz." ifadelerini kullandı.

İstanbul'un halihazırda teknoloji girişimciliğinin Türkiye'de kalbi ve dünyada da en hızlı yükselen girişimcilik ekosistemlerine sahip şehirlerden biri olduğuna dikkati çeken Kacır, "Burada TEKNOFEST’lerle İstanbul'un teknoloji yolculuğuna bugüne dek önemli kazanımlar getirmiştik. Ama Terminal İstanbul projesi bu kazanımları taçlandıracak ve önümüzdeki dönemde İstanbul'un tüm ilçelerine, mahallelerine yayılan yeni bir rüzgarın merkez üssü haline gelecek." dedi.

İBB Başkan adayı Murat Kurum'un da Dijital İstanbul vizyonuna sahip olduğunu anımsatan Kacır, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burada Kıymetli bakanımız, Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Murat Kurum Bey de bizimle. Onun da biliyorsunuz Dijital İstanbul vizyonu var ve ortak çalışma ofisleriyle, girişimcilik destekleriyle İstanbul'da nitelikli insan kaynağını İstanbul’a katma değer yaratacak şekilde yönlendirmeye dönük pek çok proje hazırladılar. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki dönemde Terminal İstanbul projesi tüm bu projelerle birlikte hayat bulsun. Ve inşallah önümüzdeki dönem İstanbul'un medeniyetimizin rüzgarını, soluğunu dünyayla buluşturduğu bir dönem olsun."

"Terminal İstanbul dünyaya damgasını vuracak nice eserlere imza atacak gençlerin yetişmesine vesile olacak"

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, tüm dünyada insan hayatına giren en büyük değişim rüzgarının yüksek teknoloji üzerinden geldiğini belirterek, bu yüksek teknolojiyi geliştirenlerin ise tüm dünyada ufak girişimler olarak adlandırılan startuplar olduğunu vurguladı.

Bayraktar, "Dünyaya damgasını vurmuş son 30 senede hayatımıza girmiş ne varsa hepsi böyle bizim TEKNOFEST'te yarışan takımlarımız gibi bir araya gelmiş gençlerin kurduğu girişimlerden çıkıyor. Ülkemiz elbette girişim ekosistemi açısından dünyayla yarışır bir şekilde bir noktaya evrildi. Dünyaya damgasını vuracak, özellikle savunma sanayinde büyük işlere imza atacak girişimler çıkardı. Bunlar tüm dünyada en fazla ülkeye ihraç edilen SİHA'lar oldular, Bayraktar TB2 gibi. Bunun yanında savunma sanayimizin nice ürünü tüm dünyada büyük beğeniyle kullanılıyor. Muharebede büyük ilgi topluyor." diye konuştu.

"Milli Teknoloji Hamlesi" idealiyle sadece savunma sanayi alanında değil de teknolojinin tüm diğer alanlarında olması maksadıyla bir hareket başlattıklarını anımsatan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Milli Teknoloji Hamlesi' idealini gerçekleştirebilmek için yani tam bağımsız ve müreffeh bir Türkiye'ye yürüyen yolda araştıran üreten bir Türkiye hedefiyle çıktığımız bu yolda TEKNOFEST dediğimiz etkinliği düzenledik. Yıllar içinde TEKNOFEST, açık ara dünyanın en büyük etkinliği haline geldi. Bu TEKNOFEST'ten yetişen gençlerimiz yüz binlerce gencimiz şu anda üniversite çağını bitirdiler. Bir kısmı teknoloji takımlarını, teknoloji girişimlerini kurdular. Bunun gibi ülkemizde nice genç girişim, böyle yerlerde yüksek teknoloji üretmek üzere takımlarını kurmuş, dünyaya damgasını vuracak eserlerini hazırlıyorlar."

Bayraktar, Terminal İstanbul'un, dünyanın kalbinin attığı böylesi bir metropolde, dünyaya damgasını vuracak nice eserlere imza atacak gençlerin yetişmesine, girişimin çıkmasına vesile olacağını vurguladı.

"Türkiye'nin Turkcell'i olarak Terminal İstanbul'da paydaş olmaktan çok büyük bir mutluluk duyuyoruz"

Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç da Türkiye'nin Turkcell'i olarak, dijital dönüşümün lokomotifi olacak Terminal İstanbul'da paydaş olmaktan çok büyük bir mutluluk duyduklarını ifade ederek, "Hem yatırım fonumuzla hem de geliştireceğimiz teknoloji alanında özellikle kablosuz iletişimdeki teknolojik gelişmelerdeki girişimcilere destek olacağız ve inşallah Türkiye'nin dijital dönüşümünü buradan filizlenen, tohumlanan girişimler sayesinde gerçekleştirmiş olacağız." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER