Teknoloji

Asker ve polise ‘bor’lu zırh

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, dünya bor rezervinin yüzde 73'ünü elinde bulunduran Türkiye'nin Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'nün (BOREN) desteği ve özel sektörün girişimleri ile ileri teknoloji kullanılarak bordan seramik zırh üretmeye başladığını be

Asker ve polise ‘bor’lu zırh
22-10-2015 15:04

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, dünya bor rezervinin yüzde 73'ünü elinde bulunduran Türkiye'nin Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'nün (BOREN) desteği ve özel sektörün girişimleri ile ileri teknoloji kullanılarak bordan seramik zırh üretmeye başladığını belirterek, yeni üretilen bu zırh sayesinde terörle mücadelede daha iyi sonuçlar alınacağını söyledi. Pa

BOREN'in desteği ile bor madeninden seramik zırh üretimi yapan bir fabrikayı ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, çelik zırha göre daha hafif olan zırhın tanıtımını yaparak, bor karbürden elde edilen zırh sayesinde terörle mücadelede daha iyi sonuçlar alacaklarını söyledi. Alaboyun, bor karbürden elde edilen zırh ile asker ve polisin giydiği kurşun geçirmez yelek, kara ve hava araçlarının kaplanabileceğini, böylelikle de asker ve polisin patlamalardan dolayı zarar görmeyeceğini ifade etti.

TÜRKİYE ARTIK BOR MADENİ İŞLEYEREK İLGİLİ SEKTÖRLERE SUNUYOR

Önemli bir ulusal kaynağımız olan bor madeninden elde edilen ürünler dünyada savunma sanayi, nükleer uygulamalar, enerji (İnsansız Hava Aracı), ileri teknoloji, yakıt pili yakıtı, süper iletkenler, cam, cam elyafı sanayi, seramik, deterjan ve ağartıcılar, tarım, alev geciktiriciler, ahşap koruma, inşaat malzemeleri, kimya, tıp, hidrojen depolama ve mıknatıslar gibi 250'ye yakın alanda kullanılıyor.

Dünya rafine bor üretiminde birinci sırada bulunan ve bor kimyasallarının ihracatından 900 milyon dolara yakın gelir elde eden Türkiye; bor madeninden bilgi ve teknolojiye dayalı ekonomik değer üretilmesi amacıyla üniversiteler, kamu kurumları ve özel sektör ile işbirliği içinde projeler yürüten Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü’nü (BOREN) kurdu. Türkiye’de bor kimyasallarını kullanan ve üretilen ürüne bilgi ve teknoloji katan, bora dayalı sektörlerin kurulmasını ve gelişmesini, pek çok sektör ve teknolojinin girdisi olan bor zenginliğinin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi amaçlanıyor.

SAVUNMA SANAYİNDE ÖNEMLİ BİR TEKNOLOJİK GELİŞME SAĞLANDI

Dünya rezervinin yüzde 73'üne sahip olan Türkiye, bordan ileri teknoloji kullanarak seramik zırhı üretmeye başladı. BOREN destekli proje kapsamında özel bir şirket tarafından bor karbür seramik zırh üretimi düşük maliyette Türkiye’de yapılıyor. Üretilen bor karbür zırh seramiklerin Ar-Ge çalışmaları sonucu zırhın üretim maliyetinde yüzde 20’ye yakın tasarruf sağlandı. Türkiye’de üretilen bor karbür zırh seramiklerinin yüzde 85’i ihraç ediliyor. Her geçen gün pazar payı büyüyen bor karbür zırhlar, dünyada sadece 6-7 ülkede üretilebiliyor. Bor karbürlü zırhlar hem Türk asker ve polisi tarafından kullanılıyor hem de ihraç ediliyor.

