BRÜKSEL (AA) - AstraZeneca Üst Yöneticisi (CEO) Pascal Soriot, Avrupa BirliÄŸi (AB) ile yapılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı sözleÅŸmesindeki taahhütleri ihlal etmediklerini ve AB ülkelerinin aşılarını baÅŸkalarına satmadıklarını belirterek, "Dünya nüfusunun yüzde 5'ine sahip olan Avrupa, aylık küresel tedarikimizin yüzde 17'sini alıyor." dedi.
Soriot, Ä°talya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica'ya verdiÄŸi demeçte, AB ile AstraZeneca firması arasında Kovid-19 aşılarının tedarikinde yaÅŸanan ihtilafa iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.
AB'nin AstraZeneca'yı "belirli sayıda aşı tesliminde sözleÅŸmeye dayalı taahhütlerden caymakla" itham ettiÄŸini anımsatan Soriot, sözleÅŸmede böyle bir taahhüdün yer almadığını belirtti.
Soriot, "AB ile yapılan aşı sözleÅŸmesi çok açık. AB'ye taahhüdümüz, elimizden gelenin en iyisini yapacağımız ÅŸeklinde." ifadelerini kullandı.
AB üyesi ülkelerin, AstraZeneca'yı "aşıları baÅŸka yerlerde satmaya çalışmakla da" itham ettiklerini hatırlatan Soriot, "Aşıları daha fazla para kazanmak için baÅŸka ülkelere sattığımız fikri doÄŸru deÄŸil. Çünkü biz aşıdan kar etmiyoruz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Soriot, AB'nin sıklıkla "aşı milliyetçiliÄŸine karşı olduÄŸu ve bütün dünyanın aşılardan faydalanması gerektiÄŸi" yönünde açıklamalar yaptığına iÅŸaret ederek, "Dünya nüfusunun yüzde 5'ine sahip olan Avrupa, aylık küresel tedarikimizin yüzde 17'sini alıyor." ifadesini kullandı.
"Mevcut durumda Avrupa'nın talep ettiÄŸi 100 milyon doz çok fazla"Pascal Soriot, dünyada 7,5 milyar insanın yaÅŸadığını anımsatarak, mevcut durumda Avrupa'nın talep ettiÄŸi 100 milyon dozun çok fazla olduÄŸunu, AB'nin hakkından fazla aşı aldığını belirtti.
Soriot, AB'nin AstraZeneca ile aşı sözleÅŸmesini çok erken yaptığı yönündeki açıklamaların da doÄŸru olmadığını aktararak, "AstraZeneca ile sözleÅŸmeyi Ä°ngiltere'den 3 ay sonra imzalayan AB, bu ülke ile aynı zamanda aşıya eriÅŸim talep ediyordu." ifadesini kullandı.
AB tarafının AstraZeneca'nın Belçika'daki üretim tesisinde yaÅŸanan sorunlardan ötürü gecikmeyi kabul etmediÄŸini, diÄŸer üretim tesislerindeki aşıların AB ülkelerine göndermesini istediÄŸini kaydeden Soriot, bunun mümkün olmadığını vurguladı.
Soriot, AB'nin ÅŸirkete üretim kapasitesini artırması için yüzlerce milyon avro yatırım yaptığı açıklamasına dikkati çekerek, aynı yatırımı BirleÅŸik Krallık'ın da yaptığını, AB'nin sırasını beklemesi gerektiÄŸini belirtti.
AB onayı bekliyorOxford Üniversitesi'nin Ä°ngiliz-Ä°sveç ilaç firması AstraZeneca ile geliÅŸtirdiÄŸi aşı onayı için Avrupa Ä°laç Ajansı'na (EMA) baÅŸvuru yapılmıştı. Söz konusu aşının AB onayının ise bu hafta çıkması bekleniyor.
AB'de şu ana kadar onay alan BioNTech ve Pfizer ile Moderna tarafından geliştirilen aşılar, Aralık 2020'den beri halka yapılıyor.
AB Komisyonu, bugüne kadar aşı geliÅŸtiren ÅŸirketlerle üye ülkeler adına yaptığı 6 sözleÅŸmeyle yaklaşık 2,3 milyar doz alabilecek konuma geldi.
AB, opsiyonlar dahil olmak üzere BioNTech-Pfizer ile 600 milyon, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson and Johnson ÅŸirketiyle 400 milyon, CureVac ile 405 milyon, Moderna ile 160 milyon doz aşı almak için sözleÅŸme imzaladı ancak AB ülkelerinde aşılamaların yavaÅŸ ilerlediÄŸi eleÅŸtirileri yapılıyor.
Komisyon, geçen hafta üye ülkelerindeki yetiÅŸkin nüfusun yüzde 70'inin 1 Haziran'a kadar aşılanması hedefi koymuÅŸtu. Aşı teslimatlarında yaÅŸanacak gecikmeler sonucunda hedefin yakalanamaması ihtimali yüksek görünüyor.
AB Komisyonu, üye ülkelerde aşı üreten bütün ÅŸirketlerin üçüncü ülkelere bu ürünü ihraç etmek istediklerinde bildirimde bulunmalarını gerektirecek bir mekanizma üzerinde çalışıyor.
Muhabir: Ata Ufuk Åžeker