TEKNOLOJİYİ TÜRK BİLİM ADAMLARI VE MÜHENDİSLERİ ÜRETTİ

Borlu zırh üretiminde yüksek teknoloji kullanılırken, bu teknolojiyi Türk bilim adamları ve mühendisleri geliştirerek, 10’un üzerinde ülkeye ihracatı yapılıyor. Bor karbür ile araçlar, helikopterler, tank gibi askeri araçlar, binalar zırhlanıyor. Bu ürün, Türkiye’de üretilen bor kimyasalları üzerine 100 kattan daha fazla değer katıyor. Borlu zırh üretiminde kullanılan fırınlar, presler ve makinalar Ankara, Konya ve Eskişehir’de yapılıyor. Borlu zırh üretiminin Ar-Ge çalışmasına ek olarak bu zırhların seri üretimini yapan fabrikada bulunan özellikli, nitelikli makine ve ekipmanlar da Türk mühendisler tarafından tasarlanarak imal edildi.

“ÖĞÜTÜLMÜŞ ŞEKİLDE İTHAL EDİYORUZ”

Boraksın dünya rezervinin yüzde 73’ünün Türkiye’de bulunduğunu ve bor ile karbonun bir arada eritilerek üretildiği bir ürün olan bor karbürün Türkiye’de üretildiğini belirten Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, bu ürünün daha da kaliteli hale getirilmesi için BOREN’in desteklediği bir altyapı çalışması olduğunun altını çizdi. Bakan Alaboyun, “Bunu başarabilirsek savunma amaçlı kullandığımız yeleklerin içindeki plakaların yüzde 100 Türkiye’de üretimi sağlanacak. Kimyasal olarak bunun içindeki dört birimin üç tanesi bor, bir tanesi karbon. Öğütülmüş şekilde ithal ediyoruz” dedi.

“BU ÜRÜNÜN TEKNOLOJİSİ ÖZEL SEKTÖRÜMÜZ TARAFINDAN GELİŞTİRİLDİ”

Bor karbürden elde edilmiş olan bir zırh malzemesini gösteren ve bor karbürden elde edilmiş zırh malzemesinin çelikten çok daha hafif olduğunun altını çizen Bakan Alaboyun, bor karbürden elde edilmiş ürün ile zırhlanmış bir yeleğin ağırlığının 11 kilogram olduğunu, bunun çelik olması durumunda bu ağırlığın yaklaşık 30 kilograma çıktığını kaydetti. Bakan Alaboyun, “Bir taraftan can güvenliğini sağlamamız lazım, diğer taraftan da asker ve polisimizin hareketliliğini artırmamız lazım. Böyle bir şey Türkiye’de üretiliyor. Bu ürünün teknolojisi özel sektörümüz tarafından geliştirildi” diye konuştu.

“BORA DAYALI BİR ENDÜSTRİ ORGANİZE BÖLGESİ KURULMASINI DESTEKLEMEK İSTİYORUZ”

Bor madenine dayalı bir organize sanayi bölgesi kurulmasını desteklediklerini belirten Bakan Alaboyun, “Bizim amacımız borlarımızı mümkün olduğu kadar uç ürüne yönlendirmek. Bunu yönlendirebilirsek ülkemizde bora dayalı bir endüstri organize bölgesi kurulmasını desteklemek istiyoruz. Savunma ve güvenlikle ilgili ürünler daha önceden ithal ediliyordu, Türkiye’deki kendi şartlarımıza göre uygulayamıyorduk, şimdi kendi helikopterlerimizin çevresini ve tabanlarını bu zırhlarla kaplayabiliyoruz. Zırhlı araçlarımızın çevresini kaplayabilme imkanına sahibiz ki patlamalara karşı korunsun diye. Bu teknoloji geliştikçe zırhlı araçlarımızdaki zırhla kaplama teknolojisi kendiliğinden gelişecek ve terörle mücadelede daha iyi sonuçlar alacağız. Elimizdeki bor ve karbonun birleşimi ile bir araya gelen bor karbür çok önemli bir malzeme. Bor karbürün belli bir boyutta öğütülerek seramik hale getirilip preslenmesinden kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

Bor karbürden elde edilen zırhların ihracatının söz konusu olduğunu ve talebin olduğunu belirten Bakan Alaboyun, “Bildiğim kadarıyla önümüzdeki birkaç yılın talepleri bağlanmış durumda yoğun olarak. Sadece güvenlikle değil, savunmayla da alakalı” ifadelerini kulandı.

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER